Earlybirds en Make a Memory: fotografie van premature of overleden kinderen

Hoogzwanger, bij mijn schoonmoeder op de bank en met een heel bijzonder en o zo een verschrikkelijk kaartje in mijn schoot, zat ik te huilen. De tranen bleven stromen bij de aanblik van de 3 afgebeelde handen in zwart-wit. De handen van een vader, een moeder met daarin een perfect klein babyhandje. Dat van hun voldragen en overleden kindje. Earlybirds.

Het laten maken van mooie foto’s, is wel het laatste waar je aan denkt.

Amper een maand daarvoor sprak ik de moeder nog, die net als ikzelf op bezoek ging bij haar schoonmoeder. “Hoe lang moet jij nog? Gaat alles goed?” Het was hun eerste zwangerschap die niet vanzelf was gegaan. Daar stonden we dan, zo bol en zo trots.
Niet wetende dat één van deze twee zo gewenste prachtige kleine mensjes het net niet zou halen. Plotsklaps al afscheid moeten nemen terwijl je je kind nog niet hebt mogen verwelkomen, mogen ontmoeten, zien, vasthouden, verzorgen, koesteren.
De geboorte staat gelijk aan verlies. Toch is dat het moment dat je een ouder wordt, een vader, een moeder. Er was op dat moment een fotograaf van het ziekenhuis aanwezig die belangeloos deze intieme momenten op een respectvolle wijze vastlegde. Zo kostbaar.
Zo een mooi initiatief!

EarlybirdsIk verdiepte me erin en kwam terecht bij twee heel bijzondere stichtingen.
Make a Memory en Earlybirds FotografieEarlybids en Make a MemoryAan de stichting Make a Memory zijn op vrijwillige basis fotografen uit heel Nederland aangesloten. Zij maken op verzoek van ouders en in overleg met de zorgprofessionals een fotoreportage van ernstig zieke, terminale of overleden kinderen van 23 weken tot en met 17 jaar oud.

Stichting Earlybirds

Ook aan de stichting Earlybirds Fotografie zijn professionele fotografen uit heel NederlandEarlybirds aangesloten die op vrijwillige basis fotoreportages maken van (te) vroeg geboren kinderen die vaak voor langere tijd in het ziekenhuis moeten verblijven.
Ik heb heel veel bewondering voor deze immens dankbare taak van alle vrijwilligers van deze stichtingen. Het zo belangrijk om juist die intieme momenten vast te leggen. Om dingen af te kunnen sluiten en tegelijkertijd houvast aan te kunnen hebben.
Je moet het maar kunnen en willen als fotograaf. Wat ontzettend knap! Ik zou het wel willen, maar simpelweg niet kunnen. Maar maak een diepe buiging voor al die fotografen die deze taak zorgvuldig en met passie op zich nemen.

EarlybirdsFotografen gezocht!!

Beide stichtingen zijn op zoek naar professionele fotografen die deze heel bijzondere bijdrage willen leveren, en dat ene lichtpuntje willen zijn in de donkere en zware periode waar ouder en kind doorheen gaan.
Vind je dat moeilijk of is fotografie niet je expertise? Dan zijn er ook andere manieren om de stichtingen te steunen, zoals een donatie.
Je kunt Earlybirds ook steunen, zoals ik ook heb gedaan, door deel te nemen aan de 4Earlybirds veiling. Het heeft mij een paar prachtige glittervlinder muurstickers opgeleverd!
Ben je dol op haken? Haak dan een Earlybirdje voor couveuse en premature kindjes. Op de Haak een Earlybirdje vind je de patronen en de werkwijze.

Mamsatwork vindt het werk van deze stichtingen en al hun vrijwilligers heel bijzonder en we hopen via deze weg meer bekendheid te geven aan de mogelijkheden die zij bieden voor alle ouders die door een zware tijd gaan. Dus ben, of ken, je iemand die bevallen is van een prematuur kindje of, erger, afscheid moet nemen van een kind, aarzel dan niet deze fantastische stichting(en) te benaderen. Het kan zo waardevol zijn…

2 gedachten over “Earlybirds en Make a Memory: fotografie van premature of overleden kinderen”

  1. Avatar foto
    Renate, secretaris Earlybirds

    Bedankt voor je mooie stukje en de aandacht die onze stichting gegeven hebt!

    Lieve groeten Renate

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven