Duurzaam vervoer in plaats van die ‘standaard’ tweede auto

Met regelmaat schrijven we artikelen over duurzaamheid en milieuvriendelijke oplossingen. Over duurzaam buitenspeelgoed, duurzame vershoudfolie, of groene energie. Dit keer over duurzaam vervoer, dat is weer eens wat anders! Maar ook goed om bij stil te staan, nietwaar?

Al is het milieu minder blij met ons heen-en-weer-gereis, helemaal reisvrij is een utopie. Dan maar richting het duurzaam reizen. Laat jij de auto wel eens staan, om bewust voor duurzaam vervoer te kiezen? Als je de keus al hebt natuurlijk.

duurzaam vervoer
Stockfoto van fietsen door Juan Ci

Gelukkig komen er steeds meer mogelijkheden bij om ook langere afstanden te overbruggen op een duurzame(re) manier. In dit blog lees je daar meer over!

Duurzaam vervoer voor nu én de toekomst

Misschien krijg je onderhand een beetje een punthoofd van al dat gepraat over duurzaamheid… Maar reken maar dat je kids je dankbaar zullen zijn, als we met wat duurzaam opvoeden onze footprint beperken. En hun kinderen, en die van hun… Maar duurzaam leven, hoe doe je dat eigenlijk?

Je kan in allerlei aspecten kiezen om duurzamer door het leven te gaan. En dan is het slim om zeker ook eens naar je vervoermiddel te kijken in het kader van duurzaam vervoer. Of moeten we zeggen: vervoermiddelen?

Hoeveel auto’s staan er bij jullie voor de deur?

Hoeveel auto’s staan er bij jullie voor de deur? Eerlijk is eerlijk: huishoudens met ‘maar’ één auto worden steeds schaarser.

Vaak wordt er vroeg of laat een tweede auto aangeschaft. Soms is dat heel hard nodig, maar regelmatig ook gewoon voor het gemak.

En als die auto er eenmaal staat, kan je er donder op zeggen dat ‘ie ook gebruikt wordt. Waarschijnlijk heel wat vaker dan écht noodzakelijk is. Dus laat vooral die tweede auto (of de eerste!) een keertje staan, en kies voor duurzaam vervoer. Mogelijkheden zijn er genoeg.

Duurzaam met het openbaar vervoer

1. Het openbaar vervoer

Een stuk duurzamer dan altijd maar met die eigen auto: neem eens het openbaar vervoer. Wist je dat wegverkeer een van de grootste veroorzakers van luchtvervuiling is?

En dat kan best wel eens een tandje terug, toch? Kinderen vinden het daarnaast vaak hartstikke leuk om bijvoorbeeld met de trein te gaan.

Heb je er ook wel eens over nagedacht om bijvoorbeeld met de trein op vakantie te gaan? Parijs bezoeken met de trein bijvoorbeeld? Lekker relaxt. Instappen. Uitstappen. En in de tussentijd doe je heerlijk waar je zin in hebt.

Openbaar vervoer is duurzaam vervoer, maar je bent wél afhankelijk van buschauffeurs en conducteurs. Tijdens een dagje uit is dat nog niet zo erg, maar als je naar je werk moet heb je daar misschien minder zin in. Gelukkig zijn er nog mogelijkheden genoeg.

2. Een deelauto of carpoolen

Hele stapels mensen rijden dagelijks in een verder lege auto het land door. Zonde, want voor en achter je in de file doen mensen precies hetzelfde!

En dus heeft een wijs persoon ooit het carpoolsysteem uitgevonden: dat is ook duurzaam vervoer. Samen rijden is gezellig, goedkoper én beter voor het milieu. En carpoolplekken zijn er inmiddels zóveel dat dat geen excuus meer kan zijn!

Wat je ook steeds meer ziet is dat mensen niet alleen hun ritten delen… Maar zelfs een hele auto. Een deelauto, ook daar hebben we al eens over geschreven. Zou dat iets voor jou zijn?

Het vergt wel even wat afspraken maken, maar dan ben je wel lekker milieubewust bezig. En je hebt toch die auto tot je beschikking als je hem echt nodig hebt.

Is een deelauto of carpoolen geen optie voor je? Check dan in ieder geval het energielabel van je auto om er zeker van te zijn dat deze zo milieuvriendelijk mogelijk is.

3. Met de motor de weg op

Goed, helemaal groen is het niet… Maar als we het hebben over duurzaam vervoer is de motor altijd nog een betere optie dan de auto.

Zeker als je daar toch maar in je eentje in zit. Enne, niet te vergeten: milieubewust bezig zijn wordt als je motor rijdt nog leuk ook!

4. Een elektrische of hybride auto, wanneer wordt die duurzaam?

Soms is een auto gewoon onmisbaar. Gelukkig kan je ook dan voor de duurzamere optie gaan.

Er zijn steeds meer mensen die een elektrische auto rijden. Hebben jullie al een elektrische of een hybride auto?

Beter voor het milieu dan de benzine auto’s wordt wel geroepen. Al moeten we daar wel aan toevoegen dat het pas echt rendabel wordt vanaf 120.000 km.

Maak jij niet zóveel kilometers? Dan blijft er nog een geweldige optie over: die goeie ouwe fiets. Al is een fijne, moderne e-bike ook geen verkeerd idee natuurlijk…

fietsen in nijmegen op de elektrische fiets

5. Last but not least: (elektrisch) fietsen

Je vroeg je misschien al af waar de fiets bleef…

Hij mag dan als laatste in dit rijtje staan, maar is zeker niet de minste optie.

Het is namelijk gratis, gezond en goed voor het milieu. Eigenlijk dus gewoon de allerbeste vorm van duurzaam vervoer!

En e-bikes bestaan tegenwoordig in alle soorten en maten. Zo ga je bijvoorbeeld voor een elektrische bakfiets, als je een hele bups aan kinderen mee moet slepen.

Elektrische fietsen voor mama’s zijn er óók in alle soorten en maten. En mocht dat elektrische niet je ding zijn, dan kan je voor een ‘gewone’ mamafiets gaan.

Heb je lange afstanden voor de boeg? Dan kan je ook voor de speed pedelec gaan, die snelheden haalt tot maar liefst 45 kilometer per uur! Duurzaam vervoer, niet in de file staan en nog snel op de plek van bestemming ook.

Deze manier van vervoeren is overigens niet alleen interessant als je dit gewoon met je wooon-werkverkeer doet, maar ook als je aan het reizen bent.

Hoe leuk is het niet om je vakantieland te ontdekken met de (elektrische) fiets? Zo zie je een stad bijvoorbeeld weer van een heel andere kant.

6. Ritten delen in het kader van duurzaam vervoer

Niet standaard carpoolen met een vriend of een collega, maar je rit delen op een platform waar andere passagiers zich kunnen inschrijven op jouw rit.

Enorm duurzaam natuurlijk om op deze manier je vervoer te regelen. Het platform BlaBlaCar is gebaseerd op dit mooie idee.

Je schrijft jezelf in op dit platform met jouw rit. Je geeft aan wanneer je van plek A naar plek B gaat en hoelaat.

Daarnaast bepaal je welk tarief je graag van je medepassagiers wilt ontvangen. Andere geïnteresseerden kunnen het aangeven als ze graag met je meerijden. Mijn schoonzusje maakt regelmatig gebruik van deze manier van duurzaam vervoer.

7. Duurzaam vliegen als vervoer

Laten we voorop stellen dat vliegen in principe geen duurzaam vervoer is.

Net als cruisen, wat ook een redelijk vervuilende manier van vervoer is. Maar toch zijn er mogelijkheden om ‘groener’ te vliegen dan normaal.

Denk daarbij aan bijvoorbeeld het boeken van een vliegtuigstoel met C02 compensatie. Door op deze manier te boeken investeer je ook een klein beetje in mooie projecten waarbij de C02 uitstoot aangepakt wordt waardoor je toch een klein beetje helpt ook al is je vervoer niet duurzaam te noemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven