Hoe krijg je een tevreden kat?

Een tevreden kat is toch wat je als kattenbaasje wilt. Jouw poezenbeest is je dierbaar en je doet er dan ook alles aan om zijn leefomstandigheden zo optimaal mogelijk te maken. Wat kan je doen om je kat een fijn leven te geven en hem (of haar) tevreden te stellen?

Onderstaande is belangrijk voor alle katten, maar zeker als je kat binnen vertoeft is het belangrijk dat je hem in zijn natuurlijke gedrag kan ondersteunen. Katten die ook buiten komen die kunnen hun vertier buiten vinden en zullen zich binnen een stuk makkelijker gedragen.

een tevreden kat

Natuurlijk gedrag

Eigenlijk is het best simpel wat het uitgangspunt zou moeten zijn: je kat veel liefde geven én hem de kans geven om echt kat te kunnen zijn. Dus zullen we moeten kijken wat zijn natuurlijke gedrag is! Daarmee verklaar je het gedrag van je eigen huistijger én kan je hierop inspringen.

Een tevreden kat mag krabben

Eén van de dingen die een kat doet is krabben. Het is natuurlijk gedrag wat je kat dus gewoon moet kunnen doen. Een kat krabt bijvoorbeeld niet om jou te pesten…Krabben is een vorm van communicatie! Hiermee markeert het dier namelijk zijn leefgebied. Want tussen de voetzooltjes liggen kliertjes die geurstoffen afgeven. Daarnaast krabt hij hierdoor het buitenste laagje van de nagel eraf en komt er de scherpe nagel eronder naar voren.

Een kat kan overigens wel erger gaan krabben door stress of verveling, dus als je kat overmatig krabt dan weet je dat je wat te doen hebt.

Koop een krabpaal

Een kat afleren om te krabben is dus geen optie. Je kat leren om te krabben op bepaalde plekken kan je wel proberen. Zorg voor een krabpaal voor de kat, waar het dier vol overgave mag krabben. Nog mooier is het als je meerdere plekken hiervoor aanbiedt, zeker als je meerdere katten hebt.

kattenkrabpaal

Kattenpalen zijn er in heel veel uitvoeringen. Je kunt in een klein hoekje al een eenvoudig klein paaltje neerzetten. En juist op een mooie plek in de kamer een prachtige, uitgebreide ‘kattenpaal’ onderdeel maken van je interieur. Heb je geen plek voor zo’n grote krabpaal? Dan zijn er ook toffe oplossingen voor aan de muur.

Je maakt zo een prachtig kattenpaleisje, met allerlei slaapplekken, holletjes, trapjes en krabmogelijkheden erop en eraan! Daarmee voldoe je ook aan nog een andere behoefte: op hoogte alles kunnen overzien. Ze kunnen daarnaast ook lekker wegkruipen in een holletje.

Kattenbakken in meervoud

Een kat is een schoon dier, zorg dus dat zijn toilet (de kattenbak dus) schoon is. Heb je meerdere katten? Dan wordt er aangeraden om net zoveel kattenbakken neer te zetten als dat je katten hebt en nog één extra.

Deze bakken zet je op verschillende plekken neer en het liefst wel zo dat ze op een rustige locatie staan, zodat het dier niet gestoord wordt. Meer dan voldoende kattenbakken zorgen mede voor een tevreden kat.

kat slaapplek aan muur

Een blije kat met speeltjes

Verveling is voor geen enkel dier fijn. En daarmee werk je ook sloopgedrag in de hand, zoals krabben aan je bank of behang. Het dier zal minder lekker in zijn vel zitten en dus zeker geen tevreden kat zijn. Gelukkig zijn er ook voor binnenkatten hier oplossingen voor!

Speeltjes kan je vinden in allerlei vormen. Speeltjes waarbij jij het voorwerp moet bewegen, bijvoorbeeld, zoals een hengel met een bolletje of een nepmuisje eraan. Je kunt speelgoed muisjes kopen die ze zelf door de kamer heen meppen…of je gaat voor muisjes die rijden en daarmee je dier uitdagen om erachter aan te gaan.

Kleine lichtjes kunnen ook hun jaagdrift opwekken. Hier zijn lampjes voor te koop, waarmee jij je kat dus lekker kunt laten hollen. Balletjes doen het uiteraard ook goed en tot mijn stomme verbazing zag ik pas zelfs in een tuincentrum een looprad voor de kat!

Kattengras

Een kat is een echte vleeseter, maar eet wel gras! Een buitenkat zal dit zelf wel regelen, maar een binnenkat is afhankelijk van jou. Koop dan ook kattengras voor je poezenbeest, zodat hij aan deze behoefte kan voldoen.

Let op met andere planten in de kamer of deze geen gevaar vormen voor je kat. Omdat hij wel behoefte heeft aan gras, kan hij ook aan deze planten beginnen en veel kamerplanten zijn in meer of mindere mate giftig! Erg vervelend als je kat ziek wordt natuurlijk. Kattengras kan je kopen als plantje maar ook als zaad.

Het juiste voer voor een tevreden kat

Uiteraard is een kat pas tevreden als hij of zij zich goed voelt. En voeding is daarbij een belangrijke factor. Zorg dus voor voer met de juiste voedingswaarden. Het is goed voor een kat om ook natvoer te krijgen, omdat katten over het algemeen geen drinkers zijn.

Door voor vocht te zorgen verklein je de kans op urineweginfecties en problemen met blaasgruis of zelfs blaasstenen. Droogvoer is langer houdbaar en is zo geconcentreerd dat een kat alles binnenkrijgt. Een combinatie van beide is dan ook prima.

Is je kat kieskeurig met eten, dan kan het zo zijn dat juist natvoer hem uitdaagt om te eten. Daar staat tegenover dat er katten zijn die af en toe een hapje willen eten: dat kan dan weer beter met droogvoer, omdat je dat wel kunt laten staan en natvoer niet.

Pas wel op met vers vlees. Dit kan je niet zomaar mengen met brokken! Er moet zelfs veel tijd zitten tussen het voeren van brokken en vers vlees dus laat je hierover goed voorlichten.

Maaltijden of altijd voer in het bakje?

Gezien vanuit zijn natuurlijke gedrag eet een kat het liefst de hele dag door kleine beetjes. En dat is ook in de nacht. Dus eigenlijk zou dit ook voor onze huistijger de ideale oplossing zijn. Maar een kat zal in het wild wel iets moeten doen voor zijn eten.

Om te voorkomen dat je kat dus te dik wordt omdat hij wel kan eten wanneer hij maar wil, maar te weinig beweegt, zou je hem kunnen uitdagen met voerpuzzels en dergelijke.

Is je kat te dik?

Een te dikke kat zal er tevreden uitzien…maar gezond is het natuurlijk niet. Dus zorg voor beweging, voor de juiste voeding of kies toch voor maaltijden geven. Doe dit dan wel verspreid over de dag. Zo kan je in de gaten houden hoeveel hij eet.

Dit kan weer het voordeel geven dat je snel doorhebt als hij minder eet én dat je kan beslissen hoeveel hij maximaal mag eten.

Wat is nu beter?

Het is afhankelijk van jouw kat wat beter is. Er zijn aan beide manieren voor- en nadelen, waarbij er meteen de kanttekening is dat maar twee keer eten geven op een dag echt te beperkt is. Ga je maaltijden geven? Doe dit dan wel meerdere keren per dag, zodat er toch wel aan de natuurlijke behoefte wordt voldaan.

Te veel voeding in één keer is ook niet goed voor zijn gezondheid. Overleg met je dierenarts wat voor jouw kat de beste oplossing is, want ieder dier en iedere situatie is weer anders.

Aan alle behoeftes voldaan

Kan je een vinkje zetten achter alle noodzakelijke behoeftes van je kat, zoals voldoende kattenbakken, vers drinkwater, een krabpaal, speeltjes en dagelijks meerdere porties eten dan zal je kat ongetwijfeld een blije kat zijn!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven