Een puppy kopen: waar let je op (zonder direct verliefd te worden)?

Het is dé wens voor veel kinderen. En eigenlijk ook voor veel grote mensen! Een hond in huis. En dan om mee te beginnen: zo’n vrolijk rondspringende puppy. De keuze om uiteindelijk een (gezins)hond te nemen is een beslissing die weloverwogen gemaakt zou moeten worden. Maar – hopelijk – kan je als het wel bij jullie past de knoop doorhakken en eindelijk gaan voor gezinsuitbreiding. Op 4 poten, welteverstaan. Maar waar let je op als je een puppy gaat kopen?

Helaas zijn er nog steeds stapels mensen die vallen voor een puppy waar ze niet klaar voor zijn. Of voor een hondje dat om wat voor reden dan ook met een behoorlijke gebruiksaanwijzing komt. En ook een mogelijkheid: met stapels medische problemen. Daarom is het belangrijk om vooral kritisch te blijven. En dat valt niet bepaald mee, als je zo’n kleine pluizenbol in je armen gedrukt krijgt! Zijn jullie van plan om een puppy te gaan kopen? Een nieuwe vriend voor het hele gezin? Zorg dan dat je wel even je huiswerk doet.

Love at first sight; een puppy kopen en op slag verliefd zijn

Bedenk je goed: zodra jullie de keuze hebben gemaakt om een puppy te gaan kopen is het hek van de dam, maar het hart ook. Iedere foto van ieder schattig hondje dat voorbij komt op internet, zal je hart sneller doen kloppen. Maar blijf vooral nadenken met je hoofd.

Hoe heerlijk het ook is, zo’n klein hondje, er zijn in Europa nog steeds een hoop lugubere praktijken gaande als het om puppy’s gaat. Waar moet je op letten als je een puppy gaat kopen?

Val nooit voor de zieligheids-factor!

Misschien wel de meest voorkomende reden waarom pups uit zogenaamde puppy-mills (puppy farm) nog worden verkocht? Ze zien er zo zielig uit. En zie dat kleintje daar dan maar eens achter te laten. Je verwacht ergens een puppy te gaan kopen en bent daar compleet op ingesteld. En dan ziet dat beestje er ook nog eens heel erg uit alsof het jouw liefde heel hard kan gebruiken!

Dat is ook zo. Maar dit is precies waar illegale hondenfokkers heel bewust op inspelen. Het gevoel van dierenvrienden. Zegt jouw gevoel bij het kopen van een puppy dat er iets niet klopt? Ga er dan niet mee door. Dat is zielig voor het hondje, maar wees je bewust van de consequenties als je wél een hondje koopt dat voorkomt uit broodfok.

Puppy’s die illegaal gefokt zijn: begin er niet aan

Ik heb het zelf ooit meegemaakt, bij een ex-vriendje. Ze kregen een nieuwe Berner-Sennen pup. Een goed uitziend beestje, en ontzettend schattig natuurlijk, zoals elke pup. De eerste bezichtiging vond plaats in een boeren stal. Ook bij het ophalen werd het hondje uit de stal gehaald. Het scheen nooit in huis te zijn geweest.

Let er altijd op dat de pup die je koopt in huis gesocialiseerd is. Hondje uit bovenstaand voorbeeld was nog steeds een schat van een beest. Maar zolang ze leefde plaste ze alles onder, uit enthousiasme, zodra er bezoek kwam. Honden moeten gesocialeerd worden vanaf het moment dat ze klein zijn. Hoe lief de pup ook is, vanuit een illegale fokker komen ze gegarandeerd met (onder andere medische maar vooral ook sociale) problemen waar je ze alleen met heel veel moeite -of niet meer- van af kan helpen.

Waar let je dan op als je een pup gaat kopen?

Onder mensen die een puppy willen kopen heerst bijna een taboe op Marktplaats. Dat is inderdaad een medium waarop illegale fokkers veel pups aanbieden. Echter, het is niet meteen ‘verboden terrein’. Heel veel amateur fokkers bieden ook nestjes aan via deze website, en zijn daardoor niet bepaald onbetrouwbaar.

Let er in ieder geval op dat een fokker niet meerdere rassen aanbiedt. Twee verschillende kan nog, maar zodra er ieder ras te verkrijgen is is het uiteraard niet meer betrouwbaar. Zoek bijvoorbeeld eens op een totaal ander ras. Biedt de fokker die jij op het oog hebt dit ook online aan? Dan moet je direct afhaken.

Kijk ook naar hoe de fokker zich opstelt. Is die kritisch over jou, de koper? Dat is alleen maar goed! En goede fokker geeft zijn of haar pups niet direct aan de eerste de beste koper mee. Kan je een pup meteen ophalen zonder iets over jezelf te hoeven vertellen, dan klopt er iets niet.

Een rashond? Of toch een asielhond?

Bedenk je vooraf of je een rashond wil, die direct van de fokker af komt, of een puppy uit het asiel wil kopen. Uiteraard is een hond uit het asiel goedkoper. Bovendien red je letterlijk een leven, als je voor een asielhond gaat. Maar een (duurdere) rashond heeft ook zo zijn of haar voordelen.

Ga jij voor een puppy met stamboom?

Wil jij graag een rashond? Dan is het heel slim om te informeren bij de rasvereniging als je een puppy wilt kopen. Daar worden de ouders van je pup al geselecteerd, zodat ze vrij zijn van bepaalde gezondheidsproblemen. Bijkomend voordeel is dat zo’n pup opgroeit bij mensen die verstand van honden hebben.

Deze fokkers hebben het beste voor het hun puppy’s, en zullen waarschijnlijk ook vanuit jou de zekerheid willen dat je er klaar voor bent. Daardoor heb je wel goed contact met de fokker, en dat zorgt alleen maar voor meer steun mocht je ooit ergens mee zitten. Er zijn meestal ook reünies waarbij nesten en baasjes samenkomen, zodat je de hondenfamilie van jullie viervoeter ook eens te zien krijgt!

Of wordt het toch een hondje uit het asiel?

Een asielhond, en een pup al helemaal, kan ook zeker een vriend voor het leven opleveren. Ga je een puppy kopen of uitzoeken bij het asiel (of in het buitenland, wat ook veel gebeurt) besef je dan wel dat een hondje dan áltijd met een bepaalde geschiedenis komt. Juist op hele jonge leeftijd slaat een hond veel dingen op. En sommige gewoontes zijn er zelfs door de beste hondentrainers amper nog uit te krijgen. Wees dus zeker kritisch als je voor een asielhond gaat. Laat je goed informeren door het personeel, en probeer samen tijd door te brengen met de hond voor je knopen doorhakt.

… En dan nog even dit

Voor je überhaupt gaat nadenken over het kopen van een puppy … Besef je wel dat het echt een soort extra kind is! Zeker in het begin moet zo’n beestje écht alles nog leren. Misschien zijn jullie wel toe aan een hond, maar past een ouder exemplaar meer bij jullie huishouden en leefstijl. Sta ook daar open voor. Er zijn trouwens een héleboel andere huisdieren waar in ieder geval je kinderen ook heel blij mee zullen zijn, hoe hard ze ook zeuren om die hond. Dieren die je niet hoeft uit te laten, of écht hoeft op te voeden. En die ook een kleinere ‘uitzet‘ nodig hebben. Een pup is geweldig maar kost ook tonnen met wilskracht (en euro’s). Hebben jullie daar als gezin eigenlijk geen tijd voor, dan zijn er ook alternatieven.

En anders zouden we zeggen: ga er voor! Hoe staat het met jullie puppy(zoektocht)? We kunnen niet wachten om een paar onweerstaanbare dogpic’s te ontvangen!

1 gedachte over “Een puppy kopen: waar let je op (zonder direct verliefd te worden)?”

  1. Dit is precies wat ik nodig heb. Verjaardag van mijn zoon nadert en ik wil hem graag met een puppy verrassen. Ik zocht naar informatie om mij te helpen de juiste keuze te maken. Deze informatie kan ik goed gebruiken. Ik vind jullie blogs uitstekend en leerrijk. Ga zo door!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven