Lekker duurzaam bezig zijn: dat is geen overbodige luxe meer tegenwoordig. Zowel voor het milieu als voor je eigen portemonnee, vandaar dat duurzame producten voor in huis steeds meer gemeengoed zijn.
Nu kan je die duurzaamheid bij veel producten toepassen maar als je alleen al aan je huis denkt dan kan je daar al heel veel duurzame producten gebruiken. Om je op weg te helpen geven we je meerdere voorbeelden hoe je ook met producten in huis duurzaam bezig kunt zijn.
8 tips voor duurzame producten voor in huis
Natuurlijke alternatieven kiezen is de oplossing voor een beter milieu. Want dat chemische producten niet goed voor het milieu zijn hoeven we waarschijnlijk niet meer uit te leggen.
Toch wil je wel graag je huis schoonmaken en je kleren kunnen wassen, of een boodschappenbriefje kunnen schrijven.
En eigenlijk kan je het nog verder trekken naar je eigen persoonlijke verzorging. Gelukkig zijn er steeds meer producten op de markt die het milieu niet (of minder) aantasten.
1. Wassen met een ei is super duurzaam
Zo is er bijvoorbeeld de EcoEgg die een natuurlijk reinigend schuim afgeeft waardoor je kleding schoon wordt en ook nog eens fris ruikt. Zelfs een wasverzachter is dan niet nodig.
Je koopt een eco egg hier voor je wasmachine, maar ook voor de droger!
2. Shampoo en zeep bars als duurzame producten voor in huis
Op het gebied van persoonlijke verzorging kan je denken aan shampoo en zeep bars. De blokjes verzorgen zelfs je haar op een hele fijne manier en je kunt dit product kopen voor verschillende haar types.
Nu zullen de merken onderling verschillen, dus let nog wel even kritisch op waar de bar van gemaakt is. Happy Soaps is een merk wat echt gericht is op milieuvriendelijke producten. Volgens de makers is het gebruik van deze bars goedkoper dan het gebruik van de shampoofles. Dus je portemonnee vaart er ook wel bij.
Wij gebruiken zelf de Shampoo Bars al jaren, de lavendel variant is bijvoorbeeld een hele fijne voor als je last van roos hebt!
Hier vind je de shampoo bars van Happy Soaps
Natuurlijk is Happy Soaps niet de enige leverancier van milieuvriendelijke shampoo’s. Er zijn tegenwoordig gelukkig steeds meer merken die zich druk maken om duurzaamheid en daarmee ook hun aandeel in duurzamen producten voor in huis pakken.
Denk bijvoorbeeld aan merken als Lovea, Marcel’s Green soap, Organic shop en nog veel meer.
Deze merken (en meer) vind je hier
3. Hervulbare drinkfles
Wegwerpartikelen zijn er op allerlei manieren. Bordjes, bekertjes, rietjes, bestek en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Het is natuurlijk lekker handig als je even geen zin hebt in veel afwas, maar duurzaam is anders. Heb je een feestje? Het is wel zo fijn als je toch gewoon even afwast om zo weer meer plastic troep op de afvalberg te vermijden.
Maar het zet nog meer zoden aan de dijk als je stopt met het gebruik van waterflesjes. Koop liever een herbruikbare drinkbeker! Die zijn er ook in allerlei uitvoeringen, zodat je vast een handig exemplaar kunt vinden voor jouzelf.
Gebruik je hem bij het sporten en is daarom een bedrukte bidon fijn of is het puur om tijdens je werk achter je laptop te kunnen drinken? Dan is een gewone beker zonder tuitje vast fijner.
Denk bijvoorbeeld ook aan de sodastream als je van water met een bubbeltje houdt, of zelf je frisdrank wilt maken. Ideaal, kost een stuk minder én deze duurzame producten voor in huis zijn veel beter voor het milieu!
4. Herbruikbare rietjes voor thuis; super duurzaam
Plastic rietjes mogen dan al verboden zijn, maar dan nog: je kunt prima vaker een rietje gebruiken als je kiest voor een rietje die je goed kunt schoonmaken.
Hiermee verminder je immers wel de hoeveelheid afval. Roestvrijstalen rietjes kan je als setje kopen, met een schoonmaakborsteltje erbij. Lees even de beschrijving die erbij zit, maar waarschijnlijk kan je ze gewoon in de vaatwasser stoppen en met het borsteltje reinig je ze daarna nog even van binnen.
5. Koffie zonder cupjes, maar lekker ouderwets mét smaak!
Mag ik nu ook al geen koffie meer drinken? Natuurlijk wel. Maar ook dat kan op een duurzamere manier dan wat je nu waarschijnlijk doet. Veel mensen zetten immers hun koffie met gebruik van pads. Bij ieder kopje gebruik je er weer één, dus dat zijn best wel veel pads in de week…
Koffiezetten zonder pads is dus verstandiger op het gebied van het milieu. En gebruik je dus een gewoon koffiezetapparaat, dan ben je al goedkoper uit. Je kunt ook denken aan een French Press of Cafetière.
Je doet hierbij de gemalen koffie in de kan, die je ervoor hebt omgespoeld met heet water. Vervolgens schenk je iets afgekoeld water, wat dus gekookt heeft, toe. En dan moet je even roeren. De press doe je nu op de kan en die duw je dan rustig naar beneden (na een minuut of vier). En dan kan je gaan genieten van je specialty coffee.
Dit kan ook met thee trouwens. Omdat je zo geen filter gebruikt, heb je dus minder afval. Er is wel een minpuntje qua gezondheid. Het filter is niet aanwezig, waardoor er meer cafestol in de koffie blijft zitten. En dat moet je niet te veel binnenkrijgen.
Een duurzaam product wat wel een filter heeft is een pourover. Hierbij gebruik je wel een speciaal filter en je giet dus zelf heet water over de koffie.
6. Kies voor duurzame sponzen en afwasborstels
Misschien even zoeken, maar daar hebben we internet voor, maar er zijn wel degelijk duurzame sponzen en afwasborstels op de markt, zoals bijvoorbeeld die van Greenminds. De ecologische schuursponzen van Greenminds zijn gemaakt van duurzame materialen, zoals cellulosevezel en gerecycled PET.
Zij hebben overigens ook vaatdoekjes en schoonmaakdoekjes die duurzaam zijn en zelfs huishoudhandschoenen.
Door te kiezen voor producten die gemaakt zijn van natuurlijke materialen, zoals katoen en houtpulp, voorkom je dat er microplastics vrijkomen, wat bij een gewone spons wel gebeurt.
7. Duurzame producten voor in huis: herbruikbare wattenschijfjes duur
Het is dagelijkse kost voor mij, de herbruikbare wattenschijfjes om mijn make up te verwijderen en mijn gezicht schoon te maken.
Ik vind ze hartstikke fijn, ook al moet ik toegeven dat ik er wel even aan heb moeten wennen. Maar nu ik eenmaal gewend ben wil ik niet anders meer. Gewoon na het gebruik in een zakje in de wasmachine en ze zijn weer klaar voor de volgende ronde!
Alleen om nagellak te verwijderen vind ik ze niet handig, maar voor alle andere dingen qua make-up werken ze prima!
Je vindt ze hier tussen de gewone wattenschijfjes in (die ik dus nagenoeg niet meer gebruik)
8. Wattenstaafjes van bamboe zijn ook beter voor het milieu
Naast de wattenschijfjes die wasbaar zijn kan je ook wattenstaafjes kopen die duurzaam zijn om als producten in huis te hebben. Een stuk beter dan de plastic varianten die er bestaan.
Ze werken eigenlijk net zo goed, maar zijn ietsje minder stevig. Maakt niet uit natuurlijk want iedereen weet dat je met wattenstaafjes toch heel voorzichtig moet omgaan en zeker niet te hard moet duwen of proppen. Een aanrader dus, deze duurzame bamboe producten voor in huis.
9. Reinigingsmiddelen in duurzame variant als producten voor in huis
Is het tijd om te poetsen? Ook daar kan je duurzame producten voor gebruiken in je huis. Het hoeft allemaal niet persé chemisch te zijn maar kan echt een stuk milieuvriendelijker.
Zo werkt mijn nichtje al tijden voor Seepje bijvoorbeeld. Dit bedrijf is begonnen met producten zoals gewone handzeep, maar inmiddels verkopen ze ook duurzaam wasmiddel én afwasmiddel voor in huis bijvoorbeeld.
Je vindt de producten van Seepje hier
Ook andere merken gaan voor duurzame huishoudelijke middelen. Je kan bijvoorbeeld zelfs een duurzame toiletreiniger krijgen wist je dat? En dan ook nog eens met positieve reviews. Want naast duurzame producten voor in huis willen we natuurlijk wel dat het ook werkt.
Met deze duurzame huishoudelijke middelen gaat dat zeker lukken!
10. Tweedehands kopen
Natuurlijk kan je nog verder kijken dan enkel gebruiksartikelen. Duurzame producten voor in huis kan je ook zien als producten die je als een leuk accessoire gebruikt. Maak er een sport van om die producten niet nieuw te kopen, maar lekker te struinen bij de kringloopwinkel of op gezellige rommelmarkten!
En heb je zelf spullen die je niet meer gebruikt? Die verkoop je dan zelf ook weer. Zo verspil je niet onnodig de materialen én geld! Check deze blogs over duurzaamheid en duurzame producten als je nog meer wilt lezen.
11. Digitaal boven papier
Uitprinten hoef je eigenlijk helemaal niet meer te doen. Je kunt immers alles gewoon digitaal opslaan en het dan aflezen vanaf je tablet, telefoon of bijvoorbeeld laptop.
Investeren in een fijne tablet kan dan een idee zijn als je wel regelmatig vergaderingen hebt en je geen zin hebt om altijd met een grote laptop voor je neus te zitten. Een tablet werkt wel zo fijn ten opzichte van een smartphone, want dat is wel weer een heel erg klein schermpje.
En wat dacht je van een e-reader in plaats van al die boeken van papier? Ben jij een fervente lezer dan is het slim om eens te gaan kijken naar een Kobo bijvoorbeeld!
12. Duurzaam notitieboek
Eveneens een heerlijke uitvinding is het uitwisbare notitieboekje. Hierdoor kan je het boekje blijven gebruiken. Gebruiken we ook al jaren hier!
De notities zijn enkel uit te wissen door de achterkant van de bijgeleverde fineliner. Notities kun je ook nog eens digitaal opslaan met een speciale app! Maar je kan er ook gewoon een foto van maken natuurlijk.
Koop je een uitwisbaar notitieboekje van bijvoorbeeld Correctbook, dan help je er ook nog eens kinderen in een ontwikkelingsgebied er mee.
Wil je meer weten over een duurzaam notitieboek uitwisbaar en gemaakt van steenpapier? Dan lees je dat in het blog van Ellen.
Zo ben je niet alleen duurzaam bezig omdat je papier bespaart, maar je helpt er ook nog eens een kind mee om schrijfmateriaal te hebben voor school!
Wil jij écht een duurzame keuze maken met producten in huis, dan check je hier wat er allemaal is.