Geen dyslexie hulpmiddelen tijdens examen geoorloofd

Er wordt uitvoerig over gesproken dat of er wel of geen dyslexie hulpmiddelen meer geoorloofd zullen zijn tijdens examens. Een moeilijk punt vind ik zelf. Onze oudste heeft ook dyslexie en is zeker gebaat bij de hulmiddelen. Het is alleen de vraag of dat kinderen met dyslexie tijdens hun examens ook op die manier bijgestaan mogen worden.

dyslexie hulpmiddelen

Wel of geen dyslexie hulpmiddelen?

Oudervereniging Balans en het LAKS zijn het er overigens niet mee eens en overhandigen bijna 40.000 handtekeningen voor definitief behoud van dyslexie hulpmiddelen bij examens voor leerlingen met dyslexie.

Onder druk van de massale tekening van de petitie is de maatregel voor dit al schooljaar uitgesteld. Dat is fijn om te horen, maar nog niet genoeg volgens hen. De maatregel moet definitief van de baan. Eindexamenleerlingen met dyslexie moeten de spellinghulp mogen blijven gebruiken. Zonder aftrek van punten.

Afgelopen week is Oudervereniging Balans een petitie gestart omdat het College voor Toetsen en Examens (CvTE) een verbod op spellinghulpmiddelen heeft ingesteld. Als een leerling de spellingcontrole wel gebruikt, volgt puntenaftrek. Waar dit overigens ‘ineens’ vandaan komt… geen idee. Op de scholen wordt er nog druk gesproken over dyslexie hulpmiddelen en hulp in het algemeen, zo blijkt tijdens de afgelopen open dagen waar wij met zoonlief geweest zijn.

Redenering voor de afschaffing van hulp is dat de exameneisen voor iedere leerling, ongeacht of deze een stoornis heeft, gelijk zouden moeten zijn. Oudervereniging Balans en het LAKS vinden dat deze nieuwe maatregel leerlingen met dyslexie benadeelt. Sterker nog, deze maatregel leidt tot ongelijke kansen voor leerlingen met dyslexie. En is in strijd met passend onderwijs.

Zoals ik al aangaf vind ik het best een lastige kwestie. Tuurlijk vind ik het voor mijn zoon belangrijk dat hij alle hulp krijgt die hij nodig heeft, maar ik snap de redenering van ‘objectieve, gelijke eisen ook wel.

Toch is de petitie in recordtijd al bijna 40.000 keer ondertekend. Dit is een duidelijk signaal wat Staatssecretaris Sander Dekker en de Tweede Kamer niet kunnen negeren. Nog voor het Kamerdebat heeft de Staatssecretaris onder druk van de petitie laten weten dat de maatregel uitgesteld wordt. Oudervereniging Balans en het Laks vinden dit onvoldoende.

Leerlingen met dyslexie worden zo voolgens hen nog steeds niet serieus genomen. Zij moeten nu en in de toekomst zonder puntenaftrek gebruik mogen maken van de spellingcontrole. Een compenserend hulpmiddel als spellingcontrole biedt leerlingen met dyslexie juist de mogelijkheid hun werkelijke capaciteiten te laten zien. En ook daar ben ik het mee eens. Nog steeds worden mensen met dyslexie te vaak ‘behandeld’ alsof ze geen kwaliteiten of capaciteiten op niveau hebben. Uiteraard nonsens.

Vandaag wordt de petitie in ieder geval aangeboden en wordt er gestreden voor het behud van dyslexie hulpmiddelen.

Wat vind jij? Behouden of niet?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven