Ik verklap je hoe ik weet of ik gezond bezig ben of niet

Zo. Het is eruit. Een gezond dieet bestaat niet. Of in ieder geval… het bestaat niet als ‘dieet’. Een gezond dieet zou je namelijk niet als dieet moeten zien, maar gewoon als je normale eetpatroon. Lijkt me. En misschien is een gezond dieet toch voor iedereen een beetje anders. Maar de stelling dat een gezond dieet je fit moet laten voelen, die lijkt me te kloppen als een bus.

Tegenwoordig zijn veel mensen bewust bezig met hun gezondheid. Of althans, we doen ons best! Heb jij bijvoorbeeld al eens een bodyscan laten uitvoeren? Dat geeft je een goed beeld van je gezondheid. Maar dan is de volgende vraag: hoe leef je nou gezond? En nog specifieker: hoe éét je ook echt gezond?

Wat is een gezond dieet dan eigenlijk?

Tja, wat is een gezond dieet dan eigenlijk? Laten we beginnen bij het woord dieet. Wikipedia roept hetvolgende:

Een dieet is een samenstelling van voedingsmiddelen. Deze kan aangepast zijn om bepaald doel te bereiken. Vaak wordt een dieet aangepast om de energiewaarde van de maaltijd te verlagen, of juist te verhogen. Daarnaast kan een dieet ook gericht zijn op het weren van bepaalde voedingsmiddelen. Dit kan zijn uit medische, ideologische dan wel religieuze redenen. Het samenstellen van een dieet dat afgestemd is een individu is het beroep van een diëtist.

Over het gezonde deel, daar verschillen de meningen nogal over. Ook toen ik schreef over mijn sugar rush, het happy in shape komen en het uitproberen van Modifast sloegen de waarschuwingen me om de oren 😉 . Snap ik wel hoor. Want algemeen bekend is dat afvallen vaak een soort van jojo effect heeft. Maar afvallen is niet mijn doel (alhoewel wat kilootjes minder geen probleem is), ik wil me fit voelen.

Mijn doel is gezond leven en tóch genieten. Dat moet kunnen toch? Een lekker frietje op zijn tijd, of een wijntje. Maar dan het liefst zo dat je lijf zichzelf weer prima kan herstellen en dat je je toch fit blijft voelen. En die situatie verschilt waarschijnlijk per persoon. Zo kan Frank bijvoorbeeld niet teveel light drankjes drinken, hij heeft gemerkt dat hij daar echt een soort vermoeide spieren van krijgt. Ik krijg een soortgelijk effect van teveel koolhydraten. En van teveel vlees.

gezond dieet

Verschillende meningen over een gezond dieet

Maar even terug naar een gezond dieet en de verschillende meningen. Ik heb als blogger nogal wat voorbij zien komen en ook al over veel verschillende zaken geschreven. Van the Green Happiness recepten tot aan de Voedselzandloper en van suikervrij eten tot aan het Cambridge dieet. Steevast is een van de reacties die we krijgen ‘Je moet gewoon van alles de helft nemen’, ook daar zit misschien wel een kern van waarheid in. Maar weten we stiekem niet allemaal eigenlijk wel wat een gezond dieet is?

Dat groenten en fruit belangrijk voor je zijn, dat weten we wel toch? Het is gewoon een kwestie van logisch nadenken. Volgens mij moet de doelstelling van een gezond dieet zijn dat je je er fit bij voelt én dat het goed vol te houden is. Een ‘dieet’ wat je stimuleert om te jezelf een gezond eetpatroon eigen te maken. Want even quick and dirty wat kilo’s kwijt raken, daar is nog nooit iemand op de lange termijn mee geholpen.

Bij een gezond eetpatroon is dat uiteraard anders! Maar dan blijft nog steeds de vraag ‘wat is nu eigenlijk gezond?’ Kijk, dat groenten gezond zijn, dat weet iedereen. En fruit ook. Mits dat je niet dagelijks kilo’s fruit naar binnen werkt, dat lijkt me ook niet fantastisch. Maar alleen groenten en fruit? Het lijkt me dat je dan misschien ook wel wat voedingsstoffen gaat missen.

De Schijf van Vijf volgen of niet?

En melk? Is melk nu gezond of ongezond? Een groot deel van Nederland leeft in de veronderstelling dat melk gezond is. Door de Schijf van Vijf én alle reclame’s. Ook al is er sinds jaren een tegengeluid waar ik me persoonlijk eigenlijk beter in kan vinden. Namelijk dat melk helemaal niet zo gezond is als wij denken. Maar dat we dat allemaal maar moeten blijven geloven omdat een groot deel van de Nederlandse economie hier nu eenmaal om draait.

En brood? Ook zo eentje! Uiteraard is het van belang dat je vezels binnenkrijgt. Maar moet dat persé via brood of kan dat ook anders? Groenten genoeg die vol vezels zitten. Wat ik uit ervaring wel weet is dat -als ik brood eet- ik over het algemeen na 2 uurtjes een megadip krijg. En als ik dagen achter elkaar brood eet… dan krijg ik last van een opgezette buik. Zo’n soort licht zwangerschapsgevoel 😉 . Mmmmm, dat zet je aan het denken, toch?

Wat kan je nog geloven?

Maar dat maakt het allemaal wel erg moeilijk vind ik zelf. Wie of wat moet of kan je (nog) geloven? Er gaan zoveel tegenstrijdige verhalen rond. Een tijdje terug schreef Linda bijvoorbeeld een blog voor ons over afvallen met koolhydraatarm eten. Zij viel 44,5 kilo af. Hartstikke goed natuurlijk, maar per direct komt dan ook de vraag boven of dat nu wel zo goed is, dat dieet. Ik heb zelf geen flauw idee meer. Velen zweren erbij, maar ik lees ook genoeg waarschuwingen.

Wat ik wel weet is dat ik me beter voel als ik minder snoep en snaai (de tijdelijke opleving door suikers daargelaten uiteraard). En als ik op mijn koolhydraten let. Niet teveel pasta, rijst, aardappels en brood. Dat werpt zijn vruchten af als ik kijk naar mijn energie gevoel. Maar qua kilo’s doet dat niet zoveel meer voor me. Mijn lijf is er denk ik al aan gewend.

Je fit voelen is het ultieme doel

Vandaar ook mijn stelling dat een gezond dieet eigenlijk dat eetpatroon is waarbij jij je blijvend fit voelt. Een eetpatroon waarmee je in de ochtend opstaat en zonder al teveel moeite de dag aankan. Even wakker worden en gaan met die banaan.

Ik kan het overigens niet alleen meten aan het feit of ik me fit voel, ik zie het ook aan mijn ontlasting 😉 . Dat wil jij misschien helemaal niet horen, maar het is wel een feit. Makkelijke drollen, die niet plakkerig zijn, dat zijn de beste. Zodra ik bijvoorbeeld een keer flink heb gebarbecued dan merk ik dat direct.

Herken je dat?

gezond dieet en je fit voelen

Hoe zit dat dan met de tussendoortjes?

Goed. Voor mij betekent fit voelen dus niet teveel koolhydraten en niet teveel vlees eten. En niet teveel wijn drinken, maar dat lijkt me logisch ;). Omdat mijn vervroegde overgang wél zo nu en dan leidt tot een bepaalde behoefte ben ik tot nu toe erg blij met de zoetvervangers die ik van Modifast heb gekregen om uit te proberen.

De afgelopen twee weken heb ik dan ook -zonder moeite- bijna niet gesnoept. Ik heb één keer gespijbeld door een stuk kruimelvlaai te nemen. Moest wel, want Luc had een 9,5 voor zijn wiskunde gehaald. En we hebben de afspraak dat we bij een cijfer boven de 9 taart eten 😉 . Verder hebben de tussendoortjes me enorm ondersteunt in mijn zoetbehoefte. Iedere ochtend en middag nam ik iets van de tussendoortjes bij de koffie. Éen koekje met chocolade stukjes, een mini cube of een shape reep.

De koolhydraten in deze tussendoortjes zijn dusdanig beperkt dat je lijf niet in een rush terecht komt en meer wil. Zoals dat bij mij met ‘gewoon’ koek en snoep wel gaat. Heb je er eentje gepakt, dan wil je er daarna nog een. En nog een. En nog een. Met deze tussendoortjes blijft het bij eentje. Een hele fijne ervaring kan ik je wel zeggen.

De shakes bewaar ik voor de momenten dat ik het erg druk heb en geen tijd heb om een uitgebreide lunch in elkaar te flansen. Ik hou het dan bij wat fruit en een shake. Die heb ik dus niet dagelijks genomen, maar ongeveer om de dag. Fijn voor mij omdat ik de lunch toch wel eens beperkt vind als ik niet teveel brood wil eten.

Het resultaat

Het resultaat is dat ik 2 kilo kwijt ben (ook al was dat niet het doel), maar véél belangrijker nog… ik voel me fitter. Met een suikerdip kost het meer energie om hier doorheen te komen. Qua smaak vind ik de koekjes, de mini cubes en de repen heerlijk.

Het enige nadeel is wel dat ik met de koekjes op moet letten op mijn puberzoon. Wel of geen koolhydraten… hij kent geen stop als het gaat om iets wat lekker smaakt 😉 . Als ik niet oplet ben ik zo door mijn koekjes heen. Aan de andere kant vind ik het ook wel weer fijn als ik hem iets lekkers tussendoor kan geven wat niet boordevol suiker zit.

Voor wat betreft de shakes… daar ben ik niet zo van en toch vielen de aardbei- en vanillesmaak me helemaal niet tegen. Goed te doen! De vanille pudding heb ik me nog niet aan gewaagd. Eerlijk gezegd… dat woord ‘pudding’ doet me teveel denken aan wat ik vroeger bij de buren te eten kreeg als ik daar eens werd uitgenodigd… yagh 😉 .

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

 

[button color=”grey” size=”” type=”square_outlined” target=”” link=”https://www.mamsatwork.nl/brood-op-de-plank/”]#broodopdeplank[/button]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven