Een moestuin aan je muur, de leukste ideeën voor urban gardening

Een moestuin aan je muur. Zodra het januari is begint het bij mij weer te kriebelen. En dat terwijl ik me best besef dat de winter eigenlijk pas net is begonnen, maar mijn mind zegt wat anders. Die roept alsmaar dat we de goede kant weer opgaan. Het lekkere weer tegemoet. En wat is er dan leuker én lekkerder dan koken met kruiden uit de moestuin aan je muur? Tijd voor wat urban gardening ideas!

Een moestuin aan je muur, om op te vreten!

Je hebt de leukste mogelijkheden om in een moestuin te voorzien. Ik heb zelf bijvoorbeeld al bakken op wielen gehad onder mijn veranda. Handig, want hiermee kon ik de bakken ook de tuin in rijden tijdens bijvoorbeeld een vakantie. In de hoop dat ze nog wat water vangen als wij weg zijn. Maar ik heb ook een plantenzak hangen aan de muur. Ook dat leukt de boel aardig op.

1. Zelfgemaakte moestuin van petflessen

Superleuk bedacht, deze zelfgemaakte moestuin met petflessen aan de muur. Wel wat meer werk dan de platenzakken en de minigarden die je hieronder ziet, maar creatief én goedkoop!

De flessen zijn met draad aan elkaar bevestigd bij de dop en via een schroef die door de achterkant van de fles gedraaid wordt. Vierkantje eruit snijden met een stanleymes aan de voorzijde en … tadada… je eigen moestuin is klaar. Tenminste, als je er potgrond en plantjes in doet.

Wel verstandig om onderin nog een paar gaatjes te maken zodat overtollig water weg kan lopen.

2. Moestuin aan de muur van dakgoten

Op pinterest komen we deze manier van urban gardening tegen. Ook leuk! Gewoon wat dakgoten aan de muur of de schutting bevestigen en je kan er een hele grote moestuin in kwijt. Zorg ook hier weer voor gaatjes onder in de dakgoot én in dit geval ook voor zijkanten van de dakgoot die je los kan bijbestellen.

Lees ook: ah moestuintje, leuk om een start te maken

3. Een plantenzak aan de muur

Een van de meest voor de hand liggende manieren om een moestuin aan je muur te beginnen (of gewoon leuke bloempjes op te hangen) is de plantenzak. Deze is in allerlei soorten en maten te krijgen. Zorg er in ieder geval voor dat je een plantenzak koopt waarvan de vakken ook echt naar voren hangen. Zo heeft de plant voldoende ruimte om te groeien en een mooi geheel te vormen met de rest. Alleen buiten te gebruiken doordat deze zakken van kunststof zijn en het water er doorheen kan sijpelen.

Met bijvoorbeeld de plantzakken van het Britse merk Burgon & Ball kun je een saaie schutting of muur verbergen en een levende muur creëeren.  Verti-plant bestaat uit een set van twee plantzakken waar in totaal 16 plantjes in passen. De plantzakken zijn gemaakt van een stevig materiaal en zijn gemakkelijk aan de muur te  schroeven. Water loopt van de bovenste zakken via drainagegaatjes naar beneden en de onderste zakken zijn afgesloten om druppen en viezigheid te voorkomen.

Volop verkrijgbaar bij onder andere Bol.com

4. Een minigarden

Ook mooi voor aan de muur is de minigarden. Hierin kan je een moestuintje maken maar ook natuurlijk gewone bloemen verwerken als je dat wilt. De minigarden is van kunststof en een modulair systeem. Mooi uit te breiden dus als je dat wilt. Door er bijvoorbeeld sla , eetbare bloemen en kruiden in te planten ontstaat een handige verticale moestuin, zeer geschikt voor tuinen of balkons waar ruimtegebrek is.

Het grote voordeel van de minigarden is dat deze buiten, maar óók binnen te gebruiken is. Verkrijgbaar in verschillende kleuren heb je hiermee al snel een mooie groene wand te pakken. Deze variant is overigens wel iets meer aan de prijs dan een plantenzak, maar wél mooi!

Ook de minigarden vind je onder andere bij Bol.com

5. Potten aan de muur

Gewone potten aan de muur bevestigd aan een stuk betonijzer. Of zoals hieronder: Een pallet aan de muur hangen waar glazen potten aan bevestigd worden die je vult. In een aantal potten doe je geen plantje, maar die gebruik je als windlicht. Super speels effect.

Lees ook: De Eetkalender, voor iedere dag

Of zo, met losse potjes, ook creatief!

Tuinieren in je moestuin aan je muur

Nu heb ik je wat leuke voorbeelden gegeven hoe je op een relatief kleine ruimte toch een mooie moestuin kan maken. Belangrijk is dan uiteraard ook nog dat je met deze moestuin uit de voeten kunt én dat je er daadwerkelijk van kan eten omdat het zo lekker groeit.

Enig idee wanneer jij bijvoorbeeld de aardbeiplantjes in de tuin kan zetten en welke plantjes je het beste als buren voor de aardbei kan regelen? Ik kan me zomaar voorstellen dat je dat allemaal nog niet in je hoofd hebt. Fijn dat er dan een website bestaat waar je volop tuiniertips voor gewassen kan vinden. Doe er je voordeel mee zodat je moestuin aan de muur niet alleen leuk is, maar ook zinvol.

Heb je nu niet zulke groene vingers en ben je niet zo voor een moestuin aan je muur? Maar wil je wel graag wat groens om je heen als je buiten zit? Check dan even welke planten voor het balkon of terras het meest geschikt zijn zodat je daar verder zo min mogelijk aan hoeft te doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven