Op zoek naar een draagdoek, maar welk type kies je dan?

Tijdens je zwangerschap draag je je kindje al zo’n 9 maanden. En dat gaat je na een tijdje ook niet in de koude kleren zitten! Het zou zomaar kunnen dat je je buik daarna vol hebt van al die kilo’s. Toch zijn er steeds meer mama’s die er na de bevalling voor kiezen hun kindje te blijven dragen, in een draagzak of draagdoek. Maar hoe werkt dat eigenlijk, je kindje in draagdoek met je mee dragen? Welke type draagdoeken zijn er en waarom kies je juist die specifieke variant? En draag je dan op je rug of op je buik? Je hebt zeer veel merken draagdoeken, Je porte mon bebe is er een van.

Er zijn draagdoeken van katoen, met ökotex label of zonder, van biologisch katoen of met een mix tussen katoen of linnen. Alleen geschikt voor ervaren dragers of ook geschikt voor beginners. En ga zo maar door. Je kan er een hele studie naar verrichten.

Draagtijd: een paar jaar in de draagdoek

Niet iedereen heeft er wat mee. Je kleintje dragen in een draagdoek. Maar hoe jij er ook tegenover staat: je baby zal het heerlijk vinden. Onderzoek heeft aangetoond dat fysiek contact tussen baby’s en hun ouders heel belangrijk is voor hun sociale ontwikkeling. Lekker knuffelen dus! En waarom zou je dat niet tijdens het wandelen doen? Ook een huilbaby voelt zich vaak beter tegen je aan.

Het is een stuk gezelliger dan in de kinderwagen, lekker op mama’s rug of tegen papa’s borst. Maar die moeten wel zin hebben in de extra kilo’s. Natuurlijk valt dat bij pasgeborenen nog mee, maar houd er rekening mee: de spruiten groeien als kool! Bovendien heb je op een snikhete zomerdag misschien geen zin in een hangerig kind aan je lijf. Wil je je daar zeker niet door laten tegenhouden, dan kan je het jezelf (en je kindje) door de juiste draagdoek te kiezen zo comfortabel mogelijk maken. Want met de goede draagdoek draag jij je kleintje vrolijk nog een jaartje door.

Tip: Kijk voor andere manieren van dragen ook eens hier.

draagdoek

Rekbare draagdoek of de geweven variant?

Wanneer je voor een draagdoek gaat kan je kiezen uit twee types. De geweven draagdoek, of de rekbare draagdoek. Er zijn een aantal dingen waar je in die keuze rekening mee moet houden. Goed om te weten: beiden zijn ergonomische manieren om je kindje te dragen. Dat is belangrijk. Ergonomisch dragen wil zeggen dat je kindje in een soort kikkerhouding hangt. Je kindje hangt met zijn gezichtje naar je toe, waarbij de knietsjes opgetrokken zijn, en de billetjes wat lager liggen. Hierdoor ontstaat een bol ruggetje en de heupjes worden hierbij ondersteunt. Meer weten over ergonomisch dragen?

Goed, de geweven draagdoek of de rekbare variant. Wat zijn nou eigenlijk de verschillen? Ten eerste het materiaal. Rekbare draagdoeken zijn zacht en -what’s in a name- er zit een beetje rek in. Hierdoor zijn ze ideaal voor echte kleintjes, maar juist minder handig bij wat grotere kindjes.

Waarom kies je voor een geweven exemplaar?

Een geweven draagdoek vormt zich naar jouw lichaam én dat van je kindje. Daar komt nog bij dat een geweven variant niet zomaar uitzakt, maar juist mooi blijft zitten. Je draagt je kindje hierdoor in een heel natuurlijke houding.

Dit type doek is geschikt voor zowel beginnende dragers als ervaren dragers en is dus te gebruiken tot in de peutertijd. Daarnaast is deze doek ook geschikt voor premature baby’s, waarbij de baby een perfecte ondersteuning heeft van hoofd en nek.

geweven draagdoek knopen

Is je kleintje ouder dan 1 jaar en wil je nog dragen, ga dan dus sowieso voor de geweven draagdoek. Deze is gemaakt van minder soepel materiaal en biedt daardoor meer steun. Je moet wel een beetje handig worden in het knopen. Er zijn vele manieren om dit te doen, en je knoopt de doek vast met je kindje er al in. Hierdoor zit de doek altijd strak genoeg, maar het is wel wat lastiger.

Waarom kies je voor een rekbare draagdoek?

De rekbare draagdoek knoop je altijd op dezelfde manier. En je kindje doe je er pas in als de doek al om je heen hangt. Een stukje makkelijker dus dan de geweven doek en dat kan dan zomaar een reden zijn om deze variant aan te schaffen. Met de rekbare variant is het wel van belang dat je weet dat je deze alleen kan dragen aan de buikzijde, met je kindje naar je toe. Rugdragen is dus geen optie.

Ook deze doek kan je gebruiken vanaf de geboorte, de vraag is alleen tot hoe lang je de doek kan gebruiken. Waarschijnlijk niet zolang als de geweven draagdoek, aangezien de rekbare variant meerekt naarmate je kindje groeit en zwaarder wordt. Dat kan tot op bepaalde hoogte natuurlijk. Het merendeel van deze draagdoeken is geschikt om te dragen totdat je kindje 9 à 10 kilo is.

rekbare draagdoek

Maar er zijn nog meer dingen waar je rekening mee moet houden.

Lees ook: Weet jij al wat een baby kost?

Afhankelijk van de temperatuur kan je een andere keuze maken

Ben je zwanger en krijg je een zomerbaby? Dan kunnen we je meteen de geweven draagdoek aanbevelen. Puur vanwege de temperatuur. De geweven draagdoeken laten meer lucht door en je kiest zelf hoe je ze knoopt. Even je voorkant laten afkoelen door je kindje op je rug te dragen kan bij de geweven variant gewoon – bij de rekbare draagdoek is dat niet mogelijk zoals we hierboven al aangaven. Dus wil je je baby ook op je rug dragen, ga dan ook voor de geweven draagdoek.

Vind je het knopen van een draagdoek lastig?

Vind je dat knopen nou juist een nadeel? Ga dan voor de rekbare draagdoek. Deze kan je ‘voorknopen’. Eén keer knopen dus, en daarna kan je kindje moeiteloos in en uit de draagdoek. Bij de geweven draagdoek knoop je steeds opnieuw.  Toch kiezen veel mensen hier juist bewust voor. Dat knopen wordt binnen no time een handigheidje, en je kan lekker variëren met houdingen. Volgens sommigen is dat voor de kindjes ook beter.

Variëren met je draagdoeken?

Zie jij de draagdoek niet alleen als een handig vervoermiddel voor je baby, maar ook als een soort fashion accessoire? Dan is de kans groot dat je een beetje wilt variëren met type draagdoeken. In de manier van knopen bijvoorbeeld, of omdat je wilt dat je draagdoek een beetje matcht met je look. Het oog wil tenslotte ook wat! Ook dan zijn geweven draagdoeken meer een aanrader: deze zijn in talloze kleuren en designs beschikbaar. En je kan ze op vele verschillende manieren knopen, wat dus ook een stukje variatie oplevert. Of je gaat voor een geweven én een rekbare, dat kan natuurlijk ook!

Dragend voeden is ook een optie

Wil je je kindje kunnen voeden terwijl hij of zij in de draagdoek ligt? Bij een geweven draagdoek haal je je spruit uit de doek, die je opnieuw moet knopen als het laatste hapje op is. De rekbare draagdoek is juist ideaal om je baby te voeden terwijl die heerlijk in de doek ligt. Bovendien zorgt de draagdoek er voor dat je heel discreet borstvoeding kan geven – wel zo prettig bij sommige locaties.

Je porte mon bebe

En, ben je overtuigd? Of was je dat eigenlijk al voor je ging lezen? Je handen vrij en toch altijd je kleintje bij de hand, dat is toch heerlijk? Ook bij een dagje shoppen of een bezoekje aan de supermarkt is deze manier van ‘vervoeren’ reuze praktisch. Ook bijvoorbeeld als je 2 kleine kinderen hebt. De een in de kinderwagen en de ander in de draagdoek, wat denk je daarvan? Ga jij volgende keer ook liever voor een draagdoek? Ook als je gewoon thuis bent is zo ’n draagdoek hartstikke fijn. Bijvoorbeeld met eten koken of een beetje rommelen in huis. Je kan zelfs de vloer dweilen met je kleintje ‘op zak’.

Er zijn veel verschillende draagdoeken te vinden. Je porte mon bebe is zo’n merk in draagdoeken. En wij mogen een exemplaar van Je porte mon bebe weggeven! Het is de rekbare variant, die ook ideaal is om borstvoeding mee te geven.

Wil jij wel zo’n rekbare draagdoek van Je porte mon bebe winnen? Laat dan in een reactie weten of je ervaring hebt met draagdoeken en wat jij er nou zo fijn aan vindt. Geen ervaring? Vertel ons dan gewoon waarom je die wel graag zou willen opdoen!
Uiteraard willen we ook graag weten welke kleur jij het mooiste vindt.

De actie loopt tot 7 april 2017.

Let op: deze winactie is afgelopen. De winnaar heeft bericht gehad.

Gebruikte afbeeldingen via Shutterstock

draagdoek kiezen

35 gedachten over “Op zoek naar een draagdoek, maar welk type kies je dan?”

 1. Zelf veel ervaring met dragen. Inmiddels loopt mijn kleine man prima en is onze doek overbodig geworden. Maaaarrrr mijn lieve vriendinnetje Debbie is pas mama geworden van een prachtige dochter. En met 2 kleine pleegkinderen en baby Bobbi heeft ze haar handen vol. Ze heeft ervaring met dragen van met name rekbare draagdoeken en zal het zeker waarderen dat ik voor haar meedoe aan deze winactie. ❤️

 2. Ik doe heel graag mee. Ik heb geen enkele ervaring met draagdoeken, maar het lijkt me wel ontzettend handig. Ik zou graag de JPMBB The Original – Charcoal Grey, Olive winnen

 3. Ervaring.. Nee..
  Ik heb helemaal nog geen ervaring, maar dat gaat gebeuren!
  ik ben helemaal blij..
  Dus ik kan alle hulp gebruiken, dus deze draagdoek, zal goed van paskomen

 4. ik heb zowel een draagzak als een draagdoek geprobeerd, de draagzak had ik meer het gevoel dat het steviger zat en voelde ik me zekerder bij

 5. Avatar foto
  Anneliese de Waal

  Lijk me erg handig, zou het graag willen proberen, ben er erg benieuwd naar.

  Groetjes Anneliese de Waal

 6. Avatar foto
  michael noo

  We hebben er geen ervaringen mee! Maar na het horen van goede verhalen lijkt het ons een ideaal middel om ons prinsesje mee te nemen als we weg gaan.

 7. ik zou deze draagdoek graag winnen voor een vriendin van mij die binnen kort gaat bevallen van een zoontje zodat ze haar kleine man lekker bij zich kan dragen

 8. Wat een fijn artikel, ik ben groot voorstander van dragen! Het is zo intiem en de fijnste start voor jou en je kindje, zo lekker dicht bij elkaar. Of het ermee te maken heeft weet ik niet maar mijn zoontje is nu 3 jaar en hij knuffelt nog steeds veel met me en hij wordt rustig als hij op mijn buik ligt. Heerlijk toch?
  Voor de tweede die hopelijk snel op komst is zou ik heel graag een rekbare doek willen hebben want ik had dat niet en ik vond het een heel gedoe om de doek om te knopen. Zeker voor kleine baby’s lijkt mij een rekbare doek stevig genoeg en heel, heel fijn.

  De kleurencombi Charcoal Grey, Olive spreekt mij het meeste aan, stijlvol en neutraal. Hier zou ik erg blij van worden 🙂

 9. De zwarte en de antraciet vind ik erg mooi.
  Het lijkt me erg comfortabel om op deze wijze met mijn kind me te gaan bewegen.

 10. Avatar foto
  Mientje Lok

  Ik heb nog geen ervaring met een draagdoek, maar het lijkt me ideaal! Lekker dicht bij elkaar, maar ook je handen vrij. Ik vind de zwarte en de antraciet kleurige erg mooi

 11. Mijn buurvrouw weet alles van dragen en heeft mij aangeboden te helpen om te knopen. Het lijkt mij ideaal, zodat de kleine niet steeds op mijn arm hoeft te liggen of dat ik de maxicosi altijd mee moet tillen.

 12. Wow, zo’n mooi blauwe voor mijn jongste kleinkind, dat zou handig zijn voor mijn schoondochter.
  Graag doe ik voor haar mee.
  Ik volg je op Bloglovin.
  Fijne Pasen gewenst.

 13. Avatar foto
  Marlot von Geldern

  Wij zouden heel graag deze draagdoek winnen.
  We hebben zelf nog geen draagdoek gekocht, ik zou het wel graag willen gebruiken omdat het heel makkelijk is, en voor ons mannetje heel fijn. Deze draagdoek kun je ook gebruiken vanaf de geboorte las ik, dat zou super zijn! Ons zoontje is nu net 2 weken oud.
  Wij zouden graag de kleur black winnen.

 14. Wij dragen onze kleine meid al sinds ze 6 dagen oud is.
  De enige manier waarop ze rustig prikkels kan verwerken.
  Ze is heel prikkel gevoelig en dragen helpt ons echt door alles heen.
  Zonder doek of drager zouden we niet zo makkelijk weg kunnen of digen in huis kunnen doen.
  Een extra doek is dan ook erg welkom voor haar en de kindjes die nog komen gaan.

 15. Ik heb mogen zien hoe handig zo’n draagdoek is omdat vriendinnen van ons deze altijd gebruiken wanneer wij samen met de honden gaan wandelen. Op plekken waar een kinderwagen echt geen optie is kan je kindje in een draagdoek gewoon mee. Jammer dat ze zo prijzig zijn. Doe daarom graag mee!

 16. Avatar foto
  Sharon Romijn-Hoekstra

  Ik zou deze draagdoek heel erg graag willen winnen voor mijn zoontje die nu 3 weekjes oud is. Een draagdoek lijkt mij super fijn omdat je je kleintje dan lekker dicht bij je kan dragen en je ook je handen vrij hebt. Ook handig dat je er in kunt voeden. ? Lijkt mij ideaal en hij is ook nog is super mooi! Ik heb dus nog geen ervaring met dragen maar zou dat wel graag willen. De kleur Elephant – light grey! ?❤

 17. In mei verwachten wij ons eerste kindje. We zijn super nieuwsgierig naar haar en kunnen niet wachten om haar te ontmoeten.
  Het lijkt ons heel bijzonder om ons kindje tegen ons aan te kunnen dragen en denken dat dit haar gevoel van veiligheid alleen maar versterkt. Voor ons het het natuurlijk ook heel fijn om de warmte van je kindje tegen ons aan te voelen.
  Inmiddels hebben wij al een draagzak maar door mijn lengte (ben redelijk klein) zit deze mij niet lekker. Ik zou daarom heel graag een draagdoek willen zodat ik toch het gevoel kan hebben om mijn kindje tegen me aan te dragen en hiervan te genieten.
  Het liefst zou ik de volgende draagdoek willen:
  Home > Je Porte Mon Bebe > JPMBB Original > JPMBB The Original – Elephant, Light-Grey
  Deze kleur past precies bij de andere spullen die win voor de baby hebben gekocht ☺
  Ondertussen gaan wij duimen!

 18. Avatar foto
  Marita Cuypers

  Ik zou graag voor mijn dochter willen meedoen, voor een mooie elephant grey draagdoek, zodat ze mijn kleinzoon fijn bij zich kan dragen!

 19. Avatar foto
  Mariska giulianojazzlyna

  Super gaaf. Ik heb ervaring met draagdoeken. Was in het begin heeel blij met de rekbare. Nu nog steeds. Want dan kon ik hem thuis al omknopen en als ik dan ergens heenreed de kleine bij aankomst erin doen. Dam heb je ook niet dat je doek op de grond ligt. Nu ook met geweven aan het dragen. Maar ik wisseln graag af.
  Deze zou ik nog aan mijn collectie willen toevoegen.
  https://www.kleinegiraf.nl/nl/je-porte-mon-bebe/jpmbb-original/jpmbb-the-original-draagdoek-ballerina-pink-stone-blue

 20. Toevallig opzoek naar een rekbare draagdoek. Ik heb al een geweven en heb deze helaas niet heel erg intensief gebruikt. Een rekbare lijkt mij heel fijn ivm het knopen en de mogelijkheid tot het voeden?.. Hopelijk bij de volgende baby die nu onderweg is meer gebruik ervan maken! Ik vind dragen echt een prachtige ervaring. Toch nog de mogelijkheid om de baby zodicht mogelijk bij je te houden op een manier die super comfortabel is voor beiden..

 21. Ik heb geen ervaring, maar zou graag een blauwe voor mijn zus willen hebben. 9 april is zij uitgerekend voor haar tweede. Ze heeft al een dochtertje en nu krijgt ze een zoontje.
  Haar dochter heeft ze ook altijd in een draagdoek gedragen. Ze vond het fantastisch! Ik weet eerlijk gezegd niet of ze geweven of rekbare draagdoeken had. Zal me er eens in verdiepen.
  Graag zou ik een blauwe draagdoek voor m’n zus willen winnen. Zou een leuk kraamcadeau zijn voor haar.

 22. Ik ben 32 weken zwanger van ons eerste kindje. Ik heb geen ervaring met het dragen van een kindje in een draagdoek. Maar ik zou het graag willen proberen! Op dit moment draag ik natuurlijk ook ons kindje steeds bij mij. Het lijkt mij fijn als dat straks ook kan!

 23. Ik heb onze dochter heel lang gedragen maar op een gegeven moment wilde ze niet meer en heb toen onze doek verkocht. Er moet dus een nieuwe komen voor onze tweede dochter en doe daarom graag mee om een doek te winnen. De ballerina zwart vind ik het mooist. Wel zo leuk met een mama die dansjuf is 😀

 24. Over ongeveer 10 weken verwelkomen wij onze spruit, graag zouden we een draagdoek uitproberen.Vooral pappa vind het een fijne manier om onze kleine bij zich te kunnen dragen en zo een goede band op te kunnen bouwen met onze uk.
  Aangezien we al 3 kids hebben op de basisschool lijkt de draagdoek ons erg handig omdat je je handen vrij hebt als we de andere 3 naar school lopen.
  Aangezien wij alles lopend doen omdat we beiden geen rijbewijs of fiets hebben zou het supertof zijn dit te mogen proberen.Ik denk dat de draagdoek een ideale aanvulling zou zijn op ons gezellig drukke leven.

 25. Avatar foto
  Tamara Jongkees

  Ik heb ervaring met dragen met een rekbare doek en met een draagzak. Het dragen in een doek vond ik heel fijn, alleen was het wel jammer dat de mogelijkheden beperkt waren en mijn zoontje er snel uitgegroeid was. De draagzak gebruik ik nog steeds veel en is voor mijn man ook praktischer in gebruik. Mijn zoon heeft soms echt behoefte aan dicht bij mama zijn. ik zou graag de geweven doek met blauwe en grijze strepen willen winnen. Het lijkt mij heerlijk om mijn dreumesje weer in de doek te kunnen dragen en dat hij over mijn schouder mee kan kijken.

 26. Avatar foto
  Trees Cuypers

  Ik zou graag willen beginnen met dragen, heb er inmiddels al veel over gelezen en ik denk dat het kan helpen om een hechtere band te kunnen krijgen met je kindje. Ook lijkt het me heel erg handig om af en toe je handen vrij te hebben! En natuurlijk is deze ergonomisch wat ik zeer belangrijk vind.

 27. Ik als gastouder gebruik bij de kindjes een ringsling draagdoek. Deze zijn echter niet geschikt (vind ik) voor de hele kleintjes. En nu we zelf een kleine op komst hebben ben ik druk aan het zoeken naar een goede draagdoek voor de eerste maanden. Want dragen vind ik erg prettig. Het kindje voelt zich geborgen en ik heb mijn handen vrij voor andere bezigheden. Een win-win situatie.

 28. Avatar foto
  Lisette Kleiweg

  Leuk artikel ! De draagdoeken vind ik echt heel mooi omdat je zoveel keus hebt in soort stof en de kleuren/patronen erop. Ik wil graag meedoen aan de winactie voor een rekbare draagdoek zodat ik hem kan gebruiken om mijn eerste kleinkind ,op 9 maart geboren!, veilig en warm in mee te nemen. Vroeger had ik een draagzak voor mijn jongens maar die zijn niet geschikt voor zuigelingen, slecht voor het ruggetje…..
  Je vraagt niet om volgen/liken maar dat doe ik al overal ?

 29. Avatar foto
  Jessica Lacor

  Ik heb wel ervaring met dragen maar met een draagzak. Ik zou graag ook een draagdoek willen winnen omdat mij dat comfortabeler voor mijn dochtertje Noa lijkt! De kleur is voor mij onbelangrijk 🙂

 30. Ik heb nog geen ervaring maar zou het graag opdoen als de kleine is geboren in augustus. Ideale manier lijkt me om de kleine mee te kunnen nemen op een natuurlijke en intieme manier. De grijs/witte vind ik erg mooi!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven