Verandering in gang zetten door de juiste aankopen te doen

Misschien denk je wel… alweer zo’n duurzaam blog? Is dit niet jouw ding, dan mag je van mij doorscrollen natuurlijk, maar liever heb ik dat je toch even dit artikel leest over duurzame producten in de badkamer. Want met hetzelfde gemak draag jij je steentje bij aan het milieu door alleen maar wat andere keuzes te maken als het gaat over milieuvriendelijke producten voor de badkamer bijvoorbeeld. Want kies je voor een paar producten die duurzaam zijn, dan help je al bewust mee om de wereld een stukje mooier te maken.

duurzame producten voor in je badkamer
Stockfoto van badkamer door Switlana Sonyashna

Duurzame producten in de badkamer gebruiken; why not?

Het is gewenning. De producten die je nu gebruikt, die gebruik je omdat je dat nu eenmaal zo gewend bent. En daarom maak je geen nieuwe bewuste keuzes voor duurzame badkamer producten. Als je dit al wel doet, dan hoor ik trouwens graag nog eventuele aanvullingen op dit blog. Gebruik jij bepaalde producten die milieuvriendelijker zijn dan hun ‘standaard’ alternatief? Laat het me zeker even weten als ik in het kader van duurzaamheid hier kan vermelden.

Onderstaande duurzame producten gebruiken we zelf in de badkamer:

Duurzame oogmake up remover pads in de badkamer

Iets dat de mannen in ons huis niet nodig hebben, maar waar ikzelf graag gebruik van maak en ook Lotte zo nu en dan al uit de kast grist zijn onze herbruikbare oog makeup remover pads. Ook al gebruik ik niet heel veel makeup, ik kan niet zonder makeup remover pads. Iedere avond wil ik mijn gezocht goed schoon kunnen maken. Voorheen deed ik dit met een wattenschijfje maar al een tijd geleden ben ik overgestapt op re-usable pads. Ideaal!

De pads maken net zo goed schoon als een gewoon wattenschijfje, en zijn weer te wassen. Door deze pads aan de duurzame producten in onze badkamer toe te voegen hebben we veel minder afval. Zo nu en dan gooi ik de pads met een gewone was mee in de wasmachine en daarna zijn ze weer klaar voor een nieuw gebruik. Veel duurzamer dan dit kan het eigenlijk niet.

Handdoeken van biologisch katoen

Ik moet eerlijk toegeven dat niet alle handdoeken bij ons al van biologisch katoen zijn. Het is uiteraard niet milieuvriendelijk om onze huidige handdoeken nu allemaal weg te gooien en te vervangen door duurzaam badgoed. Maar zodra er handdoeken vervangen moeten worden omdat ze kapot zijn, dan kies ik bewust voor handdoeken of badlakens van biologisch katoen. Op deze manier kunnen we stapje voor stapje bijdragen!

Duurzame producten van bamboe in de badkamer

Bamboe is een zeer duurzaam product. Het groeit ontzettend hard en bij het kappen van de stam blijven de wortels van de plant gewoon intact en groeit de stam weer verder aan. Daarnaast helpt bamboe tegen erosie en heeft het maar weinig water nodig. Allemaal milieuvriendelijke aspecten van bamboe. Verder is bamboe reuze sterk én filtert het meer Co2 uit de lucht dan gewone bomen.

Al met al een prima reden om voor bamboe producten te kiezen in de badkamer; duurzaam, milieuvriendelijk én ook nog eens mooi. Want zeg nu zelf… bamboe wattenstaafjes zijn toch een stuk chiquer om te zien dan een plastic wattenstaafje? En ze zijn zeker zo goed! Bamboe tandenborstels hebben we hier ook liggen. Deze gebruiken we voornameljk als we op vakantie gaan en onze elektrische tandenborstels thuis laten. Zelf poets ik het liefste elektrisch, maar qua duurzaamheid is die bamboe tandenborstel een plus natuurlijk.

Naast bamboe wattenstaafjes hebben we ook bamboe zeepbakjes liggen voor de shampoobars wat me direct bij het volgende duurzame product in de badkamer brengt.

Shampoo bars in plaats van allemaal plastic flessen

Ik gebruik ze heel graag, de natuurlijke shampoo bars. In plaats van doucheschuim uit een fles te gebruiken hebben we hier de shampoo bars in gebruik. Dit scheelt al aardig wat plastic flessen in de badkamer. Het kostte even wat moeite om ook de kinderen te overtuigen van dit gemak en voordeel, maar ook die weten inmiddels niet beter. Ook voor mijn haar heb ik deze bars in eerste instantie gebruikt, maar sinds ik de CG methode volg met mijn haar ben ik weer wat andere producten uit gaan proberen. Producten waar ik baat bij het voor mijn haar, maar die helaas wel in een plastic fles geleverd worden. Dat is dan stiekem wel weer jammer natuurlijk.

Probeer micro beads zoveel mogelijk te vermijden

De micro plastics zijn slecht voor het milieu en ook slecht voor onze eigen gezondheid. Probeer dus een bewuste duurzame keuze te maken voor micro beads vrije producten in je badkamer. Je vindt micro beads onder andere in producten als shampoo, bodyscrubs en bijvoorbeeld tandpasta! Door micro plastic vrije producten te gebruiken zet je al een hele stap in je milieuvriendelijke aanpak.

Geen tandpasta uit een tube, maar pastilles

Heb jij het wel eens geprobeerd? Tandpasta tabletjes in plaats van tandpasta uit een tube? Duurzaam tandenpoetsen kan dus ook! Ik werd gevraagd om ze te testen en ben er zelf heel tevreden over. Ik heb zelfs aan mijn tandarts gevraagd wat die ervan vond en die was er heemaal oké mee. Kan jij ook de knop omdraaien om op een pastille te kauwen voordat je gaat poetsen in plaats van gewone tandpasta te gebruiken? Dan heb je weer een stapje gezet in de weg naar allemaal duurzame producten in je badkamer. Yeah!

Ben je overigens ‘klaar’ in je badkamer en wil je de stap maken naar meer duurzaamheid in huis? Dan is biologisch linnengoed de eerste stap naar milieuvriendelijkere producten in je slaapkamer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven