Duurzaam leven; 22 tips om je steentje bij te dragen aan een duurzamer leven

Duurzaam leven of in ieder geval duurzamer leven zorgt er niet alleen voor dat ook onze kinderen nog van deze planeet kunnen genieten, maar stiekem word je er zelf ook een beetje blijer van, wist je dat?

Duurzaam leven hoeft je overigens niet direct een geitewollen sokken gevoel te geven, je kan met hele kleine dingen je steentje al bijdragen aan een betere wereld. Leef bewuster, maak bewustere keuzes en geniet optimaal van de keuzes die je maakt.

Als je daarbij dan ook nog het milieu, de natuur, dierenwelzijn én de maatschappij in je achterhoofd houdt, dan kan het nies mis gaan met je voornemen om duurzamer te gaan leven. Om je hierbij te helpen geef ik je wat tips.

duurzaam leven

Duurzaam leven voor onze kinderen

Zolang het leven voortkabbelt, vergeet je misschien wel eens dat we er met elkaar eigenlijk maar een zooitje van maken. En dan bedoel ik ook echt te zeggen: jij en ik.

Het is namelijk zo makkelijk om anderen de schuld in de schoenen te schuiven, de grote bedrijven bijvoorbeeld, maar een betere wereld start nog altijd bij jezelf. Door duurzaam leven wat meer in je levensstijl in te passen bijvoorbeeld.

Duurzamer leven is niet gezapig maar vet stoer!

Blablabla, het klinkt lekker gezapig, maar het is wel waar! Nu zal je je misschien afvragen waardoor ik nu op dit onderwerp kom? Dat kan ik je haarfijn uitleggen. Gisteren was ik bij mijn vader en kwam het nieuws voorbij. Met als onderwerp, misstanden in slachthuizen en de afschuwelijke dingen die -ook in Nederland- gebeuren bij het slachten van dieren.

Ik weet niet of je er wat van gezien hebt, maar er worden dus -bij diverse bedrijven- gewoon levende varkens in het kokend water gedaan. Daar moet ik echt van kotsen. Nu kan ik daar die bedrijven van beschuldigen (doe ik ook), maar ik kan er ook zelf wat aan doen!

Mijn punt nummer één van duurzaam leven wordt dan ook: minder vlees eten. En om me nog wat meer te verdiepen in duurzamer leven en het inpassen ervan binnen ons gezin heb ik eens een mooi staatje gemaakt! Wie weet kan jij er ook wat mee.

duurzaam leven tips

Tips voor een duurzamer leven

Op het gebied van voeding

 1. Minder vlees eten. Zo klaar als een klontje en na bovenstaande constatering ook écht voor mij met stip op nummer één. Nu alleen nog manlief meenemen in mijn plan.
 2. Restjes eten in plaats van te snel je eten weggooien. Ik bewaar de restjes bijna altijd waardoor ik in ieder geval eenmaal per week (maar soms tweemaal) mooi niet hoef te koken! Of ik gebruik de restjes van de vorige avond voor de luch van de volgende dag.
 3. Eet seizoensgroenten. Door deze stap te zetten zorg je ervoor dat er minder groenten vanuit het buitenland naar Nederland getransporteerd hoeven te worden.

Duurzamer als het over shoppen gaat

 1. Consuminderen en minimaliseren; ik geef toe… hier heb ik nog wel het een en ander te ‘winnen’. Dit is niet mijn sterkste kant, ook al heb ik afgelopen weken veel oude kleding weggegeven, dat dan weer wel.
 2. Als je dan toch wat wilt kopen, doe dat dan bij een ondernemer die ook voor duurzaam leven gaat zoals bijvoorbeeld Keessmit. Ik zag dat zij dit weekend een Green Weekend hebben waarbij ze bomen planten als je een aankoop doet. Dit doen ze in samenwerking met Trees for all. En ook leuk… kom je op de fiets naar een van hun winkels, dan krijg een korting van het aantal kilometers wat je gefietst hebt x een kilometervergoeding. Heel origineel en echt een voorbeeld van een ondernemer die zijn steentje bijdraagt!
 3. Ben je toe aan iets nieuws? Kijk dan naar duurzame meubels in plaats van iets anders.
 4. Geen tasjes meer uit de winkel meenemen. We waren misschien allemaal verontwaardigd dat we € 0,10 per tasje in de winkel moesten gaan betalen een paar jaar geleden. Maar inmiddels zijn we er toch mooi met zijn allen aan gewend dat we onze eigen tas meenemen. Scheelt weer een hoop afval!
 5. Kies voor eco-speelgoed of duurzaam buitenspeelgoed van gerecycled materiaal. Net zo leuk, maar wel beter.
 6. Kies voor biologisch maandverband of een menstruatiecup in plaats van tampons. Die laatste zijn overigens niet alleen slecht voor het millieu, maar ook voor jezelf zijn ze niet echt top.
 7. Als je gaat shoppen voor nieuwe kleding, dan wil je misschien ook je kledingkast zo nu en dan opruimen en de oude kleding een nieuw leven geven. Hier lees je tips voor oude kleding inleveren; zo doe je daar ook nog iets goeds mee!

Binnen je huishouden duurzaam leven

 1. Alle lampen in huis vervangen door LED lampen. Deze kan bij ons al ‘aangevinkt’ worden, maar als dat bij jou nog niet zo is….
 2. Groene energie, uiteraard volgt deze direct in het rijtje, want als jij gaat voor groene energie, en vele anderen met jou, dan heeft dat positieve gevolgen voor onze planeet!
 3. Een handige thermostaat kan je helpen met het besparen van energie. Stel een nachttemperatuur in en natuurlijk ook een lagere temperatuur al sje overdag niet thuis bent.
 4. Over besparen op gas schreven we al eerder een blogpost. Deze mag als tip voor duurzaam leven niet ontbreken natuurlijk!
 5. Afval scheiden. Dat ligt voor de hand, en veel mensen doen daar ook al wel aan mee, maar ik bemerk bijvoorbeeld soms wel aan mezelf dat ik kleine restjes eten gewooni n de prullenbak dump. But no more! Ook die kunnen met het grootste gemak in de groenbak natuurlijk. Wil je weten wat je nog meer aan afval kan scheiden? Lees dan de afvalscheidingswijzer. Zo kan je bijvoorbeeld ook vieze luiers teggenwoordig vaak ergens deponeren in plaats van dat die bij het restafval terecht komen.
 6. Dag -en nachttarieven voor energie leveren misschien niet veel op, maar alle kleine beetjes helpen!
 7. Minder lang douchen dan je gewend bent, er is genoeg in omloop om je hierbij te helpen, maar je kan ook de timer van je telefoon zetten.
 8. Zonnepanelen zijn niet voor iedereen weggelegd natuurlijk. Daar komt nog bij dat het ook een behoorlijke investering is, maar hij mag in deze lijst zeker niet ontbreken. Wij hebben zelf geen fantastisch dak voor zonnepanelen maar hebben inmiddels al wel geïnformeerd naar de mogelijkheden voor een warmtepomp.
 9. Je koelkast hoeft echt niet persé om 3-4° te staan. Als je ervoor zorgt dat je koelkast niet propvol staat en je je eten niet te lang in de koelkast laat staan, dan is 7° ook een prima temperatuur.

Tips voor duurzamer leven; de rest

 1. Voortbordurend op groen… weet je wat je aan CO2 uitstoot levert als je bijvoorbeeld gaat vliegen? En weet je dat je ook een ‘groene stoel’ kan boeken als je vliegt? Hiermee zorg jij ervoor dat je CO2 neutraal blijft, wat uiteraard goed is voor het milieu. Wedden dat dit je ook een beter gevoel geeft?
 2. Plaats een insectenhotel in je tuin. Het is maar een hele kleine moeite, kost bijna niets en als je weet dat het met de insecten in ons land helemaal niet zo goed gaat… een must do dus! Die op de foto hierboven is van onze tuin.
 3. Als je in de tuin bezig bent, verwijder dan de groene aanslag niet met middelen die het millieu meer kwaad dan goed doen, er zijn voldoende andere manieren!
 4. Stap eens wat vaker op de fiets in plaats van in de auto, is ook beter voor je lijf en je mind!
 5. Kan je je auto missen? Denk er dan eens over om je auto te delen, met bijvoorbeeld de buren. Ik sprak pas iemand die daar een bewuste keuze in had gemaakt en daar heel tevreden over was. Mooi initiatief!

Alles gaat stap voor stap, ook duurzaam leven

Verwacht niet van jezelf dat je radicaal omslaat omdat je ineens het licht hebt gezien. De kans is groot dat je het dan niet volhoudt omdat je voor je gevoel teveel moet inleveren. Ieder stapje is er een en wees trots op de stappen die jij al gemaakt hebt voor een duurzamer leven.

Pas schreef ik nog een blog over het halen van mijn motorrijbewijs. In het kader van duurzaam leven past dat niet echt, maar in het kader van genieten past het optimaal, en ook dát mag een beetje in het leven.

Wat doe jij al van bovenstaande tips om duurzaam te leven? En heb je nog andere tips? Laat ze gerust achter in een reactie, een aanvulling kan geen kwaad!

Shutterstock foto van glazen wereldbol door Romolo Tavani
duurzaam leven tips
 

5 gedachten over “Duurzaam leven; 22 tips om je steentje bij te dragen aan een duurzamer leven”

 1. Hebben jullie ook al eens aan duurzame wijn gedacht? We kopen nog steeds wijn uit Chilli of andere verre landen, terwijl we juist hele goede wijnen hebben uit de regio, die ook nog eens geheel duurzaam geproduceerd zijn. Want waarom drinken we wel wijn waar van alles aan toegevoegd is, maar vinden we duurzame/biologische wijn nog steeds spannend?
  En wat betreft de smaak? Het zijn (h)eerlijke wijnen!

 2. Een mooie aanvulling om je internetgebruik duurzamer te maken: door ZoekGroen als zoekmachine te gebruiken, zorg je er met jouw zoekopdrachten voor dat de aarde groener wordt! 🌱🌍 ZoekGroen is een Nederlands non-profit initiatief. 💚

 3. Misschien een domme vraag vsn mij. Maar hoe kan je in een vliegtuig een groene stoel reserveren en blijf je co2 neutraal. Datzelfde vliegtuig stijgt toch nog steeds op?

  Mvg bianca

 4. beste mams,

  kennen jullie de site http://www.waarplasticvrij.nl al?

  het is een niet commerciële site die het plasticgebruik wil helpen terugdringen door het makkelijker te maken plasticvrije producten te vinden. dat is bij reguliere winkels nog best lastig.
  dus we vragen jullie hulp om de database bekender te maken zodat zoveel mogelijk mensen hem kunnen gebruiken en ook kunnen bijdragen door plasticvrije producten te melden zodat de database groeit en nog bruikbaarder wordt voor iedereen!
  want plasticsoep moet je bij de bron aanpakken!

  vriendelijke groet
  ardine korevaar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven