Koken met de ecostoof, hoe werkt nu eigenlijk?

Al enige jaren heb ik mijn hart verpand aan energiezuinig koken met de slowcooker, maar nu is mijn interesse ook gewekt door de Ecostoof. Wie van jullie kent deze stoof al en heeft hier al eens mee gekookt? Ik heb onlangs een aantal gerechten in de Ecostoof gemaakt en vertel je graag meer over het gebruik van de stof en de manier van koken.

Koken met de ecostoof, lekker, makkelijk en duurzaam!

Even geleden kreeg ik de Ecostoof binnen, samen met het bijbehorende kookboek ‘Langzaam Lekker’. Eigenwijs als ik ben heb ik eerst een eigen gerecht in de Ecostoof gemaakt voordat ik met het receptenboek aan de slag ga.

ecostoof

Van hooikist naar Ecostoof

Slowcooking is niet door onze generatie uitgevonden. Sterker nog, het komt eindelijk terug. Van bijna weggeweest. Het begint langzaam tot ons door te dringen dat kant-en-klaar of gewoon heel-snel-klaar niet de gezondste opties zijn. En al helemaal niet de lekkerste, als je het mij vraagt. Vroeger namen mensen veel meer de tijd om hun voedsel te bereiden. Eerlijk is eerlijk: ze hadden er ook wat meer tijd voor! Maar anno tegenwoordig zijn er nog genoeg mogelijkheden om je voedsel langzaam te bereiden. En daar is nu een hele duurzame optie bijgekomen: de Ecostoof.

Heerlijk leren koken? Check de kookcursus van de Kookuniversiteit voor meer informatie.

Je koopt de Ecostoof hier

Je kan de Ecostoof eigenlijk vergelijken met de hooikist van vroeger die gevuld met stro zorgde voor het verder stoven van het eten. Nu is er dus een modernere variant voor de liefhebber. Geen stro meer nodig en ook geen dekbed om -zoals mijn ouders vroeger bijvoorbeeld deden- de rijstepap te maken.

Koken met de Ecostoof, hoe werkt dat?

De Ecostoof is gemaakt van linnen en gevuld met schapenwol waardoor deze stoof extra isolerend werkt. Aan de onderzijde is een kurken ‘plank’ zodat je pan gewoon rechtop blijft staan en toch ook aan de onderzijde geïsoleerd is.

Je kan de stoof volledig openklappen om de pan erin te zetten. Vervolgens maak je de stoof dicht door de ‘klep’ bovenop je pan te leggen en hem met het koord rondom dicht te snoeren. En dan is het ‘wachten’ tot je eten gaar is!

Koken met de Ecostoof vergt wat oefening

Hier valt niet over te twisten. De stoof mag dan een een groen alternatief zijn voor de slowcooker, het is wel wat lastiger koken vind ik. Het is een beetje zoeken naar de juiste manier van het klaarmaken van je gerechten. De mogelijkheden zijn wel eindeloos. Van vlees en vis tot groentes, en van pasta’s tot stoofgerechten. Je kan er zelfs yoghurt in bereiden. Vind jij pastasaus of stoofvlees de tweede dag eigenlijk nóg lekkerder? Dat bereik je nu dus al met één middagje sudderen in de Ecostoof. En je hoeft er eigenlijk niet eens zo heel lang op te wachten. Zo zijn groentes al in 1 uurtje klaar, en staat je stoofvlees na 3 uur op tafel.

Je start met het klaarmaken van je eten op het vuur. Als je eten goed warm is stop je de pan in de Ecostoof en laat je je prakje verder gaar worden in de stoof. Hieronder vind je een tabelletje hoe lang je moet koken en hoe lang je eten daarna ongeveer in de stoof moet:

Type etenMinuten kokenMinuten stoven
Stoofvlees10180-360
Vis530-60
Groente130-60
Witte rijst330-45
Aardappelen130-45

Waar ik vooral even aan moest wennen is dat je de Ecostoof niet de hele dag kan gebruiken voor je eten om vervolgens direct aan tafel te kunnen. Je eten is dan wel gaar, maar als je het uren in de Ecostoof laat zitten, dan heb je toch last van warmteverlies en kan het zijn (afhankelijk van je gerecht) dat je je eten nog even door moet warmen voordat je het op kan dienen.

Dat is een groot verschil met de slowcooker, aangezien deze je eten op temperatuur houdt met de warmhoudstand. Het is dus géén optie om met de Ecostoof in de ochtend voordat je gaat werken je eten op te zetten en dan eind van de dag direct aan tafel te kunnen.

curry maken in de ecostoof

Voordelen en nadelen van de Ecostoof

Ik beoordeel de ‘voordelen en nadelen’ die ik zie ten opzichte van het slowcooken met een crockpot omdat beide apparaten toch eenzelfde doel hebben, namelijk het stoven en garen van je eten terwijl je er zelf niet meer bij hoeft te zijn.

De voordelen van deze stoof

  • Voor mensen die stress hebben om een stekker in het stopcontact te laten terwijl ze de deur uit zijn zie ik wel een voordeel. De Ecostoof heeft namelijk geen stekker nodig! Terwijl je eten gaart kan je dus wel makkelijk even de deur uit voor een boodschap of een kop koffie bij de buurvrouw.
  • Je eten brand niet meer aan
  • Je bent heel milieuvriendelijk bezig, mits je niet meer hoeft op te warmen voor je aan tafel gaat
  • Vooral de groenten hebben nog een lekkere bite, dat is in de slowcooker minder

Nadelen van de Ecostoof

  • Geen actieve warmhoudfunctie, maar een passieve… de stoof blijft langzaam warmte verliezen.
  • Als je je groenten eerst wokt dan zal je de groenten daarna over moeten doen in een kookpan omdat een wok niet gaat passen in de Ecostoof. Die andere pan is echter niet doorgewarmd op het vuur waardoor het garen van eten wat lastiger is.
  • Je kan geen kokend water uit de Quooker toevoegen aan groenten en dan in de stoof verder laten garen, je eten moet altijd eerst op het vuur.

Waar is de Ecostoof nu echt handig voor?

  • Hij lijkt me ideaal om mee te nemen naar de camping. Zo kan je je eten bereiden en daarna laten garen totdat je aan tafel wilt gaan.
  • Heel handig om bijvoorbeeld te gebruiken tijdens een picknick als je warm eten mee wilt nemen om wat later te serveren.
  • Fijn om te gebruiken naast de slowcooker, zodat je verschillende losse recepten gelijktijdig kan bereiden. Zoals bijvoorbeeld stoofpeertjes en hachee.
Lekker langzaam garen, ecostoof kookboek

Wat kost de stoof?

De Ecostoof is te koop op Ecostoof.nl en kost € 89,00. Het kookboek Langzaam Lekker bestel je voor € 24,50.

1 gedachte over “Koken met de ecostoof, hoe werkt nu eigenlijk?”

  1. Dat aardappelen maar een minuut moeten koken alvorens je de pan in de Ecostoof zet, klopt toch zeker niet?

    Vandaag wilde ik boerenkoolstamppot maken, dus de aardappelen met de boerenkool een paar minuten laten koken en daarna in de Ecostoof gezet. Kom ik na 3 uur, zijn de aardappels nog hard…

    Best frustrerend als je in je hoofd had om meteen te gaan eten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven