Omslag bij negen-jarigen. Een nieuwe fase: 9 tot 15 jaar!

Was je kind met acht nog meegaand en gezellig, er is duidelijk een omslag bij negen-jarigen. Ze vinden je een zeur als je hen op de regels wijst, slaan afspraken in de wind en zijn soms euforisch blij en dan weer diep down. Zo kan een kind van negen er erg van onder de indruk zijn wanneer een liefde niet wordt beantwoord. Vraag in zo’n geval niet teveel, maar laat zien dat je het serieus neemt. Geef aan dat ze met elk probleem bij je terecht kunnen.

Omslag bij negen-jarigen: op zoek naar evenwicht

Vanaf negen jaar gaan kinderen op zoek naar wie ze zelf (willen) zijn. Ze dwingen je tot omslag bij negen-jarigennadenken over je aanpak, je opvattingen, je smaak en je levensstijl. Soms doen ze dat op een aardige manier, maar vaak hebben ze geen controle over hun emoties en schieten ze uit hun slof. Zeg je er iets van, dat is het ‘zeur niet zo, ik doe het altijd zo!’ Het vergt inzicht, flexibiliteit en energie om je kind in deze fase te volgen. Je probeert steeds opnieuw een goed evenwicht te bereiken tussen aan de ene kant je kind wat meer los te laten en aan de andere kant toch ook controle te houden. Waar maak je een punt van en wat zie je door de vingers?

Tip…

Geef ieder gezinslid de opdracht om oplossingen te bedenken hoe ervoor te zorgen dat het gezellig blijft in huis. Ga met z’n allen aan tafel zitten en bespreek één voor één alle aangedragen oplossingen. Doe dit op een rustig moment zonder spanningen en stress en zorg ervoor dat iedereen genoeg tijd heeft. Kijk vervolgens ook hoe deze regels ook echt voor een ieder haalbaar zijn en maak daarbij duidelijke afspraken waarbij een ieder zich begrepen voelt.

3x Wist je dat…

  • Moeders in de mobiel van een puber als meest gebelde personen opgeslagen staan.
  • De contacttijd met je kind met 35% vermindert t.o.v. de basisschool.
  • 68 procent van de jongeren van 15 jaar in Nederland gebruikt op een doordeweekse dag de computer minstens twee uur om te e-mailen, internetten of om huiswerk te doen.

Lees meer: negen jaar, tijd voor voorlichting?

Geniet meer van deze fase! Tip: ouderavond of vriendinnenavond?              

Workshop ‘Wat kun je van 9 tot 15 jarigen verwachten?’ Nodig de Opvoeddesk uit voor een ouderavond of een workshop aan huis met vriendinnen! Bij interesse mail je naar info@opvoeddesk.nl of bel je 035 695 7020. 

Meer lezen van de Opvoeddesk? Kijk hier.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven