Druk, druk, druk. Kom je altijd tijd tekort? Met deze tips niet meer!

Ik ben altijd druk druk druk en kom vaker tijd tekort dan me lief is. Nu is dat natuurlijk niet vreemd met mijn eigen bedrijf, twee opgroeiende kinderen en een huis waar we al jaren aan het verbouwen zijn. Maar gezond is het niet en misschien herken jij het ook wel.

Het is ook niet niks om als werkende moeder (ouder) je tijd goed te verdelen. Tijdgebrek is een veel gehoorde klacht in deze tijd.

druk druk druk gevoel en altijd tijd tekort? Met deze tips los je dat op.

We willen alles, we moeten alles, maar tegelijkertijd komt er ‘niets’ van terecht. Heel veel mensen kennen het gevoel tijd tekort te komen en druk druk druk is tegenwoordig meer dan alleen een gezegde.

Herken jij je hierin? Dan zijn onderstaande tips wellicht ook voor jou handig. Doe er je voordeel mee en zie dat je -na even oefenen- je tijd weer beter weet te verdelen.

Druk druk druk; als je tijd tekort komt kunnen deze tips je helpen

Het lijkt er wel op dat tijd tekort hebben en de uitspraak ‘druk druk druk’ tegenwoordig synoniem staan aan het leiden van een succesvol leven. Is het niet zo dat veel mensen tegen iemand opkijken die altijd maar bezig is, overal naartoe reist en een drukke agenda heeft? Maar wees eens eerlijk, zou jij hier nu écht gelukkig van worden?

Is het niet zo dat je met meer balans in het leven en een stukje vertragen juist eerder een gevoel van geluk zal ervaren? Teveel prikkels zijn niet goed voor je lichaam en geest.

Ik kan persoonlijk juist héél veel respect hebben voor jongeren die er bewust voor kiezen om ‘maar’ vier dagen in de week te werken bijvoorbeeld. Zij nemen genoegen met minder salaris, maar daar staat wel veel vrijheid tegenover. Afijn, wil jij van dat drukke gevoel en tijdgebrek af? Neem dan onderstaande tips ter harte.

1. Hou focus

Dit is voor mij een van de moeilijkste dingen om op te pakken, en misschien voor jou ook wel. Zeker als je van huis uit werkt, of in een kantoortuin, dan is het soms moeilijk om de focus te houden op je werk. Ik zit zelf aardig wat uren achter mijn pc, maar doordat ik thuis werk doe ik ook even gauw dat wasje tussendoor.

Daarnaast laat ik de hond tussendoor uit. Komen de katten op schoot gekropen terwijl ik aan het werk ben. Moet de was opgehangen worden en ben ik vraagbaak voor de ondernemer die hier met regelmaat aan de slag is.

Verder komen de kinderen in de middag weer thuis van school en zo loopt alles altijd lekker door elkaar. Toch kan je dat gevoel van druk druk druk beter in de hand houden als je door middel van je focus probeert aan het werk te gaan.

En onthoud, niet harder werken, maar slimmer werken is de oplossing om je tijdgebrek op te lossen.

2. Maak lijstjes met prioriteiten om druk druk druk om te zetten naar productiviteit

Stel je prioriteiten. Zorg er dus voor dat je -voordat je aan de dag begint- een lijstje maakt met taken waar je je mee bezig gaat houden. En stel prioriteiten aan die taken.

Welke is het belangrijkste? Die krijgt een 1 qua prioriteit. Diegene met de laagste prioriteit krijgen een 5, 6 of 7 bijvoorbeeld, afhankelijk van hoeveel taken je op je lijst hebt staan.

Zorg er daarnaast voor dat je lijst niet te lang wordt, dat kan nogal demotiverend werken als je het niet afkrijgt. Blijf dus realistisch in wat je vandaag wilt doen om het gevoel van tijd tekort en tijdgebrek te voorkomen.

Heb je je lijstje afgewerkt? Dan komt juist een gevoel van tevredenheid en motivatie naar boven waardoor je nóg productiever wordt.

Wil je de boel nog beter organiseren? Dan zijn dit 5 dingen die je dagelijks kan doen om beter georganiseerd te zijn.

3. Zorg voor minder onderbrekingen tijdens je werk

Als jij ervoor kan zorgen dat je tijdens je werk minder gestoord wordt, dan zal je zien dat er meer uit je handen komt. Stiekem heeft dit natuurlijk ook een beetje met je focus te maken, maar er zijn een aantal dingen die je concreet kan doen om minder onderbrekingen te krijgen.

  • Zet al je devices op stil als het echt nodig is. Geen trillingen en geen geluid. En leg je mobiel liefst ook even in je la of op zijn minst op zijn kop zodat je geen beeldscherm ziet oplichten.
  • Schakel je mail tijdelijk uit en haal je mail bijvoorbeeld in de pauze binnen in plaats van continue.
  • Zorg dat je werkplek overzichtelijk en opgeruimd is; het werkt écht!
  • Werk je in een kantoortuin? Zoek een apart kantoor op als je tijd tekort komt en focus nodig hebt.
  • Zelf heb ik bijvoorbeeld een nois cancelling telefoon, heel handig als ik echt rust in mijn hoofd nodig heb bij mijn werk.

Een aantal van deze tips vond ik trouwens ook terug in de tips die Björn Deusings geeft in zijn ‘druk druk druk’ blog. En hij heeft er veel verstand van. Vind je het lastig om je tekort aan tijd zelf op te lossen? Dan kan misschien een cursus timemanagement je verder helpen.

4. Meer privé werk balans

Het klinkt misschien raar dat meer privé werk balans je kan helpen om je druk druk druk – gevoel aan te pakken en je gebrek aan tijd op te lossen. Maar toch zit hier wat in.

Want druk met vanalles op je werk zit (vaak) ook deels in je hoofd. En als je het mentaal te druk hebt, dan weet je zeker dat er niets (meer) uit je handen komt. Productiever werken is een gevolg van een goede werk privé balans.

Als je voldoende tijd neemt om te ontspannen, met en/of zonder je gezin, dan kan je ook meer ‘aan’ staan op je werk en zal je zien dat je effectiever kan werken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven