Wie begaan is met het milieu en zijn of haar steentje bij wil dragen zal zich ongetwijfeld ook verdiept hebben in het gebruik van luiers. Want het gebruik van wegwerpluiers voor je baby zorgt voor een enorme berg met afval. Toch kan je deze berg met afval behoorlijk reduceren als je start met duurzame luiers (wegwerp variant), in combinatie met wasbare luiers én een pedagogisch verantwoorde zindelijksmethode. En laten dit nu ook de drie pijlers zijn van het bedrijf Toddy en het Future Diaper Project.
Door het toepassen van deze drie pijlers kan er nu al meer dan 50% van het fossiele plasticafval voorkomen worden. De combinatie van tijdige zindelijkheid (-25%), parttime gebruik van wasbare luiers (-20%) en het toepassen van 20% meer bio-based materialen (-20%) in de wegwerp luiers van Toddy is dan ook een groot voordeel voor het milieu en op het gebied van duurzaamheid.
Wanneer kan je spreken van duurzame luiers?
Dit vind ik persoonlijk al best een lastige vraag om te beantwoorden. Want zijn duurzame luiers nu alleen de luiers die ook wasbaar zijn? Of heb je ook duurzame wegwerpluiers? En wanneer is zo’n wegwerpluier dan duurzaam of enigszins milieuvriendelijk te noemen? Inmiddels ben ik door diverse artikelen wat wijzer geworden:
Duurzame wegwerp luiers
Zelfs wegwerp luiers kunnen namelijk duurzaam zijn. Laat ik het anders formuleren: er bestaan wegwerp luiers die een stuk duurzamer zijn dan de gewone wegwerp luiers van de bekende merken. Toddy is een voorbeeld van zo’n duurzame wegwerp luier. Deze luiers gebruiken 20% minder op olie gebaseerde wegwerp plastics en worden deels gemaakt van bio-based grondstoffen. Grondstoffen als mais en suikerbieten bijvoorbeeld. Vergelijk dat met de standaard wegwerp luiers die voor 80% op aardolie gebaseerde plastics gebruiken en je hebt de eerste duurzame winst al te pakken. Binnen de wegwerp luier industrie dus.
Wasbare luiers zijn sowieso duurzamer
Naast bovenstaande wegwerp luiers heb je natuurlijk ook de wasbare luiers. Wasbare luiers zijn -zelfs al moeten ze gewassen worden- toch een stuk duurzamer en milieuvriendelijker. En de afvalberg van luiers wordt aanzienlijk verminderd door het gebruik van wasbare luiers. Je hebt tot zo’n 95% minder afval bij het gebruik van wasbare luiers. Aangezien de totale berg aan afval van wegwerpluiers jaarlijks meer dan 100 miljoen kilo bedraagt kan je hier dus veel afval mee besparen, en dat is een grote winst voor het milieu. Daarnaast is het een winst voor je portemonnee. Want ook al is de initiële aanschaf van wasbare luiers wat hoger, de totale kosten liggen een heel stuk lager. Een uitstekende manier dus om te besparen op je luiers.
Pedagogisch verantwoorde zinderlijkheidsmethode
Wist je dat kinderen tegenwoordig wel anderhalf jaar langer in de luiers lopen dan zo’n 40 jaar geleden? Dat geeft mij de indruk dat we tegenwoordig vooral druk zijn met een hoop andere dingen dan alleen maar de opvoeding van onze baby’s waaronder ook het zindelijk maken van deze generatie. En dat is natuurlijk ook zo. Niemand kan ontkennen dat ‘we’ met elkaar ook heel veel andere dingen moeten dan alleen onze kinderen opvoeden. We moeten werken, liefst beiden want anders zijn onze wensen al helemaal niet haalbaar en betaalbaar. Maar we hebben ook een flink sociaal leven, moeten sporten én liefst een paar keer per jaar op vakantie.
En onze kinderen? Tja, die varen mee in de enorme stroom aan ‘moeten’. Behalve dan op het gebied van zindelijk worden. Want door al dit moeten blijft er maar weinig tijd over om bijvoorbeeld te spenderen aan het zindelijk maken van onze baby’s. En lopen onze baby’s dus gemiddeld anderhalf jaar langer in de luiers. Want dat is wel zo makkelijk. Je hoeft er geen tijd aan te besteden, even een andere luier om en hoppa, je baby kan er weer een paar uur tegen. Hier kan natuurlijk geen duurzame luier tegenop. Want hoe duurzaam die luier ook is, als je anderhalf jaar langer luiers draagt, dan is de berg afval een heel stuk groter.
Kijkend naar duurzaamheid is het dus van belang dat je niet alleen kiest voor duurzame of wasbare luiers, maar dat je óók tijd besteed aan de zindelijk van je baby. Want hier ligt je eerste winst. Door het doen van een test kan je erachter komen of je kindje al klaar is voor deze zindelijkheidsmethode. Daarnaast zit er in onderstaande box vanalles om jouw kindje op weg te helpen naar een luierloos leven!
Je vindt alle extra informatie over het zindelijkheidspakket hier.
De optimale mix van wasbare luiers, wegwerp luiers en zindelijkheid
Natuurlijk snappen ze bij Toddy ook dat een directe overstap van wegwerp luiers naar wasbare luiers een hele grote stap is voor veel gezinnen. Ze willen dan ook het praktische oogpunt niet verliezen in de hele luier fase en hebben een optimale mix bedacht om mee te starten. En van hieruit zou je altijd nóg verder kunnen verduurzamen door nog meer met wasbare luiers te gaan werken.
De optimale mix van Toddy bestaat uit duurzame wegwerp luiers (met 20% bio-based grondstoffengebruik voor de plastics die erin verwerkt zitten), wasbare luiers voor bijvoorbeeld 1-2 dagen in de week en een goede zindelijkheidsmethode.
Die 1-2 dagen in de week dat je wasbare luiers gaat gebruiken zou je bijvoorbeeld in het weekend kunnen plannen. Dan heb je over het algemeen wat meer tijd. En hou daarnaast in je achterhoofd dat de wasbare luiers van nu niet hetzelfde zijn als de wasbare luiers van vroeger. Geen hydrofieldoeken meer en vastspelden van luiers, maar gewoon luierbroekjes met inlegvellen voor de grootste viezigheid. Met de inlegvellen vang je de grote ontlasting op en die kan je gelijk weggooien. De rest van de wasbare luier gaat in de waszak en die waszak kan zo de wasmachine in.
Omdat de wasbare luiers over het algemeen bij het dragen iets vochtiger aanvoelen voor je kindje wordt hij of zij ook eerder getriggerd om zindelijk te worden. De zindelijkheidsmethode (met het besproken zindelijkheidspakket hierboven) die door Toddy ontwikkeld is met pedagogen is dan de perfecte aanvulling.