De Doula app helpt je door het begin van je bevalling heen

De Doula app is bedoeld om vrouwen door de eerste uren van de bevalling heen te coachen. Begin 2014 werd de app in Nederland gelanceerd en deze heeft zich de afgelopen tijd uitgebreid met vijf extra talen: Engels, Spaans, Marokkaans, Turks en Duits.doula app

Mijn eigen Doula app

Zelf ben ik inmiddels zo’n zes weken geleden bevallen en het nieuws bereikte mij net iets te laat. Anders had ik hem graag tijdens de bevalling voor je uitgetest. Desalniettemin staat de bevalling nog zo vers in mijn geheugen dat ik me er best nog wat bij voorstellen kan.

Vaak worden vrouwen bij de eerste tekenen van de bevalling nog alleen gelaten door verloskundigen omdat het toch nog wel even kan duren. Ook in ziekenhuizen liggen vrouwen vaak nog een flinke tijd zonder professionele begeleiding hun weeën weg te puffen. Misschien geen probleem, maar een beetje weten waar je aan toe bent (vooral bij de eerste) is toch wel prettig!

Lees ook: Voorbereiden op bevalling is mij niet gelukt

Mijn eigen bevalling zonder app

Het begin van mijn bevalling merkte ik aan weeën om de 10 minuten, die de hele dag duurde. Ik ben nog gezellig met vriend en kind bij mijn ‘schoon’ grootmoeder (die een uur verderop woont) een kopje koffie gaan drinken en zat daar af en toe mijn gezicht te vertrekken om maar te verbloemen dat het al begonnen was. Wat blijkbaar toch niet helemaal lukte, want ik kreeg een vuilniszak mee om op te zitten tijdens de terugweg 😉 .

Eenmaal thuis, kwamen de weeën nog steeds om de 10 minuten, dit kan nog wel even duren dacht ik zo. Uiteindelijk geen verloskundige gebeld en ‘lekker’ gaan slapen.

Breken van de vliezen

’s Nachts braken mijn vliezen en begonnen direct de persweeën. Mijn vriend -rustig maar ik lichtelijk in paniek- belde de verloskundige, die zo te horen ook uit haar bed sprong toen ze aan me kon horen hoe ver ik al was. Ik hoorde haar haar kleren aantrekken en ze beloofde me om aan de telefoon te blijven in het 15 minuten durende ritje naar mijn slaapkamer toe. Ik had dus mijn persoonlijke levendelijve ‘Doula’.

Omdat ik al zo ver leek te zijn dacht zij dat ik het kindje al op mijn borst had liggen voor zij er zou zijn. Daarvan raakte ik eigenlijk alleen maar meer in paniek maar ze heeft me via de telefoon helpen puffen en rustig te blijven. Man, wat had ik dat nodig! Gelukkig was ze op tijd en duurde het nog zo’n anderhalfuur voor Mees gezond en wel ter wereld kwam.

Lees ook: een fijne zwangerschap, kan jij daar over meepraten?

Goed idee, die Doula app!

Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat ik het ‘Doula app’ idee heel goede vind. Een hoogzwangere vrouw wil niet het gevoel hebben dat ze het alleen moet doen, zonder begeleiding. Ze zou in paniek kunnen raken en dat werkt averechts. Ook al heeft zij een man aan haar zijde, een ervaringsdeskundige is een pré wat mij betreft.

De app in gebruik

De app is erg simpel in gebruik. Je kunt kiezen voor een stem die je coacht tijdens je weeën. Daarnaast is er een stem die daadwerkelijk met je mee kan puffen en je helpt rustig te blijven ademen. Mocht je daarna even een rustiger moment hebben kan je kiezen voor hulp bij het ontspannen met relaxte achtergrondmuziek.

Als ik geen levensechte ‘Doula’ had gehad dan had ik het denk ik best fijn gevonden, zo’n vrouwenstem die me bijstaat. Al had ik hem dan wel tijdens de echte beginselen moeten gebruiken, want als het net als bij mij ineens zo heftig van start gaat kun je je echt niet meer op je telefoon concentreren. Daarnaast kan de app natuurlijk niet aan je zien in welke fase je je bevindt en moet je zelf tussen de knoppen kiezen aan welk moment je toe bent, vergeet dat niet!

Een hoog ZEN gehalte

Ook ben ik het type vrouw dat pittig toegesproken moet worden. Geen vertroetelende dingen of koude goedbedoelde washandjes. De app heeft voor mij dan ook een te hoog ZEN gehalte. Wat tevens als pluspunt gezien kan worden. Niets is immers bevorderlijker voor een bevalling dan rust.

Doula is gratis te downloaden, maar voor bepaalde content vragen zij een kleine vergoeding. Hiermee zorgen ze dat de app in elke taal beschikbaar komt. Ook zonder betalingen biedt deze app volledige ondersteuning.

Een extra duwtje naar beneden dus, het uiteindelijke bevallen zul je toch echt zelf moeten doen 😉 .

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven