Als er iets slecht is voor het milieu, dan is het wel de mens. Het krijgen van kinderen is dus sowieso allesbehalve duurzaam. Nou geef ik echt wel om het milieu… Maar daar gaan we dus niet onze kinderwens voor aan de kant schuiven. Al kan het natuurlijk zeker geen kwaad om bij het opvoeden rekening te houden met het milieu. Maak jij als ouder duurzame keuzes? Het is niet zo moeilijk als je misschien denkt. Hieronder hebben we een aantal tips over duurzaam opvoeden voor je op een rij gezet. Zodat onze kinderen, als die straks groot zijn, nog steeds van een gezonde wereld kunnen genieten. Heb je aan onderstaande nog niet genoeg? Dan lees je deze 8 tips om nóg milieubewuster door het leven te gaan.
Duurzaam opvoeden en de uitstoot van een kind
Dat vliegtuigen niet best zijn voor het milieu weten we inmiddels wel. Maar wat is nou eigenlijk de ‘uitstoot’ van een kind? Een kind dat later ook weer groot wordt, en zelf wat kindjes op de wereld zet. Onderzoek heeft aangetoond dat een Amerikaans echtpaar 486 ton CO2-uitstoot bespaart door één kind minder te nemen. Minder kinderen nemen is dus heel milieubewust. Maar de meesten van ons willen nu eenmaal heel graag papa en mama worden. En ook dat is heel natuurlijk 😉 . Maar duurzaam opvoeden kunnen we allemaal, dus geef meteen het goede voorbeeld aan je kinderen!
Duurzaam opvoeden doe je zo: tips voor ouders
Duurzaam opvoeden dat klinkt meteen een beetje ingewikkeld. Toch is het slechts een kwestie van de juiste keuzes maken. Zo kan je de ‘uitstoot’ van je kind verminderen. Al kunnen we niet helpen met de uitstoot in die luiers, maar deze luiertest geeft je wel weer wat om over na te denken. En als je toch bezig bent: hoe duurzaam leef je zelf eigenlijk? De tips voor duurzaam opvoeden kan je namelijk ook op jezelf betrekken. Dus ga er maar eens goed voor zitten en schenk jezelf een kop biologische thee in… want we gaan het over duurzaamheid hebben.
Tip 1: Recyclen, recyclen en nog eens recyclen
Het is natuurlijk een beetje een open deur als je het over duurzaamheid hebt. Maar we kunnen er echt nog wel een tandje bij doen als het om recyclen gaat. Recyclen, dat is de hippe term voor hergebruiken. En zeg eens eerlijk; in hoeverre doe jij dat eigenlijk? Een nieuwe baby betekent ook dat we massaal gaan shoppen. Nieuwe kleertjes kopen voor je spruit is voor veel vrouwen hun nieuwe hobby zodra ze weten dat ze zwanger zijn. Jammer genoeg groeit zo’n pasgeboren baby als kool. Heel lang zullen ze dat nieuwe spul dus niet aan hebben.
In plaats van de baby uitzet nieuw te kopen, kan je ook hergebruiken. Shop kleertjes en speelgoed bij de kringloopwinkel. Of kijk eens in je eigen babydoos op de zolder van je ouders. Heb je al meer kindjes? Dan kan je hun kleertjes natuurlijk ook nog gebruiken! We leven nu eenmaal in een consumptiemaatschappij waar heel veel wordt gekocht. En misschien wordt er nog wel meer weggegooid. Misschien is dat iets wat we nou juist níet aan onze kinderen mee hoeven te geven.
Tip 2: Geef spullen door als je duurzaam wilt opvoeden
Je kindje wordt groter en groter. En er is al een heleboel dat niet meer past. Speelgoed waar ze te groot voor zijn geworden. En spulletjes die ze nu echt ‘veel te blij’ vinden. Weggooien dan maar? Nergens voor nodig! Maak anderen blij met je spullen en geef speelgoed weg. Dan hoeven ook die papa’s en mama’s niet van alles nieuw te kopen. Lang leve recycling!
Tip 3: Denk na over de uitstoot van jullie gezin
Natuurlijk is het lekker om de kids met de auto te brengen. Maar fietsen is niet alleen goed voor jullie gezondheid, ook voor het milieu. Kijken jullie al naar de mogelijkheden voor duurzaam vervoer? En er zijn nog veel meer manieren om jullie gezinsuitstoot te verminderen. En vaak is het slechts een kwestie van bewustere keuzes maken. Hieronder vind je een aantal tips waarmee je door duurzaam opvoeden jullie uitstoot kan verminderen.
- Gebruik recyclebare luiers of lever gebruikte luiers in.
- Vervang je verlichting door LED lampen en leer je kids spaarzaam om te gaan met energie.
- Gebruik zoveel mogelijk de fiets; geef als ouder het goede voorbeeld.
- Ga voor duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen. Wist je dat er ook veel duurzaam speelgoed is dat op zonnepanelen werkt? Zo leren je kids spelenderwijs over duurzaamheid!
- Shop green. Er zijn, ook online, genoeg ‘green stores’ te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens bij de groene webshop Greenjump. Een eco warenhuis met allerlei duurzame producten. Die duurzaam opvoeden een stuk makkelijker maken! Kijk maar eens bij hun afdelingen verzorging, speelgoed of verschonen. Houten speelgoed is bijvoorbeeld een stuk duurzamer dan plastic.
Tip 4: Ga voor groene verzorgingsproducten
Je bent natuurlijk niet alleen maar bezig met de zorg voor het milieu. In de tussentijd zorg je ook nog eens voor je gezin. Gebruiken jullie al groene verzorgingsproducten? Nog een goede tip voor duurzaam opvoeden. Ga voor verzorgingsproducten zonder chemicaliën. Dat is beter voor je kindje, maar ook voor het milieu. Twee vliegen in een klap dus. Zo kan je bijvoorbeeld in de zomer het beste natuurlijke zonnebrand gebruiken en veilige lippenbalsems.
Tip 5: Ook duurzaam opvoeden; eet biologisch
Klinkt logisch toch, biologisch eten? Toch kiezen we (jep, ik ben zelf ook schuldig) maar al te vaak voor snel en makkelijk. Jammer, want biologisch is beter voor ons, en voor het milieu. Ook baby’s kan je al ‘biologisch voeren’, ook dat heeft met duurzaam opvoeden te maken toch? Maak zelf hapjes, dat hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn! Lees ons blog over fruithapjes maken maar eens. Is nog leuk ook! Op zoek naar meer inspiratie om er een potje van te maken? Kijk dan vooral eens op Pinterest, daar staan genoeg lekkere én gezonde ideeën op.
Lees voor meer inspiratie ook het blog van Claire over haar manier van opvoeden en levensmissie.
Tip 6: Enjoy moments, not things
Is er iets te vieren? Of voel je je gewoon een beetje down? Dan is er altijd wel een excuus om te shoppen. Ik weet het, het kan zo lekker zijn. Maar erg duurzaam is het niet. En wat leren we onze kids er eigenlijk mee? Duurzaam opvoeden kan ook door je kinderen te leren dat écht geluk niet te koop is. Nieuw speelgoed is leuk, maar lekker knuffelen met de dieren op de kinderboerderij is misschien nog wel leuker. Plezier hoeft geen geld te kosten. Of althans, zeker niet veel. Er zijn genoeg gratis uitstapjes, ook bij jou in de buurt. En die quality time momentjes zijn toch onbetaalbaar?
Shutterstock foto door wavebreakmedia over duurzaam opvoeden van moeder met kind