Duurzaam ondernemen tijdens de kerstperiode

Duurzaam ondernemen is niet meer weg te denken uit deze tijd, en dat is maar goed ook. Vandaar wat inspiratie over het doorvoeren van duurzaamheid tijdens de kerstperiode met bijvoorbeeld duurzame kerstgeschenken. Tips en ideeën!

duurzame kerstgeschenken

Duurzame kerstgeschenken, wat kan je nu beter wel of niet geven?

Niet alleen thuis, maar ook zakelijk gezien kan je je beste beentje voor zetten als het gaat om duurzaamheid. En gelukkig zijn steeds meer ondernemers zich daar bewust van.

Want of je nu zzp’er bent en je zakelijke partners iets kleins wilt geven, of je werkt binnen een grote organisatie aan de kerstpakketten voor jullie klanten, duurzaam is altijd een optie. En een goed streven.

  1. Biologisch afbreekbare eco pennen
  2. Chocolade met de beste bedoelingen
  3. Blijvend bruikbare kerstgeschenken die duurzaam zijn
  4. De Bubble Buddy
  5. Toch maar een notitieboekje? Dan eentje die duurzaam is als kerstgeschenk!
  6. Biologische wijnen

1. Biologisch afbreekbare pennen als ‘reminder’

Wil je niet alleen een duurzaam kerstgeschenk geven, maar graag ook ‘on top of mind’ blijven bij je klanten? Dan zijn pennen nog altijd het meest effectief. Door het dagelijks gebruik zal jouw klant ook dagelijks even aan je denken.

En tref je daarbij klanten die -net als ik- een soort van fetisj hebben voor pennen, dan zijn ze er nog heel blij mee ook. Stiekem kan ik je trouwens verklappen dat er nogal veel mensen een pennen fetisj hebben voor fijn schrijvende exemplaren. Met een bedrukte eco pen als kerstcadeautje geef je ook gelijk het juiste signaal af.

2. Chocolade met de beste bedoelingen als duurzame kerstgeschenken

Over het algemeen is chocolade altijd een hit. Ik snap dan ook dat je daar graag voor wilt kiezen. Laat je keuze voor chocolade dan in ieder geval vallen op de juiste merken, zoals bijvoorbeeld Max Havelaar of Tony Chocolonely.

In het geval van de laatste kan je bijvoorbeeld kiezen voor duurzame kerstgeschenken die ook nog iets extra’s zeggen.

duurzame chocolade
Bron: Ecogiving

Wat denk je bijvoorbeeld van de gelukswensen giftbox hierboven die je aan je klanten kan geven?

Tony chocolonely als duurzaam kerstgeschenk
Bron: Ecogiving

Wil je iets duurzaams geven aan een bepaalde afdeling binnen een grotere organisatie? Dan zou je bijvoorbeeld voor de mini choco reepjes kunnen gaan.

bamboe oplader als duurzaam kerstcadeautje
Bron: Giftcampaign
kurken oplader duurzaam
Bron: Giftcampaign

3. Duurzame kerstgeschenken die blijvend in gebruik zijn

Een kerstgeschenk is op zichzelf al duurzaam als het blijvend gebruikt kan worden natuurlijk. Maar als het dan ook nog eens duurzaam gemaakt wordt, dan ben je dubbel goed bezig.

Wat denk je bijvoorbeeld van draadloze bamboe opladers? Op opladers van kurk? Een oplader komt bij iedereen van pas, en bamboe is een super duurzaam materiaal. Zo heb je een relatiegeschenk te pakken weaarmee je een goede indruk achterlaat.

Wil je graag dat dit een blijvende indruk is? Dan kan je zo’n duurzaam relatiegeschenk laten bedrukken. Laat je logo erop zetten en je weet zeker dat je niet vergeten wordt. Jaar in, jaar uit.

Bubble Buddy, duurzaam zeep gebruiken
Bron: Greenjump

4. Je klant stimuleren ook duurzaam te gaan gebruiken

Niet alleen duurzame kerstgeschenken geven om zelf duurzaam te ondernemen, maar ook je klant een duwtje in de juiste richting geven?

Ik vind deze zeephouder van Foekje Fleur helemaal te gek.

Nu ben ik zelf ook echt een liefhebber van de ontwerpen van Foekje Fleur en de pasteltinten die zij gebruikt, dus dat is logisch. Maar er is ook goed over dit ontwerp nagedacht.

Met de duurzame zeep die je erbij geleverd krijgt kan je afwassen, maar ook de was doen als je wilt. En natuurlijk je handen wassen. Het zeepbakje stata op pootjes, zodat de zeep goed kan uitlekken en bovenop zit een rasp (die omkeerbaar is) waar je de zeep mee kan raspen om te mengen met water voor een sopje. Tof hè.

uitwisbaar notitieboek review

5. Een duurzaam en uitwisbaar notitieboekje

Ik vind ze persoonlijk ideaal, want ondanks dat ik best digitaal ben vind ik het ook heel fijn om toch met een notitieboekje te werken. In dit geval een uitwisbaar notitieboekje bijvoorbeeld. Fijn voor op kantoor, maar ik gebruik deze duurzame kerstgeschenken ook gewoon privé thuis.

Zo heb ik bijvoorbeeld een van de bladzijdes uit mijn uitwisbare notitieboekje in gebruik als boodschappenlijstje. Hij hangt in de keuken op ons kruiden magneetbord. Alle boodschappen erop, even foto maken en ik heb mijn lijstje op zak om boodschappen te doen!

6. Biologische wijnen als duurzaam kerstcadeautje

Wil jij niet afwijken van de fles wijn die je normaal altijd geeft, maar wil je wél een duurzame keuze maken in je kerstgeschenken? Zoek dan eens naar goede biologische wijnen om te geven.

Mijn ervaring leert dat een goede biologische wijn niet alleen héél lekker is om te drinken, maar dat je er ook geen hoofdpijn van krijgt!

Het leuke van duurzame kerstgeschenken

Bovenstaande tips zijn natuurlijk maar ‘het tipje van de ijsberg’, er zijn nog veel meer duurzame kerstgeschenken te vinden. Google er maar eens op!

En vergeet vooral ook niet om vanuit de gedachte te werken dat het leuk is om een cadeautje te geven én te krijgen als er echt over nagedacht is.

Je kan dus bijvoorbeeld ook bedenken dat je op zo’n ecologische pen niet werkt met het bedrukken van je logo, maar dat je er een mooie persoonlijke tekst op zet.

Of je geeft een uitwisbaar notitieblokje waarin je op de eerste pagina een persoonlijk stukje schrijft voor jouw klant. Waarom waardeer je jullie samenwerking zo? Wat vind je fijn in het samenwerken met die klant en wat wens je hem of haar toe?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven