Dreumes leren delen: speelgoed en aandacht, alles is voor ikke

Een dreumes leren delen? Kinderspel! Nou ja, dat hopen we. Want momenteel heeft ze daar errúg moeite mee. Het gaat haar dus nog niet echt goed af! Het is natuurlijk een fase die alle kindjes doormaken. Dreumesen zijn dan ook nogal egocentrisch; in hun belevingswereldje draait alles nog alleen om hen. Ook spelen doen ze nog voornamelijk alleen. Zonder andere kindjes gaan ze heerlijk op in hun eigen spel. Dit hoort allemaal bij het leren kennen van zichzelf als eigen ‘persoontje’. Maar het levert soms lastige situaties op: een kinderfeestje wordt een slagveld. Op het schoolplein slaan ze elkaar zowat de hersens in. Het is wel duidelijk: leren delen gaat niet vanzelf.

Dreumes leren delen: je handen vol

Maar hoe ga je daar als ouder(s) mee om? Wat als zich een situatie voordoet waarin alles wat de ander vast heeft wordt afgepakt? Hoe grijpt mama dan in? Soms vloeien de krokodillentranen al rijkelijk als een andere peuter zelfs maar naar jouw speelgoed durft te kijken.

Natuurlijk doen we ons best pedagogisch verantwoord op te treden, door aan te geven dat wat de ander eerst had je niet zomaar afpakt of je er ook samen mee kunt spelen. Dus uitleggen, nog ’s uitleggen en nog een keer uitleggen. En dan boos worden als 3x uitleggen niet voldoende blijkt? Of gewoon wachten tot ‘het over gaat’… (zucht). Je dreumes leren delen zal je geduld in ieder geval op de proef gesteld worden. Zit jij regelmatig met de handen in het haar? Lees dan onze tips voor peuters die moeten leren delen maar eens door 🙂 .

Speelgoed delen

Kort geleden gingen we gezellig op bezoek bij vrienden met een zoontje in dezelfde leeftijd. Zelf hadden we alleen haar pop(je) meegenomen, want – zo dachten wij – er is voldoende om (samen?) mee te spelen. We dachten dan ook dat dit de reden was om de pop liever voor zichzelf te houden. Nu was het jochie niet enorm geïnteresseerd in haar pop, of in ieder geval niet op dezelfde manier . Namelijk heel grappig om te zien hoe dat ventje met een pop omgaat (waarschijnlijk erg weinig ervaring mee t.o.v. onze dochter). Het in roze geklede kaalhoofdige plasticgeurende speeltje werd met een bijna verveelde blik (en niet teder) opgepakt, meegesleurd zonder er echt aandacht aan te besteden en vervolgens doelloos de ruimte in gegooid.

Ik dwaal af. Het speelgoed van haar ‘vriendje’ is natuurlijk minstens zo interessant. Lief mee spelen? Nou nee, alles werd met haast toegeëigend door te pakken én af te pakken. Dus daar staat madammetje met handen vol en de rest verdween onder de armpjes en geklemd tussen de beentjes. Spelen was opeens niet meer zo belangrijk: hébben, daar ging het om. Herken je dat?

Het delen van papa en mama

Niet alleen speelgoed is fijn om te hebben. Ook aandacht hou je liever voor jezelf, toch? Zo blijkt dat ook papa en mama liever niet gedeeld worden. Wanneer papa en mama elkaar een kus of knuffel geven, dan weet ze niet hoe snel ze zich tussen ons in moet friemelen. Nog liever duwt ze 1 van ons weg om helemaal het gevoel te hebben niet te hoeven delen, al heeft ze ons beide dan juist voor zichzelf – zou je zeggen…

Ach ja, de dreumes wil speelgoed nog helemaal niet delen en beleeft er ook nog geen plezier aan een ander iets te gunnen. Maar de tijd dat papa en mama ook elkaar een aai over de bol kunnen geven zonder jaloerse blikken komt vanzelf wel weer… (toch?! ;-)) . Ook bezig met je peuter leren delen? Hoe pak jij dat aan?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven