De drukste periode van het jaar, zo worstel ik me daar doorheen

Ik denk dat dit zo’n beetje de drukste periode van het jaar is. Niet alleen voor mij, maar voor iedereen in mijn omgeving. En dan is de vraag een beetje… laat je je compleet gek maken, of probeer je zo nu en dan even kritisch naar jezelf te kijken?

Drukste periode van het jaar, privé en zakelijk

Gisteren hadden we het tijdens het avondeten aan tafel over Coen Swijnenberg en het feit dat hij een burn out heeft. Lotte kopte de vraag er meteen in ‘Mam, wat is een burn out?’. Na uitleg van onze kant keek ze een keer bedenkelijk en riep ze ‘Ik wil later doen wat jij doet mama, want jij hebt nooit geen stress. Dan krijg je ook geen burn out’.

Tja, zo lijkt het wel ja. Want ook al is dit voor mij de drukste periode in het jaar, met blogs schrijven, pakketten verzenden, events bezoeken en ga zo maar door… voor de kinderen lijkt het alsof ik de meest easy job heb die er is. Ik ben natuurlijk ook heel veel thuis dus ik snap het wel. Als zij thuis komen uit school dan ben ik er bijna altijd, in tegenstelling tot veel andere werkende moeders. Maar dat houdt niet in dat ik het daarom rustig heb. Alleen tegenwoordig herken ik de signalen en doe ik daar wat mee.

Korte achtergrond info: aan de rand van een burn out

Ook ik heb aan de rand van een burn out gestaan. Jaren geleden, voordat ik voor mezelf begon en ik nog voor de baas werkte. Ik maakte destijds niet alleen heel veel uren (50 uur per week zonder reistijd was echt niet ongewoon), maar ik was ook het vertrouwen in mijn werkgever verloren. Daarnaast werd er longkanker bij mijn vader geconstateerd en de combinatie privé en werk maakte destijds dat ik me niet lekker voelde. Mijn lichaam begon tegen te sputteren. Dat was ook het moment dat ik direct de knoop doorhakte. Een punt achter mijn werkende carrière als business unit manager zette en voor mezelf ging beginnen.

Een rare wending

Ik snap dat je denkt dat dit een vreemde wending is. Dat je in zo’n drukke periode besluit om voor jezelf te beginnen. Maar bij mij gaf het juist de opluchting die ik op dat moment nodig had. In de drukste periode van het jaar kon ik me focussen op mijn vader als dat nodig was. Ik had geen 3 uur reistijd meer op een dag en kreeg enorm veel energie om als zzp’ er aan de slag te gaan.

De drukste periode van het jaar voor bloggers en webshops

Ik begon meer tijd te besteden aan MamsatWork.nl en nam daarnaast nog een webshop in kinderkleding over. En toen begon de stress opnieuw 😉 . Zes jaar op een rij heb ik mijn blog en mijn kinderkleding website naast elkaar gerund. Totdat ik gek werd van de zenuwen. Het werd te druk. Van websites bouwen tot een pakket verzenden en van inkopen doen tot blogs schrijven. Om de marketing en de klantenservice niet te vergeten. En zeker in de drukste periode van het jaar, de feestdagen. Er wordt nu alweer voor gewaarschuwd dat ook dit jaar weer drukker wordt dan voorgaande jaren!

De stress kwam overigens niet alleen van het verzenden van alle pakketten en de rest van het werk, maar ook van de inkopen die ieder half jaar gedaan moesten worden. Een jaarlijks terugkerende investering van € 80.000-100.000; daar werd ik enorm zenuwachtig van. Het moest toch allemaal maar weer terugverdiend worden.

En wat denk je van de klantenservice? Als je een professionele webshop runt -in je eentje- dan betekent dat dat je dag en nacht bereikbaar moet zijn. Telefonisch en per email. Vandaar ook dat ik altijd zo’n respect heb voor webshop eigenaren die van iedere verzending een klein cadeautje maken. Daar gaat zoveel tijd in zitten! Bij mij was dat niet aan de orde hoor. In het begin maakte ik er wel wat moois van, maar op een gegeven moment was ik al blij als ik alle pakketten op tijd kon verzenden in plaats van dat ik ze ook nog eens mooi inpakte.

Keuzes maken in je leven en dus ook in de drukste periode van het jaar

Dat ik drie jaar geleden de beslissing heb gemaakt om te stoppen met de webshop is dan ook de beste beslissing ever. Ik hoef geen pakketten meer te verzenden, hoef niet meer dag en nacht bereikbaar te zijn voor klanten en kan beter mijn eigen tijd indelen. Mijn avonden zijn weer van mij (hallelujah!) en ons gezinsleven is veel beter in balans dan het ooit geweest is.

Ik heb inmiddels geleerd om keuzes te maken in het leven. Je kan niet alles tegelijk en dan komt het aan op prioriteiten stellen. In de periodes van ziekte en overlijden van mijn ouders liet ik alles vallen. Feitelijk gezien waren dat de drukste periodes in mijn leven, maar in die jaren ving Frank het thuis op en kon ik me op hen richten. Daar ben ik hem nog steeds enorm dankbaar voor.

Hoe gaat onze drukste periode in het jaar tegenwoordig?

Inmiddels hebben we het in ons leven allemaal beter voor elkaar. Nog steeds hebben we genoeg in de planning staan, maar het zijn allemaal bewuste keuzes. Frank werkt al 25 jaar bij dezelfde werkgever en zit daar uitstekend op zijn plek. Dat brengt ook al veel rust. Ik heb ‘alleen’ MamsatWork nog maar en ook al zijn er in deze drukste periode van het jaar heel veel aanvragen en opdrachten, ik geniet van ieder moment.

Ik pak de tijd voor mezelf in de avonden en in het weekend en merk dat ik daardoor op maandag weer helemaal opgeladen kan beginnen aan de werkweek. Het houdt overigens niet in dat de avonden en weekenden rustig zijn, want dan zijn we juist weer aan het verbouwen. Maar met je handen werken maakt heel veel goed. Of dat het nu verbouwen in huis is of een hobby… ik ben er wel achter dat ik me er een stuk beter bij voel als ik in de avonden en weekenden andere dingen doe dan achter mijn pc zitten. Ik heb er jaren over gedaan om dit te leren, maar eindelijk ben ik zover 😉 .

Ik hoop dan ook oprecht dat jullie dat ook kunnen. Dat je je in de drukste periode van het jaar niet laat gek maken door de schoolopdrachten zoals surprises maken en het kerstdiner op school. En dat je je vooral niet gek laat maken door alle social media. Doe je eigen ding, voel wat voor jou en je gezin werkt en probeer te genieten.

Succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven