Een goed gesprek, seksuele voorlichting, door Ingrid de Bruijn

‘Vraag dat maar aan je vader.’: dat zou wel een heel erg makkelijk antwoord zijn. Seksuele voorlichting bij kinderen. Is het een taak van de ouders of ook een beetje van de school? Op welke leeftijd kun je er het best mee beginnen? Als ze kleuter zijn of wanneer ze in groep 3 zitten?

Vaak gebeurt het al een beetje als er een broertje of zusje bijkomt want zoiets vraagt wel om enige uitleg. Peuters nemen genoegen met een leuk verzonnen verhaaltje. Bladeren gezellig met je in een prentenboek waarin mama’s met een dikke buik zijn getekend. Dat deze mama’s op de volgende bladzijde plotseling een baby in de armen houden vinden ze heel normaal. Die gaan er verder niet op in met moeilijke en confronterende vragen.

Mijn jongste hoorde als kleuter graag het verhaaltje dat ik hem in de winkel had gekocht. In een babywinkel met planken vol met hele lieve kleine baby’tjes. En dat ik juist hem had uitgezocht vond hij natuurlijk prachtig. ‘Uit al die baby’s heb je mij uitgekozen?’ Hij zat helemaal te glunderen.

Inmiddels zijn we wat jaren verder en neemt zijn geloof in dit verhaal toch wat af. Ook al vindt hij het nog zo mooi en kan ik het, wat hem betreft, wel duizend keer vertellen.

Inmiddels weet hij natuurlijk donders goed dat kindjes uit mama’s buik komen. En ook dat mama een gaatje heeft waar dat kindje doorheen moet als het naar buiten komt. Of dat wel of niet past dat interesseert hem geen bal. Hij is er uit gekomen en dat is voor hem het belangrijkste. Hoe dat in zijn werk is gegaan kan hem totaal niets schelen.

Wel begint hij belangstelling te tonen voor het feit hoe hij er in is gekomen. En ja, hoe leg je dat een kind van zes zo subtiel mogelijk uit?

Dat hij eerst een klein zaadje was dat in mijn buik groeide, wat dan wel de vraag oproept hoe dat zaadje in mijn buik is gekomen. Zat dat er al in of heb ik dat ergens gekocht en er in gestopt?

Je kun hem nog best wat wijs maken maar niet dat er zomaar zaadjes in je buik groeien. Die groeien in de tuin, dat heeft hij zelf gezien. Vorig jaar heeft hij van juf nog een zakje met zaadjes gekregen om in de tuin te planten en daar kwamen bloemetjes uit en geen baby’s. En bij al die moeders op school komen uit hun buik baby’s en geen bosjes bloemen. Dat van dat zaadje in die buik blijkt uiteindelijk een vrij ingewikkeld verhaal.

Daar komt bij dat het mij op dit moment geen optie lijkt om uit te leggen hoe het nou echt in zijn werk gaat, dit omdat hij veel met zijn achternichtje speelt. Beiden hebben regelmatig de neiging om dit zonder kleren te doen. Niet alleen als het mooi weer is en in de tuin spelen, maar ook als het plenst en ze boven op zijn kamer spelen. Al diverse malen heb ik ze slechts gekleed in hun onderbroek en sokken aangetroffen. Doktertje of vadertje en moedertje spelen heet dat dan! Niet dat ik dit vroeger nooit deed met de buurjongen, maar dat ligt natuurlijk wel even wat anders.

Stel je voor dat ik uitleg hoe dat zaadje in mijn buik is gekomen en ze het vadertje en moedertje spelen letterlijk gaan nemen. Dat lijkt me geen strak plan. Ook al weet ik dat er op hun leeftijd nog niets van kan komen. Het lijkt me niet nodig om ze op ideeën te brengen.

Nee, ik wacht zo lang mogelijk met vertellen hoe het nu echt in zijn werk gaat. Op dit moment gaat zijn aandacht gelukkig uit naar heel andere dingen. Hij heeft zich volledig gestort op zijn Pokémon verzameling en kijkt, als het mag, naar iedere aflevering. Tot mijn opluchting krijgen Pokémons geen baby’s, gelukkig niet. Hoe noemen ze dat ook wel? Uitstel van executie. Want vroeger of later krijg ik die babyvraag toch een keer voor mijn kiezen. Hoewel, dan kan ik hem natuurlijk alsnog naar zijn vader sturen, voor een goed gesprek van man tot man.

Meer lezen van Ingrid? Kijk dan hier

1 gedachte over “Een goed gesprek, seksuele voorlichting, door Ingrid de Bruijn”

  1. Waarom zou je er niet gewoon eerlijk over zijn? Waarom verhaaltjes verzinnen over winkels of bloemkool of een ooievaar? Kinderen stellen vragen ja, die kunnen ongemakkelijk zijn, maar ze hoeven echt niet meteen van de hoed en de rand te weten. Je kan de informatie ook gedoseerd, afgestemd op de leeftijd, geven.
    Mij werd als klein meisje verteld dat als een man en een vrouw elkaar heel lief vinden en op een speciale, volwassen manier met elkaar knuffelen dat er dan een baby’tje in mama’s buik komt. Op mijn vijfde nam ik hier genoegen mee en het dekt de lading.

    Waarmee ik uiteraard niet wil zeggen dat je het verkeerd doet! Ik vraag me alleen af waarom je het zo doet, waar komt dat door?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven