Een leven na borstkanker makkelijker maken

Met de oktober borstkankermaand in het vooruitzicht en de herinnering aan een aantal specifieke gebeurtenissen in de afgelopen maanden slaat mijn hoofd op hol. Zeker nu ik dit jaar 50 ben geworden. Kanker houdt me meer bezig dan voorheen en ik vraag me af hoe andere vrouwen hier mee omgaan. Specifiek de vrouwen die hun leven na borstkanker weer oppakken.

borstprothese na borstkanker

Een leven na borstkanker weer oppakken, hoe doe je dat?

Zoals hierboven aangegeven houdt borstkanker me momenteel meer bezig dan voorheen. Daar heb ik verschillende redenen voor:

  • In oktober is het borstkankermaand en dan wordt mijn aandacht daar meer op gevestigd dan anders
  • Ik ben dit jaar 50 geworden en verwacht mijn eerste oproep voor het bevolkingsonderzoek naar borstkanker
  • Ik heb dit jaar voor het eerst een uitstrijkje laten maken
  • Mijn beide ouders zijn overleden aan kanker in deze periode van het jaar
  • Mijn schoonmoeder heeft borstkanker gehad (gelukkig is ze genezen)
  • Ik heb dit jaar een aantal keren verschrikkelijke buikpijnen gehad, onverklaarbaar, waardoor ik onlangs bij de Maag, darm, lever specialist ben geweest en me vanalles in mijn hoofd haalde.

Dus ook al heb ik zelf geen borstkanker, ik word door alles om me heen getriggerd en lees er aardig wat over. Ook verhalen van vrouwen die hun leven na borstkanker weer oppakken. Sterke vrouwen waaronder bijvoorbeeld mijn schoonmoeder.

Mijn eerste oproep: leeftijd bevolkingsonderzoek borstkanker

We weten allemaal wel dat je vanaf de leeftijd van 50 jaar een oproep kan krijgen voor het bevolkingsonderzoek voor borstkanker. Nu wordt deze oproep niet jaarlijks gedaan, dus het kan zijn dat je je eerste oproep bijvoorbeeld pas krijgt als je 51 (of zelfs 52) bent.

In principe krijg je tweejaarlijks een oproep om vrijwillig aan dit bevolkingsonderzoek mee te doen. Momenteel kan er zelfs 3 jaar tussen zitten vanwege een tekort aan personeel. Er wordt tijdens het bevolkingsonderzoek een mammografie gemaakt van je borsten.

Ik heb mijn eerste oproep nog niet gehad, maar heb me voorgenomen er dit keer direct op in te gaan als ik de uitnodiging krijg. En het niet maar te blijven uitstellen zoals ik met mijn uitstrijkje heb gedaan. Het is gewoon niet slim om deze (gratis) onderzoeksmogelijkheden aan je voorbij te laten gaan.

Ook al had ik mijn redenen om niet eerder een uitstrijkje te laten maken, ik heb er jaren over in de rats gezeten. Een (extra) controle op medisch vlak is gewoon altijd slim om te doen.

Waarom deze onderzoeken zo belangrijk zijn

Mijn schoonmoeder was hier ook altijd heel stellig in. Bij haar werd jaren geleden borstkanker geconstateerd en nu ze haar leven na borstkanker weer helemaal op de rit heeft zal ze dit nooit meer achterwege laten.

Had zij de mammografie niet tussentijds laten maken, dan waren ze er nooit zo vroeg bijgeweest en had ze misschien wel geen leven meer na de borstkanker gehad. Nu heeft ze gelukkig een borstbesparende operatie kunnen ondergaan, waardoor ze haar borsten nog behouden heeft. Toch was dit een heel pittige tijd.

En nog steeds heeft ze er last van dat haar borsten niet meer gelijk zijn. Stel je voor dat je er te laat achter komt en dat een borstbesparende operatie geen optie meer is. En ze je borst(en) moeten amputeren.

Je leven na borstkanker zonder borstbesparende operatie

Als eerste ga je door heel het proces van borstkanker en de bijbehorende behandelingen heen. Dat is de meeste heftige periode natuurlijk, zeker als je weet dat een borstbesparende operatie niet voldoende zal zijn en je moet accepteren dat een borstamputatie de enige manier is om te overleven.

Maar daarna? Wat ga je daarna doen? Hoe gaat je leven na borstkanker er uit zien? Kan je alles weer doen, heb je nog voldoende energie en voel je je nog wel vrouw?

De mogelijkheden na een borstamputatie

Gelukkig zijn er mogelijkheden voor bijvoorbeeld een borst reconstructie of een borstprothese op maat.

Maar eigenlijk moet je hiervoor eerst weer een stap terug in het proces: hoet moment dat je hoort dat een borstamputatie onvermijdelijk is. Want kies je voor een reconstructie, dan heb je ook vaak weer twee keuzes: een directe reconstructie (gelijk gedurende de eerste operatie van je borstkanker) en een uitgestelde reconstructie.

Bij die directe reconstructie moet je dus al in een vroeg stadium je keuze maken.

Toch kiezen veel vrouwen voor een borstprothese op maat in plaats van een reconstructie om onderstaande redenen:

  • Als je na de operatie nog bestraald moet worden dan is een borst reconstructie niet altijd mogelijk door de strakke en stugge huid
  • Ze willen liever geen borstimplantaten omdat deze in het verleden niet altijd veilig zijn gebleken
  • Een borst reconstructie met lichaamseigen weefsel is een ingrijpende operatie met risico op complicaties
  • Ze willen zich eerst concentreren op beter worden en een leven na borstkanker voordat ze dit soort ingrijpende beslissingen maken

Met name die laatste reden kan ik me zelf heel goed voorstellen. Hoe heftig het nieuws ook is dat je misschien een borst af moet geven, beter worden staat op de eerste plaats.

een leven na kanker

Een borstprothese op maat en alles weer kunnen doen

Ben je genezen van borstkanker en heb je weer voldoende energie om je leven op te pakken? Dan is dat het moment voor veel vrouwen om verder te kijken naar de mogelijkheden.

Een goede borstprothese zoals de EVE borstprothese is dan een uitstekende mogelijkheid. Zij zorgt ervoor dat een leven na borstkanker meer glans krijgt doordat je zorgelozer de dag door komt.

Welke prothese past bij jouw leven na borstkanker?

Bij de keuze van de juiste borstprothese is het verstandig om te denken aan je leven voordat je borstkanker kreeg in plaats van alleen het leven er na.

Wat deed je vroeger? Was je een fanatiek sporter? Ging je graag zwemmen of hardlopen? Stond je op je werk altijd volop in de aandacht? Of werk je bijvoorbeeld met kleine kinderen in een kinderdagverblijf?

Als je je leven na de borstkanker weer op de rit wilt krijgen en weer dezelfde dingen wilt kunnen doen die je vroeger ook deed, dan is zelfvertrouwen én comfort een belangrijk argument in je keuze voor een specifieke borstprothese.

Zo kan je met een Eve borstprothese op maat bijvoorbeeld uitstekend sporten en zelfs zwemmen. Je hebt hiervoor geen aparte zwemprothese nodig. Ze wordt exact aangepast aan jouw lijf en past daardoor uitstekend op het litteken dat na je borstamputatie is achtergebleven.

Doordat de prothese zo goed past blijft ze – in combinatie met een goed passende bh- ook heel goed op haar plek zitten.

Of je nu presentaties moet geven voor de directie, of dagelijks met kleine kindjes knuffelt op het kinderdagverblijf… in alle gevallen geeft een goed zittende borstprothese jou de zekerheid en het zelfvertrouwen dat je nodig hebt om je leven na borstkanker weer op te pakken.

Hier lees je meer over de EVE borstprotheses en alle ervaringsverhalen.

Het verhaal achter EVE

En oja… wil je meer weten over het ontstaan van EVE en het verhaal achter deze borstprotheses? Check dan eens het verhaal van Norman van Beek. Man én eigenaar van EVE die zijn eerste eigen borstprothese ontwikkelde nadat zijn linkerborst geamputeerd werd als gevolg van borstkanker. Dat was de aanzet tot EVE!

2 gedachten over “Een leven na borstkanker makkelijker maken”

  1. ‘Maar eigenlijk moet je hiervoor eerst weer een stap terug in het proces: HET moment dat je hoort dat een borstamputatie onvermijdelijk is. Want kies je voor een reconstructie, dan heb je ook vaak weer twee keuzes: een directe reconstructie (gelijk gedurende de eerste operatie van je borstkanker) en een uitgestelde reconstruite. ‘
    Goed verhaal en helemaal waar, wel een typ foutje.😘

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven