Hou je van lezen? Lees je veel en graag of bijvoorbeeld altijd in bed? Er zijn veel redenen waarom een e-reader een uitkomst kan zijn! Ook als je nog altijd graag een echt boek in handen wilt houden! Wat maakt een e-reader nu zo’n fijn item om te hebben en als je een e-reader gaat kopen, waar let je dan op?
Wat is een e-reader?
Met een e-reader kan je e-books lezen. Nu kan je dat ook gewoon op je telefoon doen, je laptop, tablet of pc, maar een e-reader heeft dan wel degelijk vele voordelen!
Een e-reader is helemaal ingesteld op het lezen van echte boeken. Dus romans, wetenschappelijke boeken, boeken over persoonlijke ontwikkeling of wat voor boek jij ook mooi vindt om te lezen.
Dit gaat dus veel verder dan enkel een simpel e-bookje van een bedrijf, wat niks anders is dan een pdf-bestandje met wat tekst over een onderwerp. Een heel boek lezen op een telefoon is toch echt niet fijn om te doen…
Bij een e-reader kan je heel simpel de inhoudsopgave bekijken, direct naar een bepaalde pagina gaan, bijhouden welke boeken je hebt gelezen en de lettergrootte aanpassen. Natuurlijk scheelt het per e-reader wat alle functionaliteiten zijn.
Waarom een e-reader kopen?
Een e-reader is speciaal gemaakt om te lezen en is daardoor niet alleen lekker handzaam, maar biedt ook diverse functionaliteiten waardoor lezen een feestje is.
Je kunt veel eenvoudiger met een e-book op bed lezen. Je hebt geen licht nodig, want het schermpje zorgt er zelf voor dat je kan lezen (dat doet je gewone boek niet…) als je kiest voor een e-reader met schermverlichting.
Een e-reader leest rustiger voor je ogen dan vanaf je telefoon bijvoorbeeld. Het lijkt veel meer op het lezen uit een gewoon boek. En je kunt ook buiten in de zon prima lezen. Het enige nadeel bij het lezen met een e-reader is dat je niet in kleur de afbeeldingen kunt bekijken want alles is zwart-wit.
De voordelen van een e-reader
- Handig formaat voor lezen in bed
- Handig mee te nemen op vakantie
- Je kunt heel veel boeken erop kwijt die je dus zo meeneemt…
- Je kunt bijhouden wat je allemaal gelezen hebt
- Met een abonnement als KOBO-plus kan je heel veel lezen, net als bij de bieb.
- Beter voor je ogen
- Er zijn e-readers die ook luisterboeken aankunnen
- Er zijn e-readers waar je ook andere tekstdocumenten op kunt bewaren
Andere schermtechnologie
We zullen even verder ingaan op die technologie waardoor een e-reader een heel ander apparaat is dan een tablet.
Mocht je twijfelen tussen een tablet of een e-reader: een e-reader zal, zoals gezegd, beter zijn voor je ogen. Het scherm is een zogenaamd E Ink-scherm. Hierbij is het display gevuld met pixels die de vorm hebben van kleine bolletjes, met een witte en een zwarte kant.
Afhankelijk van de tekst of de afbeelding zal bepaald worden welke kant je ziet. Het verbruikt weinig energie en het lijkt hierdoor veel meer op het lezen van een gewoon boek.
Welke mogelijkheden zijn er met een e-reader?
Met een e-reader haal je een apparaat in huis dat puur bedoeld is voor het lezen van een boek. Spelletjes kan je er niet opzetten, zoals je bij een tablet wel zou kunnen.
Wat je allemaal kunt doen met een e-reader hangt uiteraard af van het apparaat wat je koopt. Een heel eenvoudig exemplaar zal enkel gebruikt kunnen worden om boeken te lezen, maar vanzelfsprekend zijn er ook e-readers die extra functies hebben.
Je kunt kiezen voor ingebouwde schermverlichting, zodat je overal kunt lezen en je er geen extra verlichting bij nodig hebt. Je kunt een storytel reader kopen, waarop je zelf kunt lezen of kunt luisteren naar de verhalen of luistersprookjes. Hiervoor heb je dan wel een abonnement nodig op bijvoorbeeld storytel of Kobo Plus.
Welke merken zijn er?
Eigenlijk zijn er drie grote merken waar je uit kunt kiezen en die beide diverse voordelen geven.
Kobo en Amazon e-readers
Dit is Kobo, waarbij je aankopen van e-books via Bol.com direct op je e-reader komen te staan.
Amazon heeft ook zijn eigen systeem. Deze e-reader heet Kindle.
Beide merken hebben e-readers in allerlei prijsklassen, met veel of minder extra functies. Welke voor jou het beste past is natuurlijk heel persoonlijk.
Lees je graag in het Nederlands dan zegt men dat Kobo beter is, omdat deze e-books in een ePub bestand geleverd worden. Die lees je dus beter op een Kobo.
Lees je juist meer Engelse boeken, dan is Kindle een goed idee. Bij beide systemen kan je dus kiezen voor extra’s.
Kobo heeft Kobo-plus, wat al eerder aangestipt werd. Amazon noemt zo’n abonnement Kindle Unlimited.
Pocketbook e-readers
Het derde bekende merk is PocketBook. Hierbij koop je dus niet via een bedrijf je boeken in, maar kan je ze van internet via je pc naar je e-reader ‘slepen’.
Overigens kan je ook op je Kobo of Kindle je eigen boeken zetten! Dus dat maakt PocketBook niet anders. Bij PocketBook zou je ook nog kunnen mailen of de boeken kunnen overzetten met Adobe Digital Editions.
Waar let je op bij het kopen van een e-reader?
Ga je een e-reader kopen dan let je op de volgende punten:
- Bedenk of je vooral Nederlands of juist anderstalige boeken wilt lezen. Vooral Nederlandse boeken, dan is Kobo de beste optie. Anders kan je beter voor Kindle gaan.
- Wil je ook kunnen luisteren naar boeken?
- Is het nodig dat het apparaat waterdicht is? Lees je graag bij het zwembad of op de boot, dan kan dat een idee zijn.
- Kies je voor een touchscreen of met knoppen?
- De grootte en het gewicht. Dat is vooral fijn als je vaak op stap gaat met het apparaat…
- Hoeveel boeken kan je erop kwijt?
- Zit er licht in de e-reader? Dat is zeker fijn als je graag op bed leest, maar ook om bijvoorbeeld later op de avond buiten nog te kunnen lezen. Of natuurlijk in het donkere hoekje op de bank…
Waar vind je boeken voor op de e-reader?
- Je kunt boeken vinden bij Bol.com, die gekoppeld staat aan jouw Kobo. Maar ook zonder Kobo kan je e-books kopen bij Bol.com en dan moet je ze handmatig op je apparaat zetten.
- Bij Amazon voor Kindle (en dan natuurlijk zoals hierboven als je een ander merk e-reader hebt)
- Via je abonnement onbeperkt lezen (zoals Kobo Plus of Kindle Unlimited)
- Online boekwinkels zoals Bruna, Libris, Bookspot, Boekenwereld of Boeken.com.