Driftige peuter in huis: hoe ga je daar als ouder mee om?

Mama: Ik heb twee kinderen, een dochter van bijna vier en een zoontje van anderhalf. Het is zo dat de laatste tijd onze dochter erg driftig wordt. Ze kan geen aandacht tekort komen, want ik ben de hele dag met ze thuis en onderneem van alles met mijn kinderen. Als mijn man thuis komt, neemt hij het over en vaak ondernemen we ook samen iets met de kinderen. We straffen haar consequent, maar het lijkt alsof niets helpt met onze driftige peuter. De laatste tijd heeft ze zelfs ook de neiging ons te slaan, wat we natuurlijk niet toelaten. We vragen ons af wat we verkeerd doen. We zijn er erg verdrietig door, want het valt ons op dat ons zoontje er erg overstuur van wordt. Ik hoop dat we wat wijzer van jullie advies worden.

driftige peuter

Emmeliek’s antwoord:

Heel veel ouders met kinderen onder de 5 jaar vinden het ouderschap best zwaar. De meesten geven als reden aan, dat kinderen van deze leeftijd zo onvoorspelbaar zijn. Het ene moment zijn ze goed gehumeurd en lukt alles, maar er hoeft maar iets niet te gaan, zoals zij dat willen en dan zijn ze overstuur of eindigt het met een driftbui. Je schrijft dat de oudste slecht luistert, de laatste tijd slaat en dat straf niet helpt. Je wilt graag het beste voor je kind, maar als je driftige peuter niet luistert en niet doet wat je wil, dan is het raak, zeg je. Daaruit begrijp ik dat je jezelf soms niet meer onder controle hebt. De jongste raakt daarvan overstuur en zelf wil je het ook anders.

Gelukkig is het iets van de laatste tijd en is het lastige gedrag van de oudste daarom misschien met een schriftelijk advies nog te veranderen. Probeer even geen accent te leggen op straf. Focus op wat goed gaat. Breng onder woorden waar ze goed in is, wat ze al kan en waar ze je mee helpt. Verleg je aandacht in ieder geval naar dat wat ze goed doet. Daarmee ben je positief en krijg je een gezelliger contact met haar.

Maak ook duidelijk dat ze niet mag slaan. Niet door haar straf te geven, maar door haar hand te pakken en te zeggen dat ze niet mag slaan, maar wel mag aaien. Gebeurt het toch, laat haar dan zien dat slaan pijn doet, laat haar de rode plek zien en voelen en de persoon troosten die ze geslagen heeft. Er is geen driftige peuter onder de vijf jaar, dat zich door straf beter gaat gedragen. Ook al doe je het consequent, straf roept helaas aanleiding voor nieuwe straf op. Zo verslechtert de sfeer in huis en raak je doodop. Het enige voordeel van straf op deze leeftijd is dat het jou wat oplucht. Je hebt je kind duidelijk gemaakt dat jij de baas bent. In plaats van straf kun je beter aangeven welk gedrag je wel wil zien. Beloon je dat goede gedrag, dan gaat je kind vanzelf overstag en zich beter gedragen. En de sfeer in huis wordt voor jullie allemaal een stuk gezelliger!

Een driftige peuter in huis? Een beetje hulp kan geen kwaad.

Valt het je moeilijk, neem dan contact op met de Opvoeddesk. Veel ouders zijn met een telefonisch consult geholpen of schrijven zich in voor de Opvoeddesk workshop “Als je kind niet luistert…!”.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven