Dromen en angsten

Dromen en angsten liggen dicht bij elkaar. Mensen hebben heel veel verschillende dromen – een uitdagende, nieuwe baan, een leuk huis, een goede toekomst voor hun kind, geluk en liefde voor hun dierbaren enzovoort. Op het moment dat er iets gebeurt dat de realisatie van zo’n droom in de weg staat, kan het eenvoudig omslaan in angst. Angst dat je lief ongelukkig wordt, angst dat je kind niet de toekomst krijgt waar jij van droomt, angst dat je je huis kwijtraakt. Omdat ik ook maar een mens ben, gaat dit ook op voor mij.

De droom was zo mooi: mijn man en ik hadden al helemaal bedacht hoe we ervoor zouden zorgen dat we onze zoon een goede start zouden meegeven. Een start waardoor hij blakend van het zelfvertrouwen zou opgroeien, zich bewust van wat hij wel en niet kan en van de normen en waarden die wij belangrijk vinden. Zodat hij een fijne jeugd heeft met veel vriendjes. Om dat zelfvertrouwen te bevorderen prijs ik hem nu al als hij zelf op zijn buik draait of zelf zijn fles vasthoudt. Ik ben ervan overtuigd dat hij begrijpt dat ik trots op hem ben. Ik doe mijn best mijn eigen onzekerheden niet op hem over te dragen.

Die zijn er helaas genoeg. Zo af en toe slaat de twijfel toe: ben ik wel een goede moeder? Ben ik wel een leuk mens? Gisteren twijfelde ik zelfs over of ik wel volwassen genoeg zou zijn om een kind op te voeden… Gelukkig heb ik een aantal hele lieve mensen om mij heen die mij weten gerust te stellen. Zo gek doe ik het allemaal nog niet. En ik ben heus geen compleet vervelend mens, getuige het feit dat er mensen met mij om willen gaan. Voor zover ik weet krijgt Thijmen weinig mee van die twijfels. Als ze toeslaan, zorg ik dat ze uit tegenover mijn man. Thijmen ziet mijn lachende, zelfverzekerde ik, die precies weet wat ze moet doen. Toch sloeg ineens de angst toe dat hij niet helemaal zo zelfverzekerd zal worden als ik droom en wens…

De aanleiding voor die angst was eigenlijk heel onbenullig. Sinds een paar weken heeft hij last van wat droge plekken op ellebogen en knieën. Nu heb ik genoeg vette crème om die plekken in te smeren, dus dat is het probleem niet. Heel even schoot door mijn hoofd dat het misschien wel eens eczeem zou kunnen zijn, maar die gedachte zette ik meteen uit mijn hoofd. Tot het moment dat we bij het consultatiebureau kwamen. De arts constateerde dat de groei goed was, maar zag ook de droge plekken. Zijn vraag was of er eczeem voor komt in de familie. Nou heeft mijn schoonmoeder er last van, maar ik ook. Het zou dus kunnen dat het toch eczeem is, meldde de arts ons.

Daar begon de angst. Als kind ben ik behoorlijk gepest met mijn eczeem. Klasgenoten meden elke aanraking met mij, omdat ze bang waren dat het besmettelijk was. Meerdere keren uitleggen dat het dat niet was, had geen effect. Als ze me per ongeluk toch aanraakten, bliezen ze de aanraking als het ware weg. Heel vernederend vond ik dat. Ik werd acuut bang dat Thijmen hetzelfde had als ik; dat hij later ook gepest zal worden en dat daardoor zijn zelfvertrouwen zal dalen tot onder het vriespunt. Dat wil ik niet voor hem. Ik besefte mij acuut dat deze angst volledig irrationeel was, maar ik kon het niet van mij afzetten. Tot mijn man me met de neus op de feiten drukte. Dat ik gepest ben als kind, wil niet zeggen dat dat met Thijmen ook gebeurt. Daarbij wees hij me fijntjes op iets dat ik zelf ooit gezegd heb: als ik geen eczeem had gehad, hadden ze wel iets anders gevonden om me mee te pesten.

Daarmee werd mijn angst minder, maar hij verdween niet helemaal. Ik vrees dat die angst nooit helemaal zal verdwijnen. Wie is er nu niet bang dat zijn/haar kind iets vervelends overkomt? Het liefst zou ik Thijmen behoeden voor alle vervelende dingen die zouden kunnen gebeuren, maar ik realiseer me dat dat onmogelijk is. Het enige dat ik kan doen is zorgen dat hij weet wat dat hij er mag zijn en dat hij weet dat hij de moeite waard is. Mijn hoop is dat ik daarmee kan voorkomen dat klasgenoten ooit vervelend gaan doen. Zo heb ik dus mijn angst toch weer om weten te zetten in een droom. En ik ga er alles aan doen om die droom te verwezenlijken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top