Driftbuien peuter… woedeaanvallen tijdens de peuterpuberteit…klinkt bekend?

Drama Peuter. De 26ste is mijn dochter een echte peuter geworden. 2 jaar alweer. Wat gaat het snel! En dat ze een echte peuter is geworden, heb ik geweten. Ik hoorde wel eens dat een peuter wat gek gedrag kan gaan vertonen of gewoon de hele vroege puberteit in kan gaan (driftbuien peuter ook wel de peuterpuberteit genoemd). Nee is het standaard antwoord en de drama- scènes uit films worden tot in de puntjes nagespeeld. ”Driftbuien peuter? Mijn peuter, dacht ik? Nee joh. Niet mijn dochtertje, dat kleine droppie die zoooo lief is”. Jep…..wat een naïviteit.

Even gezellig erop uit met dochterlief

Van de week zijn we gezellig naar het overdekte winkelcentrum geweest. Het was rotweer, maar zo kunnen we toch even de benen strekken dacht ik. Voor alle zekerheid de kinderwagen mee, hapje en drankje in madam haar tas en wandelen maar. Bepakt en bezakt komen we de lift uit en wat zien we? Ja hoor, een heel pleintje met verschillende speelautomaten van auto’s, paardjes en Sesamstraatfiguren.

Luana kijkt er met grote ogen naar en vervolgens met puppy- ogen naar mij. Oké we gaan al. Blij dat ze was! Behalve toen ik een muntje in de automaat deed en dat ding ging rijden. Dag euro, want madam vloog om mijn nek en eiste dat we naar een andere speelautomaat gingen aan de andere kant van het pleintje, ver weg van degene die bewoog. Anyway, na 20 minuten heen en weer hopsen van de een naar de ander was ik er klaar mee. Helaas was Luana dat niet…..Met heel haar hebben en houwen greep ze zich vast aan die stomme Ernie. En dan sta je voor een keuze: of je laat haar nog even fijn spelen en kijkt of je haar straks kan lokken met iets lekkers (ik weet het, niet echt netjes) of je trekt haar van dat ding af.

driftbuien peuter

Doet ze het of doet ze het niet?

Het werd het laatste….en dat was niet de juiste keuze gezien de driftbuien van peuter dochter die op dat moment ontstonden… Daar stond ik dan met een gillend, huilend kind in mijn armen die zich uit alle macht probeerde los te wurmen uit mijn armen. En ja hoor. Daar zag ik al DE blikken mijn kant opgaan. Met DE blikken bedoel ik die moeders die je afkeurend aankijken alsof je de slechtste persoon ter wereld bent. “Je had je kind toch wel even wat langer kunnen laten spelen? Aah dat arme schaap mag niet eens spelen”. Je snapt het al…..ik was not amused.

Loop ik ook nog een bekende tegen het lijf

Met mijn kleine onder de arm (driftbuien peuter driftig negerend) en de kinderwagen moeizaam vooruit duwend maakte ik dat ik wegkwam. Uiteraard kom je dan net iemand tegen die je eigenlijk niet tegen wil komen. Een oud schoolgenootje waar ik nooit mee op heb kunnen schieten. Mijn kleine worstelend in de armen en de kinderwagen die alle kanten opgaat, kijkt zij mij aan en zegt: “Ow hoi, gaat niet echt lekker he? Is er iets met haar?” met een voorzichtige blik op Luana alsof ze ieder moment haar kan gaan aanvallen. Ik antwoord snel dat ze gewoon een peuterbui heeft en dat ik door moet en waggel weg. En dan komt het. Mijn dochter dacht, laten we het nog een stapje erger maken. Voor een terrasje zet ik haar neer en grijp haar handje vast. Ik dacht dat ze dan misschien wat rustiger zou worden, want dat was wat ze wilde, staan. Weer verkeerd gedacht….

Driftbuien peuter, de overtreffende trap

Au public laat ze zich achterover vallen en gaat op de grond liggen huilen. Aangezien ik haar moest opvangen geef ik per ongeluk de kinderwagen een duw waardoor deze de Blokker inrijd. Ja….en blijf dan maar volhouden dat niemand kijkt en dat je je niet hoeft te schamen, omdat iedereen dit wel eens meemaakt. Ik schaamde mij kapot! Die mensen denken vast: “kijk dan, zo’n moeder die haar kind niet eens aan kan.”

In een beweging til ik haar op en maak ik dat ik de Blokker in kwam, snel de kinderwagen grijp en weer verdwijn. En Luana? Die vond dat geren maar al te leuk en gierde het uit van de pret…..geef mij nog zo’n driftige peuter 😉 !

Meer weten over een driftige peuter? Ook de Opvoeddesk heeft er tijden geleden al over geschreven. Herken je dit soort peuter driftbuien? Heeft jouw peuter dit ook ooit gehad? En wat hebben jullie gedaan in het heetst van de strijd? 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven