Een kind kan de was doen, nou ja, sorteren in ieder geval met deze tip!

Ik kom de badkamer binnen en het eerste wat ik zie is een aantal kledingstukken van de kinderen op de grond. Gek word ik ervan om de kinderen elke keer terug te roepen en hun kleding in de wasmand te laten gooien. “Welke moet het in, mam?”, hoor ik dan regelmatig. “Rechtsboven of rechtsonder?” vraagt Dochter, aangezien ik vier bakken hanteer voor de was: witte was, lichtgekleurd, donkere was en handdoeken/ondergoed. Superhandig hoor, die doorzichtige bakken in een rek, maar dit werkt duidelijk niet. Op zoek dus naar een nieuw systeem dat wel werkt, zodat we dat spreekwoord ook eens écht kunnen gebruiken: een kind kan de was doen.

Op naar de Zweedse woongigant

Er moest dus iets anders komen en daarvoor gingen we met drie kinderen naar de Zweedse woongigant. In het weekend. Nou, als ik ergens een hekel aan heb, is het in het weekend naar deze balletjesspecialist. Dus dan moet de nood wel heel erg hoog zijn 😉 . Om 10 uur reden we de parkeergarage in en we gingen op weg om twee van de drie koters in de ballenbak te droppen. “Ze mogen hier maximaal drie kwartier spelen, mevrouw”, zei de vriendelijke mevrouw achter de balie. Ik kan je zeggen dat je in die tijd de winkel nog niet helemaal gezien hebt. En dan liepen wij echt niet op slakkentempo. Maar goed, zij blij en wij blij.

Na drie kwartier haalden we de kinderen weer op en hadden we inmiddels vier stapelbare wasmanden met deksel in de kar liggen. Plus de rest, want ja, als je daar toch loopt, kom je altijd weer wat meer tegen! Een kind kan de was doen daar in die winkels. Verlekkerd rondlopen en alles in die grote tas smijten die je op je kar hebt staan. Easy. Dat is volgens mij ook waar dit soort winkels van leven… van alles meenemen wat je eigenlijk niet nodig hebt! En op een gegeven moment wil je dan weer consuminderen vanwege de hoeveelheid troep in huis 😉 . Afijn. We maakten ons rondje af en gingen op weg naar huis.

Consuminderen, besparen op geld en rommel, hoe pak je dit aan?

Mijn wasmandensysteem: elke was duidelijk gescheiden

Oudste Zoon kwam met het geweldige plan om op elke wasmand plaatjes te plakken van wat erin mag. Thuis klapte ik de laptop open en zocht op Google plaatjes van kledingstukken én kleurvlakken om de donkere en lichte was te scheiden.

een kind kan de was doen

De verdeling van de wasmanden is als volgt:

  • Wasmand met plaatje van een broek, shirt en jurk aangevuld met een donker kleurenpalet
  • Wasmand met plaatje van een broek, shirt en jurk aangevuld met een licht kleurenpalet
  • Wasmand met plaatjes van ondergoed, sokken en een handdoek
  • Wasmand met een plaatje van een wit shirt, voor alle witte was.

De was op deze manier scheiden werkt!

De eerste avond heb ik het systeem aan de kinderen uitgelegd. Vol enthousiasme kleedden ze zich uit om in bad te gaan en gingen ieder hun was scheiden. Dag 1 was geslaagd. De dagen daarna bleken ze het nog steeds een leuk spelletje te vinden. Wow, het werkt!

Een kind kan de was doen. Dus.

Ik heb niet de illusie dat ik nooit meer hoef te gaan roepen dat ze hun was in de wasmand moeten gooien, dat zeker niet. Maar ik denk wel dat ik het de kinderen een stuk makkelijker heb gemaakt om hun was ook daadwerkelijk op de juiste plek te leggen. Niet op de vloer, maar in de wasmand. Een kind kan de was doen, zo simpel! Het systeem is voor iedereen duidelijk. En duidelijkheid werkt over het algemeen goed bij iedereen.

Tuttig? Misschien. Praktisch? Dat zeker! En omdat het mij als moeder helpt, wilde ik het jullie niet onthouden. Een kind kan de was doen…nou ja, in ieder geval de wasmand goed vullen!

Hebben jullie nog meer van deze huishoudelijke tips? Mischien voor andere delen van het huis? Dan hoor ik dat graag!

Meer artikelen over het fenomeen wassen vind je hier:

3 gedachten over “Een kind kan de was doen, nou ja, sorteren in ieder geval met deze tip!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven