Een nieuwe vloer kiezen? Waar moet je op letten en hou je rekening mee?

Yeah! Eindelijk is het zover en zijn we met de verbouwing begonnen. Naast het feit dat we nu fysiek veel te doen hebben zijn er ook een hoop nieuwe keuzes te maken. Zoals onder andere een nieuwe vloer kiezen. Ik hou ervan hoor, dus ik vind het helemaal niet erg om rond te snuffelen, na te denken en mijn ideeën te spuien bij Frank. Gelukkig vindt hij het ook niet erg dat ik -als ik overloop van de ideeën- ze ook steeds met hem bespreek. En ik kan je verklappen dat er de afgelopen jaren al heel wat ideeën over vloeren de revue gepasseerd zijn in mijn brein!

Waar let je op bij een nieuwe vloer kiezen?

Zoals gezegd ben ik in mijn hoofd alweer een aantal jaren met vloeren bezig. In ons vorige huis zijn we in vijftien jaar tijd van een oude tegelvloer naar een houten vloer gegaan om vervolgens ook die er na een lekkage weer uit te halen en een gietvloer te laten smeren. Ik kan dan ook wel zeggen dat ik de nodige ervaring hebben met het uitkiezen van een nieuwe vloer en dat ik ook de nodige vloeren al heb uitgeprobeerd.

En zo zijn er in ons nieuwe huis ook weer allemaal nieuwe keuzes te maken, onder andere dus over een nieuwe vloer. De leisteen die in onze woonkamer, eetkamer, keuken en hal ligt daar ben ik helemaal geen fan van. Ik riep dus nogal snel dat een nieuwe vloer kiezen niet lang op zich zou laten wachten, haha. Maar inmiddels zijn we toch alweer bijna twee jaar verder. Niet zo gek ook, want we hebben al de nodige verbouwingen achter de rug en de nieuwe vloer was nog geen echte prio.

De verbouwing waar we nu aan begonnen zijn brengt een nieuwe vloer wél ineens dichterbij omdat er een aantal muren gesloopt moeten worden en we kiezen voor andere deuren. Beiden zorgen ervoor dat er delen van onze huidige vloer wegvallen en er op een paar plekken gaten in de vloer zitten. En als je dan ineens toch voor een nieuwe vloer gaat kijken, welke vloer kies je dan? Ik neem jullie mee in mijn keuzes die -na de nodige afwegingen- hebben geleidt tot een mooie keuze voor een nieuwe vloer van Ambiant Vloeren.

Afwegingen bij het kiezen van de vloer

Voor ons zijn onderstaande afwegingen van groot belang geweest bij het kiezen van de vloer.

Een nieuwe vloer die makkelijk schoon te houden is

Allereerst is het voor ons belangrijk dat we een nieuwe vloer kiezen die bestand is tegen huisdieren, pubers en veel kinderen over de vloer. Met een hond in huis en drie katten kan je je vast voorstellen dat daar bij de keuze van een nieuwe vloer naar gekeken wordt. Het moet een vloer zijn die niet alleen sterk is, maar ook makkelijk schoon te maken. Niet alleen vanwege de huisdieren overigens, maar ook vanwege de zestien-jarige puber die regelmatig vrienden over de vloer heeft en zijn jongere tienerzusje die wekelijks veel vriendinnen vraagt om te spelen en te logeren.

Naast de kinderen en de dieren zijn we zelf ook van de feestjes zodra het kan. We vieren maar al te graag de verjaardagen, nodigen dan ook altijd iedereen uit en zodra we een andere reden kunnen verzinnen om mensen uit te nodigen dan doen we dat. Een nieuwe vloer moet daar dus tegen bestand zijn.

Wat dat betreft zijn er een aantal vloeren die ‘dus’ afvallen voor beneden. Geen vloerbedekking voor ons en óók geen houten vloer die niet makkelijk gedweild kan worden.

Welke kleur vloer kiezen: betonlook is voor mij ’the bomb’

Bij het kiezen van de nieuwe vloer zijn er voor ons nog wat andere zaken om rekening mee te houden. Ik ben helemaal in de betonlook fase. Check hier onze betonlook eettafel bijvoorbeeld. Al jaren ben ik fan van beton trouwens, want ook de gietvloer in ons vorige huis had een betonlook. Maar voor een gietvloer zal ik zelf niet snel meer kiezen, in ieder geval niet voor de benedenverdieping. Hij is wel makkelijk in onderhoud dus wat dat betreft zou hij in aanmerking komen, maar ook zeer krasgevoelig.

En de nieuwe vloer die we deze keer kiezen moet in ieder geval minder krasgevoelig zijn. Met name ook omdat we in het buitengebied wonen en toch meer zand mee naar binnen brengen dan voorheen. Gelukkig zijn er meerdere mogelijkheden als je betonllok zoekt. Verder heb ik overigens ook nog even gedacht aan een visgraatvloer. Kijkt heel warm en gezellig, maar uiteindelijk is de betonlook waar wij voor gekozen hebben een stuk praktischer qua kleur. Niet alleen om te combineren, maar ook omdat je er minder op ziet.

Liefst een geluidsarme vloer kiezen

Een laminaatvloer zou kunnen, maar daar ging onze voorkeur niet zo naar uit. Dat vind ik persoonlijk meer iets voor de slaapkamers. Zeker ook omdat laminaat wat meer herrie maakt als je er overheen loopt en een hond die steeds achter me aankeutelt tikt heel wat weg op een laminaatvloer.

Met een pvc vloer heb je daar bijvoorbeeld veel minder last van, die is veel geluidsarmer. Een pvc vloer als nieuwe vloer kiezen is dus zeker een optie. Alleen liefst geen gelijmde pvc vloer. We willen namelijk heel graag nog een keer gaan uitbouwen. Gezien het financiële plaatje daarvan gaat dat nog even duren, maar een vloer die we er weer uit kunnen halen tegen die tijd is dus wel fijn. Click pvc is dan wél eventueel een optie en ik heb een prachtige betonlook variant gezien bij Ambiant Vloeren.

Bij het kiezen van een nieuwe vloer op de benedenverdieping heb ik trouwens ook gedacht aan woonbeton, maar omdat we nog gaan aanbouwen én we dan de complete vloer eruit willen halen om een goed geïsoleerde vloer te leggen valt deze voor nu ook af. Hetzelfde geldt in dit geval ook voor een tegelvloer. Liefst dus een vloer die we er uiteindelijk weer uit kunnen halen om zodoende tijdens de aanbouw geen beschadigingen aan de vloer te krijgen. Zo kunnen we de vloer ook hergebruiken.

Een vloer die past bij de bestaande vloerverwarming

Ook al is onze ondervloer niet fantastisch geïsoleerd, we hebben wel vloerverwarming liggen. De nieuw te kiezen vloer moet dus ook met vloerverwarming overweg kunnen. Check.

Afijn, met vier belangrijke punten in mijn achterhoofd voor het kiezen van een nieuwe vloer ben ik op zoek gegaan:

  • Makkelijk schoon te maken
  • Betonlook stijl
  • Geluidsarm
  • Goede combinatie met vloerverwarming
betonlook pvc vloer
De vloer ligt nog niet natuurlijk, want eerst moet de rest af zijn, maar dit gaat hem worden. Tof hè! Als het zover is dat hij ligt, dan schrijf ik er uiteraard weer over!

Wat voor vloer gaat het uiteindelijk worden?

Na het nodige zoekwerk zijn we uiteindelijk bij een pvc click vloer uitgekomen en hebben we onze keuze gemaakt uit de vtwonen collectie by ambiant. Prachtige vloeren met unieke patronen waar ook betonlook varianten tussen zitten. Ik heb nog even zitten twijfelen tussen twee verschillende varianten, maar we zijn voor deze hierboven gegaan omdat ik denk dat we hier het minste op zien.

Eerst heb ik een soortgelijke vloer ‘bekeken’ met de roomplanner van Ambiant Vloeren en daarna hebben we nog een aantal samples aangevraagd voor we onze definitieve keuze gemaakt hebben.

Een nieuwe vloer kiezen; keukenvloer van leisteen

Keuze maken met een roomplanner

Tijdens het bekijken van onze woonkamer met de roomplanner heb ik overigens nog wel een uitstapje gemaakt naar visgraatvloeren. Ook die vind ik heel erg tof. Maar manlief is heel stellig in zijn keuze… geen visgraat. Dan blijft er in ons geval dus betonlook over 😉 .

Hieronder zie je het verschil tussen de visgraat en de betonlook; ideaal bij een nieuwe vloer kiezen om zo even een idee te krijgen van hoe je keuze er straks ongeveer uit komt te zien!

keukenvloer met visgraatmotief
keukenvloer met betonlook

Nu is bovenstaande betonlook vloer nog niet precies wat we uitgekozen hebben, maar het geeft tóch een beeld van de stijl waar je naar op zoek bent. Je hoeft alleen maar een foto te uploaden van je eigen woonkamer en kan daarna zelf direct de vloeren kiezen die je leuk vindt.

Ook onze chillruimte heb ik nog even op die manier bekeken:

nieuwe vloer uitkiezen
welke kleur vloer kiezen; betonlook
welke kleur vloer kiezen; visgraatvloer

2 gedachten over “Een nieuwe vloer kiezen? Waar moet je op letten en hou je rekening mee?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven