Duurzaam menstrueren: hoe doe je dat?

Ben je tussen de 12 en 45 jaar oud (in ieder geval voor de menopauze) en een vrouw en/of al moeder? Dan heb je als het goed is elke maand je menstruatie. Wil je echter duurzaam en no waste menstrueren, dan kan je deze tips gebruiken.

Zo wordt duurzaam menstrueren een makkie en heb je geen redenen meer om niet goed voor jezelf (en het milieu in het kader van duurzaam leven) te zorgen tijdens je menstruatie.

We geven je ook wat tips om met minder pijn te menstrueren.

tips om op een fijne manier duurzaam te menstrueren

Duurzaam menstrueren, 3 belangrijke tips

Menstrueren leidt tot een behoorlijke afvalberg. Wist jij dat een vrouw gemiddeld rond de 11 duizend stuks maandverband en tampons weg gooit gedurende haar menstruerende leven?

Dat zorgt in totaal per jaar voor ongeveer 590.000 ton afval aan menstruatieproducten. Bizar toch als je daar over nadenkt?

Geen overbodige luxe dus om eens verder te kijken naar duurzaam menstrueren en hoe we deze afvalberg met elkaar kunnen aanpakken. Daarnaast is het ook nog eens beter voor je gezondheid!

1. Wasbaar maandverband

In plaats van elke keer je maandverband weg te gooien, kan je ze ook hergebruiken. Gemaakt van gecertificeerd biologisch katoen is er namelijk wasbaar maandverband.

Je drukt ze vast in je ondergoed met drukknoopjes of klittenband.

Als je liever geen maandverband gebruikt, dan zijn er ook andere oplossingen voor duurzaam menstrueren. Zoals bijvoorbeeld organische menstruatiecups.

2. Menstruatiecups voor duurzaam menstrueren

Je gebruikt in dit geval een cup die het bloed opvangt. Een menstruatiecup vouw je als het ware dubbel waarna je hem in je vagina doet.

Eenmaal binnen in de vagina vouwt hij zich vanzelf uit. Je kan ze ongeveer 12 uur lang laten zitten en vervolgens uitspoelen voordat je hem weer gebruikt. Aan het eind van de menstruatie moet je de menstruatiecup even uitkoken voor de volgende keer.

En wat ook handig is om te weten (vanwege de duurzaamheid bij het menstrueren) is dat een menstruatiecup lang mee gaat, zo’n 5 tot 10 jaar!

3. Menstruatie ondergoed, wasbare inlegkruisjes en tampons

Als derde is er menstruatie ondergoed. Het is gemaakt van gecertificeerd biokatoen, bamboe textiel en spandex.

Het ondergoed voelt droog aan en ruikt niet door de antibacteriële lagen. Menstruatie ondergoed is vooral geschikt voor binnenshuis, omdat je anders buitenshuis een schone onderbroek aan moet trekken als je jezelf wilt verschonen.

Menstruatie ondergoed kan 8 tot 10 uur meegaan zonder te verschonen. Je wast het ondergoed op dezelfde manier als wasbaar maandverband, koud omspoelen en mee met de normale was.

Voor de duurzaamheid is het handig te weten dat menstruatie ondergoed 2 tot 3 jaar mee gaat. Je kunt ook kiezen voor een menstruatie slip. Kijk even wat bij jou past zodat je ook duurzaam kan menstrueren.

4. Duurzaam menstrueren met wasbare inlegkruisjes

Dan hebben we wasbare inlegkruisjes. Deze inlegkruisjes hebben geen drukknoopjes waardoor ze wat minder goed blijven liggen.

Je kan deze dan ook gebruiken bij de laatste dagen van je menstruatie, als je minder bloed laat vloeien, maar beter niet in het geval van hevig menstrueel bloedverlies.

Zo loop je geen risico op onverhoopt doorlekken en kan je toch duurzaam menstrueren.

5. Wasbare tampons

Als laatste hebben we wasbare tampons. Ze zijn gezonder voor je lichaam en gaan even lang mee als normale tampons.

Bij de productie van wasbare tampons wordt er geen gebruik gemaakt van chemicaliën wat op zichzelf al duurzaam is qua menstrueren. Daarnaast zijn de tampons wasbaar en dus een milieuvriendelijk alternatief voor wegwerp tampons.

Over het algemeen kan je de tampon 4-5 uur dragen voordat je hem moet verwisselen.

Met minder pijn menstrueren

Nu weet je hoe je duurzaam kan menstrueren.

Maar hoe ga je om met menstruatiepijn? Wij hebben een aantal tips om de pijn te verminderen.

Je kan als eerste zorgen voor rust en ontspanning. Als je stress ervaart en te veel moet doen, wordt het moeilijk om de pijn te verminderen.

Als tweede kan je warmte gebruiken. Een warme kruik of een warm bad kan helpen. Ook kan je een menstruatie band kopen. Wel eens van gehoord? Deze zorgt voor warmte en trillingen.

Daarnaast kunnen bepaalde bewegingen en houdingen ook je pijn verminderen.

Je kan verder bepaalde medicijnen slikken tegen hevig bloedverlies en pijn. Raadpleeg hiervoor wel een arts.

Nog een leuke tip: je kunt proberen een orgasme te krijgen, veel vrouwen hebben minder menstruatie pijn na een orgasme. Wist jij dat?

Heb je last van ernstige menstruatiepijn en helpen bovenstaande tips niet? Laat je dan eens onderzoeken op endometriose.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven