Duurzaam consumeren, het lijkt een modewoord, maar het is in werkelijkheid de beste keuze die we kunnen maken voor onszelf, ons gezin en onze omgeving. Het gaat veel verder dan enkel milieuvriendelijke producten kopen.
Het gaat over het maken van bewuste aankoopkeuzes, rekening houdend met de impact van onze consumptie op onze gezondheid, bankrekening, het milieu, de arbeidsomstandigheden en de samenleving in haar geheel.
De betekenis van duurzaam consumeren
Duurzaam consumeren moedigt ons aan om voorbij de prijskaartjes te kijken en de volledige levenscyclus van de producten die we kopen in overweging te nemen.
Duurzaam consumeren is een bewuste keuze om producten en diensten aan te schaffen die een positieve invloed hebben op onze gezondheid, het milieu, sociale rechtvaardigheid en economische gelijkheid. Het gaat niet alleen om wat we kopen, maar ook hoe, waar en waarom we het kopen.
15 praktische tips voor duurzaam consumeren
Tip 1: Koop minder, maar beter
Overweeg de kwaliteit van een product alvorens het te kopen. Goedkoop kan op de lange termijn duurkoop blijken. Door te investeren in duurzame, kwalitatieve producten, verminder je de noodzaak om regelmatig te vervangen en draag je bij aan minder productie- en afvalvolumes.
Het kan een grotere investering lijken, maar op de lange termijn bespaar je zowel geld als tijd. Check voor meer inspiratie over dit onderwerp: artikel Minimalisme
Tip 2: Kies voor lokaal en seizoensgebonden als duurzaam consumeren bovenaan staat
Bij het kopen van voedsel, kies voor lokale en seizoensgebonden producten. Dit vermindert de CO2-uitstoot verbonden aan lange transportroutes en bevordert de lokale economie.
Daarnaast is het ook beter voor je gezondheid, omdat je meer in contact staat met de seizoenen en de daarbij horende voedingsbehoeften.
Ook door lokale boeren en bedrijven te ondersteunen stimuleer je de lokale economie, ook dat is duurzaam consumeren. Ga eens naar de boerenmarkt in plaats van de supermarkt, je zult verbaasd staan over het verschil in smaak en kwaliteit!
Tip 3: Verminder voedsel verspilling
Plan je maaltijden, bewaar restjes en begrijp de houdbaarheidsdata op voedingsmiddelen. Dit helpt om de hoeveelheid voedsel die je weggooit te verminderen en bespaart je geld.
Er zijn leuke apps beschikbaar om gebruik te maken van zogenaamde overblijvers.
Denk bijvoorbeeld aan Too Good Too Go voor het duurzaam consumeren. Een geweldige app die je in contact brengt met verkopers van voedingsproducten die over datum dreigen te gaan. En ook restauranthouders die de overblijvers niet willen weggooien, maar te koop aanbieden voor een zacht prijsje.
Op deze wijze gooien de ondernemers minder weg en scheelt het ons het bereiden van een maaltijd, plastic en tijd.
Tip 4: Duurzaam consumeren? Ga eens shoppen bij een tweedehands winkel
Of het nu gaat om meubels, kleding of elektronica, tweedehands winkelen kan je helpen geld te besparen en de levensduur van nuttige items te verlengen. Bovendien is het een geweldige manier om unieke vondsten te doen!
Let wel op dat je niet in de overmatige-aankoop-modus gaat, omdat het allemaal zo lekker goedkoop is, duurzaam consumeren is eigenlijk ook consuminderen!
Tip 5: Duurzame mode
Kies voor merken die ethisch produceren en duurzame materialen gebruiken. Overweeg om minder kleding te kopen, maar ga voor kwalitatieve stukken die jaren meegaan. Denk ook aan het ruilen of lenen van kleding voor speciale gelegenheden.
Durf niet te leunen op de mode, maar ontwikkel je eigen stijl die tijdloos en uniek aan jou is.
Tip 6: Minimaliseer wegwerpplastic als je duurzaam wilt consumeren
Neem je eigen boodschappentassen, waterflessen, koffiebekers en broodtrommels mee wanneer je onderweg bent. Het verminderen van je plastic verbruik kan een enorme impact hebben op de hoeveelheid afval die je produceert.
Door dit je nieuwe gewoonte te maken bespaar je ook nog eens enorm op de ‘plastic toeslag’ welke sinds in 1 juli jongstleden in werking is getreden.
Tip 7: Groene energieleverancier
Overweeg om over te stappen naar een energieleverancier die hernieuwbare energie levert. Niet alleen help je zo om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen (duurzaam consumeren), maar het kan ook financieel voordelig zijn.
Ook slimme trucjes in de keuken kunnen je enorm veel energie besparen. Bijvoorbeeld: eieren koken.
Je kunt water koken in de waterkoker en dat gebruiken om je eieren in te koken. In plaats van de volle 6 minuten je eieren te laten koken op je gas fornuis, kun je na 3 minuten het gas uitzetten en de eieren nog 6 minuten laten doorwarmen. Dat scheelt ongeveer 5 minuten gas per keer.
Een elektrische eierkoker kan natuurlijk ook.
Tip 8: Recycle
Maak er een gewoonte van om je afval te scheiden, zodat zoveel mogelijk materialen kunnen worden gerecycled. Dit vermindert de vraag naar nieuwe grondstoffen en helpt het milieu te behouden.
Maar ook het verkopen van je spullen/kleding, ipv het weg te gooien is een fijne manier bij te dragen aan je spaarpot en de duurzame consumptie.
Tip 9: Koop natuurlijke verzorgingsproducten
Dit bespaart transportuitstoot doordat het gewicht veel lager is. Het bespaart geld en ruimte. En het bevat helemaal geen plastic.
Denk aan make up, shampoo, conditioner, zeep, parfum, etc. En kies in dit geval ook echt voor leveranciers die net een stapje verder gaan zoals bijvoorbeeld Seepje.
Webshops die zich richten op duurzaam consumeren zijn bijvoorbeeld: Bewustpuur, Biggreensmile en Greenjump.
Tip 10: Maak je schoonmaak producten zelf
Nog beter is het om je schoonmaakproducten zelf te maken.
Met een paar ingrediënten, die je vaak zelf al in het keukenkastje hebt staan, kun je zelf heel makkelijk schoonmaak producten maken.
Bijvoorbeeld; baking soda, afwaszeep, azijn en heet water maken een gootsteenontstopper die vriendelijk is voor je gezondheid en het milieu.
Zo kun je ook je allesreiniger, wasmiddel en wcgel zelf maken.
Tip 11: Pak vaker de fiets of benenwagen
Met de hoge energie prijzen en het voordeel voor je gezondheid is meer lopen en/of fietsen een uitstekende manier om geld te besparen en duurzamer te leven.
Tip 12: Op vakantie in eigen land
Nederland heeft geweldige vakantie plekken. Zo komen er jaarlijks meer en meer toffe campings die je toegang geven tot vennen, bossen, boerderijen en andere heel leuke manieren om lekker te ontspannen.
Tip 13: Geef tijd/een ervaring in plaats van spullen
In plaats van altijd materiële cadeau’s te kopen, kun je ook tijd cadeau doen. Duurzaam consumeren is dan ook nog eens in het kader van making memories. Want laten we eerlijk zijn, het kopen van cadeaus is meestal een gok, niet iedereen durft eerlijk te zijn over zijn/haar enthousiasme over het cadeau.
Als je een uitje of ervaring cadeau doet, geef je zoveel meer dan bij een luchtje. Je geeft je aandacht, je liefde en maakt samen een heerlijke ervaring.
Tip 14: Voed je kinderen bewust op
Als rimpel effect van alle aanpassingen die jij aanbrengt in jouw huishouden, kun je je kinderen meenemen in het belang ervan en de filosofie erachter. Eigenlijk hoort dat ook een beetje bij de financiële opvoeding, vind je niet?
Zij zullen (een deel) van jouw visie mee nemen in hun leven.
Tip 15: Wees geduldig
Verandering komt niet van de ene dag op de andere. Het ontwikkelen van duurzaam consumptiegedrag kost tijd. Wees dus geduldig met jezelf en blijf zoeken naar manieren om je voetafdruk te verminderen.
Duurzaam consumeren als levensstijl
Het is duidelijk dat duurzaam consumeren meer is dan een trend. Het is een lifestyle, een keuze om verantwoordelijkheid te nemen voor onze impact op de planeet. Elk klein stapje in de richting van duurzaamheid is een stap in de goede richting. Vergeet niet: duurzaam consumeren begint bij jou.
Vind je dit nou een heel fijn idee, kijk dan ook eens bij het artikel over Minimaliseren. Deze 2 topics gaan hand-in-hand en is een geweldige basis voor meer tijd, minder stress en meer financiële stabiliteit.
Mocht je meer willen leren over duurzaam consumeren en hoe je dit kunt toepassen in je dagelijkse leven, bekijk dan onze online cursus: KLINKENDE MUNTEN. In deze cursus geven we je nog meer praktische tips en diepgaande inzichten over hoe je duurzamer kunt leven en consumeren.