Een goed begin is het halve werk, denk aan de 80-20 regel!

Het Pareto principe, ook wel de 80-20-regel genoemd, is een economische regel. Vilfredo Pareto (1906) stelde vast dat 80% van de bezittingen in Italië in handen was van 20% van de Italiaanse bevolking. Deze regel is door Joseph Juran algemener toegepast. Hij ontdekte dat de 80-20-verhouding op heel veel aspecten toepasbaar is. De 80-20-regel beschrijft dat 80% van de uitkomsten veroorzaakt worden door 20% van de inspanning. Dit is een handig gegeven want als je een gewichtig probleem efficiënt wilt oplossen dan is het zinvol om je meteen op de belangrijkste 20% te richten. Met een minimale inspanning, aanpassing of verandering bereik je een maximaal effect. Als ik de 80-20-regel toepas op het afvallen, dan trek ik 1 belangrijke conclusie. Een gewichtig probleem heeft vaak een simpele oplossing. Een goed begin is het halve werk. Richt je op de belangrijkste 20% voor de snelste winst, dit motiveert je om verder te gaan.

Mijn tips voor snelle winst
• Een paar kilo afvallen heeft al een gunstig gezondheidseffect.
• Een kleine aanpassing heeft een groot effect. Breng je grootste dikmakers in kaart. Leid ze vandaag nog in goede banen.
Kies bewuster. Kies het grootste deel van de week voor gezond en minder eten en gun jezelf af en toe bewust iets lekkers.
• Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Stop met het gedachteloze dooreten in grote hoeveelheden pakken en zakken fabrieksvoer. Kies voor een kleinere hoeveelheid kwalitatief goed voedsel dat je echt lekker vindt.
Stilstaan is vooruitgaan. Sta af en toe even stil en doe niks. Ontspan en relax. Neem afstand van alle hectiek, regels en druk. Neem de tijd voor jezelf. Zo krijg je weer nieuwe energie en inspiratie.

Als je je gewicht efficiënt wil beheersen neem dan stap voor stap de oorzaak weg of kies een alternatief dat gezonder, lichter en toch lekker is. Met kleine stappen bereik je een groot effect. Dit gegeven helpt je blij, trots en tevreden (met jezelf) te zijn. Grote veranderingen beginnen klein.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven