Wat doe je als je een ideaal, een droom hebt over een wereld zonder grenzen en onderwijs voor iedereen? Het wereldkundig maken. Hoe? Daar heeft de Iranees-Nederlandse Ebrahim Hemmatnia een wel heel uitdagende manier op gevonden. Met een expeditie van maar liefst 50.000km per amfibiefiets de wereld rond, met één boodschap: onderwijs helpt ons om grenzen te slechten. Als we elkaar beter begrijpen, dan kunnen we grenzeloos veel bereiken.
Ebrahim Hemmatnia ontsnapt aan piraten en haaien.
Met zijn boek ‘De Oceaanfietser. Over dromen, durven en samenwerken.’, waarvan de eerste druk al is uitverkocht, beschrijft hij het proces van het ontstaan van het idee tot de uitvoering ervan. Een rode draad is de, vaak spontane, samenwerkingen die onderweg zijn ontstaan. Onderweg naar de ontwikkeling van de amfibiefiets, en onderweg op de oceaan en aan land.
Zijn droom komt, als oud voorzitter van Amnesty International en zijn verleden waarin hij als jong kind uit Iran vluchtte naar Nederland, niet geheel uit de lucht vallen. Net als het idee voor deze expeditie, dat in hem opkwam tijdens zijn fietsvakantie in China. Maar het dan ook nog doén en dúrven, is iets heel anders. Maar Ebrahim Hemmatnia voegt daad bij zijn woord en onderneemt actie. Zijn besluit staat vast.
Door zijn vasthoudendheid, proactieve instelling en doorzettingsvermogen sluiten steeds meer mensen en sponsors zich bij zijn quest aan. Er wordt een team gevormd met specialisten voor de unieke bouw van de amfibiefiets en de tocht an sich. Hij weet zelfs de ultieme ervaringsspecialist zeezeiler Henk de Velde (ken je ‘m nog?) aan zijn zijde te krijgen.
Na enkele jaren voorbereidingen te hebben getroffen en Ebrahim er zowel mentaal als fysiek klaar voor is, gaat zijn expeditie van start. In zijn amfibiefiets fietst hij de oceaan op. Een wereld gaat voor hem open. Maar de zee, haar bewoners en opvarenden, hebben een eigen wil. Dit levert Ebrahim een onschatbare ervaring op met angstige momenten, want de natuur laat zich niet temmen, ook haaien niet, en bijzondere ontmoetingen met mensen op zee en land die ontzag hebben voor Melanie (de amfibiefiets) en respect voor de expeditie en idealen van Ebrahim.
De Oceaanfietser ontmoet in Brazilië toekomstige en gebroken dromen
Het boek beschrijft de weg die Ebrahim heeft moeten volgen om zijn droom om te zetten in werkelijkheid. Wat er allemaal bij komt kijken om überhaupt de oceaan over te kunnen gaan. Het reisschema, proviand met eetschema, maritieme apparatuur en andere communicatiemiddelen, medicatie, noodplan etc. Ebrahim vertelt zijn verhaal in zijn eigen woorden, afgewisseld met beeldmateriaal en grafieken. De lezer wordt alle ins & outs gegeven over zijn avontuur. Er in meegesleept als het ware. Zeker wanneer hij zijn 68 dagen tellende tocht over de oceaan vrijwel elke dag beschrijft…en zelfs even tot grote paniek van zijn naasten en team vermist raakt.
Na een hachelijk laatste avontuur in de Braziliaanse wateren, stapt hij eindelijk aan wal in Natal, Brazilië. Melanie wordt gerepareerd en Ebrahim vervolgt zijn reis, 2900km fietsend naar Sao Paulo. Overlevend en overgeleverd aan de goodwill van de locals. In het boek beschrijft hij de mooie ontmoetingen met bijzondere en hulpvaardige mensen. Deelt zijn dromen en idealen met de jeugd, de toekomst, en ziet de dromen van anderen op harde wijze sneuvelen. Toch is het credo: never stop dreaming, want het boek wordt afgesloten met een portret van zijn supporters met ieder hun eigen droom.
Steun Ebrahim via Stichting Willpowered
De droom van Ebrahim Hemmatnia leeft en de wereld ligt nog aan zijn voeten. Hoewel zijn tocht van Dakar naar Sao Paulo hem een vermelding in het Guiness World Records heeft opgeleverd, ligt Melanie vooralsnog echter in Brazilië aan de ketting. Om zijn reis te vervolgen is hij afhankelijk van donateurs. Met zijn Stichting Willpowered hoopt hij mensen te enthousiasmeren en inspireren. Op de site vind je alles over de expeditie en kun je een gesigneerd exemplaar van het boek voor €24,95 incl. verzendkosten, waarmee je Ebrahim helpt zijn boodschap te verspreiden.
Lees ook de reviews even op Bol.com. Ze zijn dan wel niet zo uitgebreid als deze, maar het enthousiasme druipt ervan af! Ook op youtube is een leuk filmpje te vinden met een kijkje achter de schermen en stukjes van zijn tocht.