Een gezinshond kopen; een weloverwogen beslissing die je samen neemt

“Maaam, mama… Mamaaa! Mogen we…” Negen van de tien keer eindigt die vraag met een snoepje, of tv kijken. Maar met enige regelmaat komt ‘ie ook terug: de hond. Of ze nu jarig zijn, of dat het Sinterklaas is. Bijna ieder kind wil, vroeg of laat, een hond. En het is nog goed voor ze ook, een beest in huis. Maar een gezinshond kopen, hoe pak je dat aan? En een nog veel belangrijkere vraag: wil je dat eigenlijk wel?

Hoe je dat hondje gaat noemen is misschien nog wel de minst belangrijke vraag. Zorg ervoor dat jullie er écht aan toe zijn.

een gezinshond kopen

De zomerperiode komt er weer aan. De vakantietijd. Maar helaas ook een tijd waarin, ieder jaar weer, een hoop honden hun reis naar het asiel aangeboden krijgen. Als ze niet ergens gedumpt worden. Dat moet bij voorbaat voorkomen worden. Denk dus goed na of een gezinshond aanschaffen wel echt het beste is voor jullie gezin. Want er zijn genoeg alternatieven, waar de kids vast ook heel blij mee zijn. Wist je bijvoorbeeld dat je bij het KNGF Geleidefonds een pup kan ‘adopteren’?

Lees ook: Huisdieren en kinderen: de top 10 favorieten op een rijtje

Een gezinshond kopen… de zorg

Het zorgen voor een hond kost tijd. Zeker als het nog een pup is. Dan kan je het vergelijken met een klein baby’tje. Oftewel: je hebt je handen vol. Je kan er maar beter voor zorgen dat je vakantie hebt. Want dat kleintje meteen hele dagen alleen thuis laten is meestal geen doen.

Maar nog belangrijker: de lange termijn. Daar moet je zeker over nadenken als je een gezinshond kopen overweegt. Want wie gaat dat beestje 4 keer per dag uitlaten? Papa en mama? De kids zullen het ontkennen, maar er is een dikke kans dat het daar uiteindelijk wel op uit loopt.

Anne: “Mijn moeder was de enige die geen nieuwe hond meer wilde. Maar uiteindelijk kwam hij er toch. Omdat mijn broer en ik naar school gingen en papa meer werkte, liet zij hem uiteindelijk toch het meeste uit.”

Waar moet je aan denken als je een gezinshond koopt?

Heb je bovenstaande quote gelezen? Daar draait het dus toch vaak op uit. Zeker als de kinderen naar de middelbare school gaan. Dan krijgen zij het ook druk. En een gezinshond kopen kost niet alleen tijd. Al is het nog zo’n lieve pluizige viervoeter. Het kost ook nog eens geld. En soms zelfs een heleboel geld. Dan hebben we het niet zozeer over de aanschaf… maar een hond heeft ook medische zorg nodig. Jaarlijkse inentingen. En misschien wel een castratie of sterilisatie. Afgezien van het feit dat er altijd iets mis kan gaan, en je daar eigenlijk een spaarpotje voor moet hebben. Dan zijn er ook nog eventuele pensionkosten. Want jullie willen waarschijnlijk niet íedere gezinsvakantie met de hond doorbrengen. En wellicht moet je ook nog wel eens een uitlaatservice inschakelen.

Lees ook: Dieren op social media met veel meer followers dan jij

De aanschaf van een gezinshond is dus niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Laat je niet zomaar door je kinderen ompraten. Zodra het warmer wordt lijkt het aantrekkelijk. Lekker met de hond er op uit! Maar het wordt straks ook weer herfst. En winter. En dan moet die hond nog steeds worden uitgelaten. Maar daar hebben je kinderen dan weinig zin in. Dus bezint eer ge begint. De Engelsen hebben er een mooi gezegde voor: A dog is for life, not just for Christmas!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven