Duurzaam ondernemen; 10 tips en voorbeelden voor alle branches

Duurzaam ondernemen staat bij veel ondernemers hoog op de agenda en dat is maar goed ook. Of je nu een restaurant hebt, blogger bent of eigenaar bent van een fashion store, in alle gevallen kan jij je steentje bijdragen aan het milieu.

Ik geef je dan ook graag wat tips waarmee je aan de slag kunt om duurzaam ondernemen ook binnen jouw bedrijf door te voeren.

tips om duurzaam te ondernemen in kleine of grotere stappen

Wat is duurzaam ondernemen?

Eerst in het kort even iets over de definitie van duurzaam ondernemen.

Duurzaam ondernemen is een onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen en gaat over het evenwicht tussen de 3 p’s: people, planet, profit.

Tijdens het uitvoeren van je onderneming hou je rekening met je werknemers, het milieu en de samenleving waarbij je ook de profit in de gaten houdt. Juist de balans is van belang om ervoor te zorgen dat je ook op de lange termijn duurzaam kan blijven ondernemen.

Je bekijkt duurzame investeringen en probeert in te schatten wat voor impact deze hebben op je werknemers, het milieu en de samenleving en maakt op basis daarvan de keuzes in je bedrijfsvoering.

Duurzaam ondernemen doe je zo

Het lijkt misschien ingewikkeld, duurzaam ondernemen, maar het is eenvoudiger dan je denkt. Je kan al met kleine aanpassingen een groot verschil maken.

Net als thuis is duurzaam leven ook binnen je onderneming een goede keuze.

1. Maak gebruik van tweedehands producten

Als je apparatuur moet aanschaffen, kijk dan eerst eens of je gebruikte producten kan kopen. Moet je bijvoorbeeld een koelwerkbank kopen omdat je een restaurant gaat openen, of heb je een sta bureau nodig in plaats van je huidige bureau waar je niet lekker meer aan zit?

Of ben je op zoek naar stellingen en een kast voor in je thuiskantoor of een balie voor in de winkel die je gaat openen? Al deze producten kan je ook prima in een gebruikte versie aanschaffen, dat is duurzaam ondernemen.

Je bent hiermee niet alleen vriendelijk voor het milieu, maar ook je zakelijke bankrekening wordt er blij van.

Want hoe je het ook bekijkt, de aanschaf van die producten mag misschien wel aftrekbaar zijn… je moet ze altijd eerst nog betalen.

2. Recycle en scheid je afval

Ook als bedrijf zijnde kan je prima rekening houden met het scheiden van je afval en daarmee duurzaam ondernemen.

Werk je nog veel met papier, of heb je alleen toiletrolletjes te verzamelen? Alle beetjes helpen, dus in ieder geval jheb je hier een aparte papierbak voor.

Ga je een restaurant openen? Denk dan bijvoorbeeld eens aan het recyclen van het overgebleven voedsel. Of open een restaurant dat juist kookt met leftovers!

Een paar jaar geleden at ik in Amsterdam in zo’n restaurant en dat was me toch lekker! Het speerpunt van dat restaurant was duurzaam ondernemen en zij kookten dan ook alleen maar met voedsel dat ‘over’ was. Fantastisch concept!

Als fahion store eigenaar kan je bijvoorbeeld denken aan het doneren van oude kleding aan de kledingbank. Mensen die gebruik maken van de voedselbank mogen namelijk ook naar de kledingbank en zullen maar wat blij zijn met de oude collecties die jullie niet meer kwijt raken.

3. Duurzaam ondernemen met kleine dingen

Ook in het klein kan je al duurzaam ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een uitwisbaar notitieblok (gebruik ik al jaren). Of laat visitekaartjes drukken op groeipapier die je uit kan delen op het eerstvolgende event waar je naartoe gaat.

In een restaurant is het bijvoorbeeld juist slim om de bestellingen digitaal op te nemen, in plaats van dat je papieren notitieblokjes gebruikt. En wat denk je van composteerbare bierviltjes in je bruine café? Of pannensets zonder Teflon?

4. Maatschappelijk sociale projecten en goede doelen

Een van de meest eenvoudige manieren om duurzaam te ondernemen is door te doneren aan goede doelen met je onderneming.

Ook kan je met je bedrijf deels invulling geven in maatschappelijk sociale projecten.

Als horeca ondernemer kan je wellicht een keer een lunch verzorgen voor een sportdag voor kinderen die in armoede leven.

Of je stelt jezelf beschikbaar om als ondernemer op school te vertellen over je vakgebied (of het onderwerp duurzaam ondernemen zelf). Of je nodigt een klas uit om een paar uur in je onderneming te komen kijken terwijl jij hier meer over vertelt.

Zelf heb ik bijvoorbeeld in corona tijd een keer een artikel geschreven voor een tulpenkweker die zijn tulpen niet kwijt kon. Ik kreeg toen een aantal dozen vol met bossen tulpen die ik bij het bejaardentehuis heb afgegeven. Zo kon ik de oudere mensen wat troost bieden terwijl ze geen bezoek mochten ontvangen in deze periode.

Zoals je ziet zijn er veel manieren om duurzaam te ondernemen en je steentje bij te dragen.

Kom je zelf nergens op? Ga eens met je personeel brainstormen over de mogelijkheden!

5. Deel je bedrijfsruimte met anderen

Ben je zzp’er en heb je in je bedrijfsruimte meer dan genoeg plek? Denk er dan eens over om je bedrijfsruimte te delen met andere kleine ondernemers.

Zo kan je de kosten delen, maar ook het gebruik van apparatuur zoals koffieautomaat en printer. Ook dat is een vorm van duurzaam ondernemen.

6. Duurzaam ondernemen? Kijk naar een elektrisch wagenpark

Dit is natuurlijk niet voor iedere ondernemer weggelegd, dat begrijp ik. Maar heb je de kans? Dan is duurzaam vervoer zeker een goede keuze. En dat kan ook een fiets zijn natuurlijk!

Voor je personeel een elektrische fiets beschikbaar stellen is ook een vorm van duurzaam ondernemen. Je stimuleert ze om met de fiets naar het werk te komen, wat goed is voor het milieu én voor hun gezondheid.

7. Wat voor bedrijfsuitje kies je?

Lees dit blog eens over leuke bedrijfsuitjes. Hier staat een toffe tip tussen die je met je personeel kan doen die zeker bijdraagt aan duurzaam ondernemen!

8. Kies voor duurzaam in de bedrijfskantine

Denk hierbij aan de hoeveelheid vlees die je in de kantine beschikbaar stelt bijvoorbeeld. Probeer ook eens een paar dagen in de week geen vlees te serveren.

En bestel je koffiebonen bij een eerlijke cacaoboer.

9. Het kerstpakket

Kies voor een duurzaam kerspakket voor je personeel en maak duurzaam ondernemen niet alleen zinvol, maar ook leuk!

10. duurzaam ondernemen met schoonmaken

Schoonmaken moet op ieder bedrijf gebeuren. In een restaurant ongetwijfeld meer dan bij een zzp’er met een thuiskantoor, maar we worden er allemaal mee geconfronteerd.

Tegenwoordig is schoonmaken heel goed te doen zonder allerlei chemische middelen te gebruiken. Dit is dus een hele kleine stap in het duurzame ondernemen, met een grote impact.

Als alle ondernemers duurzame schoonmaakmiddelen zouden gebruiken dan zijn we al een heel eind op de goede weg.

Kort samengevat over duurzaam ondernemen

Ondernemen op een milieuvriendelijke manier kan in veel gradaties. Je kan als kleine ondernemer met kleine stapjes beginnen maar ook groots uitpakken als het gaat om duurzaam ondernemen.

In ieder geval is het goed om, bij alles wat je binnen je bedrijfsvoering doet, na te denken over de impact die het heeft op de 3 p’s; people, planet, profit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven