Handig tuingereedschap; de e-multi-star™ van Wolf-Garten

Geniet jij ervan om in de tuin bezig te zijn of tuinier je eigenlijk alleen ‘omdat het moet’? In beide gevallen kan ik je in ieder geval de e-multi-star™ van WOLF-Garten aanraden. Je kent ze wel, dat fijne rood gele merk met al dat handige tuingereedschap met zo’n handig kliksysteem.

Een paar weken geleden was ik bij een event van WOLF-Garten waar de nieuwe e-multi-star™ gepresenteerd werd en de laatste weken heb ik er flink mee kunnen werken in mijn eigen tuin. Wat een verademing zeg om dit tuingereedschap in de schuur te hebben staan.

Ik praat je dan ook graag even bij over de nieuwste accessoires die het tuinieren nog nét een stukje leuker maken én zorgen voor een stukje duurzaamheid tijdens het tuinieren.

De WOLF-Garten e-multi-star™; maak van tuinieren een feestje

Hierboven gaf ik het al aan. Of je nu graag in de tuin werkt, of het eigenlijk alleen maar doet om de tuin weer een beetje op orde te krijgen (voor zolang als het duurt), goed tuingereedschap is een must.

Maar wat is goed tuingereedschap? Dat is natuurlijk voor iedere tuin verschillend. Bij een tuin met heel veel gras heb je ander gereedschap in je schuur staan dan bij een tuin die juist heel veel perkjes en borders heeft, of alleen maar bestrating of juist heel veel heggen.

Nu hebben wij van alles in onze tuin dus ik heb aardig wat accessoires van de e-multi-star™ van WOLF-Garten uit kunnen proberen om jullie van informatie te voorzien. Komt dat even goed uit!

Maar eerst even over de e-multi-star™ van WOLF-garten zelf.

Wat voor systeem is de e-multi-star™?

Jullie kennen ongetwijfeld het eenvoudige kliksysteem van WOLF-Garten waarbij je bij een steel meerdere accessoires kan gebruiken door ze te verwisselen met het eenvoudige kliksysteem. Een bezem, een schoffel, een hark. Allemaal losse onderdelen die je op één steel kan klikken.

Datzelfde principe hebben ze nu in een nieuw jasje gestoken. WOLF-Garten heeft naast het handige en bekende multi-star systeem nu een e-multi-star™ systeem ontwikkeld mét accu.

Het systeem is precies hetzelfde; één steel werkt met allerlei verschillende accesoires die je helpen met tuinieren. Dit keer worden de accessoires echter door accu aangedreven waardoor het werken in de tuin nog makkelijker wordt en je tuin dus een stukje onderhoudsvriendelijker.

En die accu? Die zit heel handig in de handgreep van de steel verwerkt!

Je vindt de e-multi-star™ bij de betere tuinspeciaalzaken, de Boerenbond en online bij Alternate of Bol.com

Welke accessoires heb je bij de e-multi-star™ van WOLF-garten?

Er zijn in principe 6 accessoires verkrijgbaar die je op deze steel kan zetten en waarmee je dan -aangedreven door accu- aan de slag kan:

  1. gazontrimmer
  2. heggenschaar van 40 cm
  3. kettingzaag op steel
  4. grasschaar
  5. snoeischaar op steel
  6. e-multi-star™ borstel (met ook weer verschillende opzetstukken)

Van alle accessoires vind je hieronder nog extra informatie.

1. E-multi-star™ gazontrimmer

De gazontrimmer heb ik zelf niet uitgeprobeerd, aangezien ik niet zo’n fan ben van dit soort trimmers. We hebben zelf zo’n trimmer (van een ander systeem), waarbij de trimmerdraad steeds kuren vertoont.

Daarnaast vind ik persoonlijk een gazontrimmer niet handig met bijvoorbeeld de randen van plantenbakken. Daar slaat hij tegenaan waardoor deze beschadigen. In plaats van een gazontrimmer gebruik ik dus zelf liever de grasschaar, daarover hieronder meer!

Ben jij trouwens zelf wel een fan van gazontrimmers, dan zal deze ook ongetwijfeld aan jouw wensen voldoen, dus kan kan je mijn feedback gewoon negeren 😉 .

e-multi-star™ van WOLF-Garten met heggeschaar en accu in de steel

2. Heggenschaar van 40 cm van e-multi-star™ systeem

De WOLF-Garten e-multi-star™ heggenschaar blijkt ideaal gereedschap te zijn voor onze liguster haag. Afgelopen weekend heb ik onze haag hiermee onder handen genomen en toen Frank 15 minuten later buiten kwam was hij verbaasd dat ik al bijna klaar was! Een haag van ruim 30 meter lang!

Juist de steel met accu is met de heggenschaar een hele fijne combinatie. Doordat je de heggenschaar in alle standen kan zetten (de kop van de schaar is verstelbaar tot 90°) kan je heel eenvoudig de bovenzijde en de zijkant van de haag snoeien.

Heb je bijvoorbeeld een haag die heel hoog is, dan zet je de kop op 90° en kan je de steel recht houden. Op deze manier kan je dan makkelijk de bovenzijde van de haag snoeien, tot wel 2.00 meter hoog.

In ons geval is de haag ongeveer 1.20 meter hoog, want anders krijgt de buurman een rolberoerte. Voor een haag met deze hoogte zet je de kop van de e-multi-star™ heggenschaar op een tussenstand. Ik ga dan iets verder bij de haag vandaan staan en kan zo perfect snoeien.

Sterker nog, de bovenzijde was echt in een wip klaar.

Tip: zet de steel tegen je heup aan voor een ‘steady’ greep. Op deze manier kon ik eenvoudig langs de haag lopen en de bovenzijde gelijkmatig snoeien.

3. Kettingzaag op steel

De kettingzaag op steel is fijn in het gebruik als je dikkere takken van bomen moet zagen, maar dan wat hoger in de boom.

Wij hebben zo bijvoorbeeld een boom in de tuin die net achter een andere boom in de border staat. Dat maakt het heel lastig om die achterste boom goed te snoeien, ik kan er namelijk niet dichtbij komen met de trap.

De WOLF-Garten e-multi-star™ zorgt ervoor dat ik vanaf de grond -en in sommige gevallen vanaf de trap (die ik dan wat verder weg kan zetten) eenvoudig takken kan snoeien.

Je gebruikt de kettingzaag bij dikkere takken of als je bijvoorbeeld wat meer takken wilt snoeien.

elektrische grasschaar om hoge kanten van gras te knippen van WOLF-Garten, het e-multi-star™ systeem

Je vindt de e-multi-star™ bij de betere tuinspeciaalzaken, de Boerenbond en online bij Alternate of Bol.com

4. Grasschaar

De grasschaar heb ik ook in mijn eigen assortiment zitten en boy, wat ben ik daar blij mee! Even snel het hoge gras langs de randen van onze plantenbakken knippen is een eitje op deze manier.

Ja, ik had al een elektrische grasschaar. En ook daar was ik heel blij mee. Maar dat betekende wel op mijn knieën alle randjes knippen, ook al ging dat elektrisch.

But no more! Ik kan tegenwoordig in een ergonomische houding blijven staan om de plantenbakken weer mooi vrij te knippen van hoog gras.

En op deze manier loop ik eenvoudig langs de randen met de e-multi-star™ grasschaar en is het gras aan de randen zo gekortwiekt. De grote wielen van de grasschaar zorgen ervoor dat het licht werk blijft, ik rij de grasschaar gewoon langs de randen.

Tip: inmiddels heb ik ervaren dat het slim is om dit regelmatig te doen. Als ik bijvoorbeeld vier weken wacht voordat ik de e-multi-star™ van WOLF-Garten er weer bij pak dan is het gras langs de randen erg lang voor de grasschaar. Hij komt er dan wel doorheen, maar dat maakt het alsnog zwaar. Pak ik hem er iedere twee weken even bij, dan ben ik zo klaar en is het een fluitje van een cent.

Ook bij deze e-multi-star™ accessoire is de kop trouwens weer verstelbaar zodat je een fijne houding kan aannemen tijdens het werken in de tuin.

Wist je dat een grasschaar ook heel handig is om het gras bij de randen van de tegels netjes te maken?

elektrische snoeischaar van het e-multi-star™ systeem van WOLF-Garten

5. E-multi-star™ snoeischaar op steel

De elektrische snoeischaar is overigens ook een uitkomst. Een goede snoeischaar is voor iedereen die wat grotere struiken of kleine bomen in zijn tuin heeft staan onmisbaar. En een elektrische snoeischaar is misschien niet persé nodig, maar zorgt wel voor heel veel snoeigemak. Zeker als je er anders niet bij kan.

Zo pak ik hem er dus bij als de bomen niet meer binnen handbereik zijn. Door de steel van de e-multi-star™ snoeischaar van WOLF-Garten aan de snoeischaar te klikken heb ik een totale lengte van ongeveer 1.70 meter extra verlenging ten opzichte van mijn armen.

Ideaal toch?

Deze snoeischaar knipt moeiteloos takken tot een dikte van 32 mm. En het beste gebruik je hem als je enkele takken snoeit. Of takken die op verschillende plekken in de boom zitten.

Ik heb deze snoeischaar bijvoorbeeld ook gebruikt tijdens het event van WOLF-Garten in de tuin van Barbara om de bamboe achter tegen de schutting te snoeien.

Dat is een heel werk, want de snoeischaar gaat iedere keer open en dicht en als je dat bij iedere bamboescheut moet doen die uitgeschoten is, dan is dat een behoorlijk karwei, haha.

Beter is het om voor zoiets als bamboe de kettingzaag of de heggenschaar te gebruiken zoals Barbara hieronder deed. Wil je meer weten over bamboe snoeien, lees dan het blog van Sevencouches.

e-multi-star™ heggeschaar om bamboe hagen mee te snoeien van WOLF-Garten

6. E-multi-star™ borstel met diverse opzetstukken

Als laatste accessoire van de e-multi-star™ is er een borstel. Deze eM-S borstel gebruik je bijvoorbeeld -als borstel zelf- als je tegels heel vies zijn, of groen zijn van de alg. Gooi wat water over de tegels en ga er met de elektrsiche borstel overheen. Je zal zien dat het groen er snel van af gepoetst wordt.

Zeker in de gevallen dat je liever geen hogedrukspuit gebruikt om groene aanslag te verwijderen of geen chemicaliën is deze borstel erg praktisch.

Los van deze borstel die je op de WOLF-Garten e-multi-star™ klikt zijn er ook nog wat andere accessoires die met de behuizing van de borstel werken.

Als je de borstel namelijk onder de kap vandaan haalt, kan je daar bijvoorbeeld een voegenborstel en een afkanter op klikken.

De afkanter heb ik zelf nog niet gebruikt, maar die voegenborstel is een onmisbare accessoire als je het mij vraagt. Vandaar dat die van mij een apart hoofdstukje krijgt 😉 .

e-multi-star™ kliksysteem van WOLF-Garten met elektrische voegenborstel van metaal

Voegenbostel WOLF-Garten e-multi-star™ systeem

De voegenborstel wordt in onze tuin veelvuldig gebruikt. Niet dat onze tuin helemaal betegeld is, maar vanwege de grootte van het perceel (bijna 3000 m²) hebben we ook relatief veel m² bestrating.

De oprit bijvoorbeeld, maar ook de terrassen achter het huis en een paadje dat achter de border langsloopt lenen zich uitstekend voor deze voegenborstel.

Daarnaast groeit onkruid in onze tuin alsof dat het dagelijks krachtvoer krijgt. Jemig zeg. Op mijn knieën al dit onkruid plukken kan niet. Serieus, het kan echt niet. Tegen de tijd dat ik klaar ben is mijn rug kapot én moet ik weer van voor af aan beginnen.

Maar deze voegenborstel maakt hier een eind aan gelukkig. Hij werkt als een tierelier en omdat de borstel zelf in metaal én van nylon verkrijgbaar is kan je hem op iedere tegel gebruiken.

Zelf gebruik ik de metalen variant met onze bestrating en betontegels. Ideaal. Wel eerst even de hele grote planten onkruid eruit trekken, want daar komt hij niet goed doorheen. Maar daarna kan je gewoon over de voegen rollen en de e-multi-star™ van WOLF-Garten doet de rest van het werk. Hoef je daarna alleen nog maar even te vegen.

Het grote voordeel van de metalen voegenborstel ten opzichte van een nylon exemplaar is dat deze ook nagenoeg niet slijt. Onmisbaar als je aardig wat m² te doen hebt.

Je vindt de e-multi-star™ bij de betere tuinspeciaalzaken, de Boerenbond en online bij Alternate of Bol.com

De voordelen van de steel met accu en losse accessoires van WOLF-Garten

Hierboven heb je al kunnen lezen wat mijn ervaringen zijn met de losse accessoires. Het is ideaal dat je met één steel met ingebouwde accu en één accessoire kan beginnen om vervolgens je tuingereedschap uit te breiden.

Een vriend van ons die op bezoek was toen ik met de voegenborstel aan de gang was die had zijn vaderdagcadeau al bedacht, haha.

Wat ik verder een groot voordeel vind is dat de accu’s verdeeld zitten over de steel. Je hebt dus niet alleen meer bereik door de steel maar het gewicht is ook fijn verdeeld.

Het opladen van de steel duurt ongeveer een uurtje en daarna kan je ongeveer 1,5 uur in de tuin aan de slag. Tegen de tijd dat de accu weer opgeladen moeten worden is het voor jou tijd voor een kop koffie, dus dat komt mooi uit.

De oplader zelf is een handig klein apparaatje. Moet de e-multi-star™ van WOLF-Garten opgeladen worden, dan klik je de accessoire van de steel en klik je de oplader erop. Dat is alles.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven