Hier moet je op letten als je start met het dragen van contactlenzen

Ga je beginnen met het dragen van contactlenzen? Dan sta je op het punt een nieuwe fase in je zichtverzorging in te gaan! Contactlenzen bieden veel voordelen, zoals vrijheid van een bril en meer flexibiliteit in je dagelijkse activiteiten. Maar, net als bij elke nieuwe gewoonte, zijn er belangrijke punten waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je ervaring positief en comfortabel is.

Hier hebben wij bij onze kinderen ook echt op gehamerd toen zij aan contactlenzen begonnen. Hieronder lees je belangrijke tips en adviezen voor iedereen die start met het dragen van contactlenzen.

dragen van contactlenzen, de do's and dont's

Voor je contactlenzen krijgt aangemeten

Het is verstandig om je goed voor te bereiden voor je naar je afspraak gaat. Zorg ervoor dat je eventuele vragen die je hebt opschrijft, zodat je ze niet vergeet wanneer je bij de opticien bent. Uiteraard ga je met je kinderen mee als die voor het dragen van contactlenzen naar deopticien gaan.

Van bril naar lenzen; het verrassingseffect

De overstap van bril naar lenzen kan een grote verandering teweegbrengen. Veel mensen ervaren de eerste momenten met lenzen als een openbaring: plotseling zie je alles helder, zonder dat een brilmontuur je zicht belemmert. Aan de andere kant kan het ook zo zijn dat je eerst even moet wennen aan de lenzen zelf. Want ook al heb je zachte lenzen, jouw ogen zijn nog niet gewend aan ‘iets’ dat op het oog zit. Dit kan een paar dagen duren.

Het afscheid nemen van een bril voelt waarschijnlijk als een grote opluchting. Je zicht wordt niet meer belemmerd, je hebt geen last meer van beslagen glazen en ook met sporten is zijn lenzen een stuk makkelijker.

Droeg je eerst een bril en ga je nu over naar lenzen? Dan zal iedereen om je heen ‘iets’ aan je zien, haha. Bereid je dus voor op veel opmerkingen en complimentjes uit je omgeving. Contactlenzen kunnen fantastisch zijn om je zelfbeeld te verbeteren.

Je lenzen thuis voor het eerst inzetten

Bij het leren in- en uitdoen van lenzen is vooral veel oefening nodig. Laat je niet ontmoedigen als je merkt dat je het in het begin lastig vindt. Hoe meer je oefent, des te gemakkelijker het wordt. En na een aantal dagen weet je niet beter.

Hieronder vind je enkele adviezen voor de eerste keer dat je thuis je lenzen inzet:

• Neem ’s ochtends twintig minuten extra tijd in je ochtendroutine voor je lenzen. Twintig minuten meer dan je gewend bent. Zo vermijd je haast wanneer je je lenzen inzet.

• Draag je lenzen in het begin slechts enkele uren per dag. Start bijvoorbeeld met vier uur per dag in de eerste week en verhoog daarna geleidelijk het aantal uren. Dit helpt je ogen wennen aan de lenzen.

Vervolgstappen bij het dragen van contactlenzen

Als beginner in het dragen van lenzen is het nuttig te weten dat je verschillende typen lenzen kunt uitproberen. Er bestaan diverse merken en typen lenzen op de markt. Kies het type dat het beste bij jou past. Soms kan het voorkomen dat een bepaald type lens in eerste instantie goed lijkt, maar later toch niet zo comfortabel aanvoelt.

Bij de meeste opticiens kun je een setje proeflenzen krijgen. Zo kun je bepalen welk merk en type lens het beste voor jou is. Heb je in de eerste weken vragen over je lenzen, dan kun je altijd terugvallen op je opticien.

De proeflenzen zou ik altijd aanbevelen, ik ben zelf door het gebruik van proeflenzen overgestapt naar een ander merk omdat die me gewoon veel beter bevielen qua draagcomfort.

De do’s en don’ts bij het eerste gebruik van je lenzen

Do’s

• Geef jezelf ’s ochtends extra tijd om je lenzen rustig in te kunnen doen.

• Viel je lens op de grond of in de wasbak? Reinig de lens dan zorgvuldig met lenzenvloeistof voordat je hem opnieuw indoet. Gebruik bij daglenzen in zo’n geval een nieuwe lens.

• Zet de stop in de afvoer als je je lenzen boven de wasbak indoet, om te voorkomen dat een lens per ongeluk wegspoelt.

• Was altijd je handen met water en zeep voordat je je lenzen indoet.

• Neem een extra setje lenzen mee als je daglenzen draagt en gaat reizen. Bij maandlenzen is een klein flesje lenzenvloeistof handig om bij je te hebben.

• Het kan handig zijn oogdruppels bij je te hebben voor het geval je last krijgt van droge ogen. Er is een breed scala aan oogdruppels beschikbaar om droge en geïrriteerde ogen te verzachten.

Don’ts

• Draag je lenzen nooit langer dan aanbevolen.

• Lenzen kunnen door contact met water bacteriën opnemen die infecties kunnen veroorzaken. Reinig je lenzen zorgvuldig als dit gebeurt (bij maandlenzen) of vervang ze door een nieuw paar (bij daglenzen). Draag daarom je lenzen liever niet tijdens het douchen.

• Slaap niet met je lenzen in, tenzij dit expliciet is goedgekeurd door je optometrist (sommige lenzen zijn hiervoor geschikt). Dit kan leiden tot rode en pijnlijke ogen bij het ontwaken.

• Krijg je rode ogen van je lenzen? Neem dan contact op met je opticien. Mogelijk is het type lens niet geschikt voor jouw ogen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven