Ik heb een dochtertje van 6 ½ jaar. Al vanaf dat ze heel erg klein was, wordt ze ontzettend boos op zichzelf als er iets fout gaat. Het lijkt alsof het steeds erger wordt. Zelfs over dingen waar je niets aan kan doen wordt ze heel kwaad op zichzelf. Bijvoorbeeld als ze op haar tong bijt of struikelt. Wij zeggen altijd dat iedereen fouten maakt en dat je daar juist van kan leren, maar dat dringt op dat moment ook niet tot haar door. Ze is een perfectionistisch kind, en ik wil graag weten of ik daar nu al iets aan kan doen.
Emmeliek’s antwoord:
Soms weten we het gewoon even niet meer. Waar doe je nu goed aan in de opvoeding van je kind? Hoe moet je de zaken aanpakken? Moet je nu je dochter leren dat ze fouten mag maken en wat doe je als ze bij tegenslag zo boos wordt? Moet je haar dan gewoon laten uitrazen of is er nog een andere oplossing?
Zo te horen is jullie dochter geheel van slag als haar ook maar iets niet lukt. Zelfs als ze struikelt, wordt ze boos op zichzelf. Ze is dus echt een perfectionistisch kind.
Maar op zich is dit een logische reactie. Geen enkele zesjarige falen. Ze willen juist graag overal de beste in zijn. Voor kinderen op deze leeftijd is verliezen niet hun sterkste kant. Dat is ook niet zo gek, als je je bedenkt, dat ze steeds meer ‘onder de vleugels uit’ op eigen benen komen te staan. Ze moeten al best weerbaar zijn in de klas, op het schoolplein of tijdens de zwemles. We weten allemaal hoe kinderen tegen elkaar kunnen zijn, toch? En jullie zijn er niet meer om haar steeds bij te staan, zoals dat was toen ze vier jaar was.
Kleuters beschouwen bovendien regels ook als absoluut overal geldig. Ze heeft dus geen enkel begrip dat iemand een spelletje op een andere manier speelt, dan dat zij gewend is. Neem zoiets liever serieus en bagatelliseer het niet. Zij vindt het erg om fouten te maken, dus bevestig dat ze liever geen fouten maakt. Verplaats je juist meer in haar gevoel en zeg dat het ook heel vervelend is dat dingen soms niet lukken. Vraag wat haar zou helpen? Hoe het is gelukt om…
Een perfectionistisch kind, wat doe je daar aan?
Het is beter om haar niet zo te laten uitrazen. Daarvan raakt ze ook lichamelijk van streek. Misschien kan ze jullie met een seintje op tijd waarschuwen, zodat ze niet zo boos hoeft te worden. Leg verder vooral je focus op datgene waar ze goed in is en wat haar zo de moeite waard maakt. Daarmee daalt haar onzekerheid en stijgt het zelfvertrouwen. Ondersteun dit bijvoorbeeld met prentenboeken die over zelfvertrouwen gaan.
Veel succes!
Tip: Kindercursus FUN4Kids. Voor kinderen vanaf 4 jaar!
Ieder kind gun je een stevige basis thuis en op school. Ieder kind is gebaat bij een gevoel van basic trust en bij een positieve, optimistische kijk op de wereld. Dit bepaalt voor een groot deel de kansen en het geluk van je kind! Tijdens FUN4Kids ontdekken kinderen op een speelse en creatieve manier wie ze zelf zijn, wat hun kwaliteiten zijn, waar ze voor staan en wat je kunt doen en zeggen als iets tegenzit. Ze leren ‘trucjes’ om ruzies handig op te lossen en om met succes en verlies om te gaan.Â