Een tweeling erbij: hoe doe je dat met kinderopvang?

Ik ben zwanger en heb al een zoontje (bijna 2 jaar) en nu krijg ik een tweeling erbij. Na mijn zwangerschapsverlof wil ik weer drie dagen gaan werken. Mijn zoontje is nu twee dagen bij Opa en Oma en één dag op het kinderdagverblijf. Ik heb nu bedacht om ons zoontje twee dagen naar het kinderdagverblijf te doen en één dag bij Opa en Oma. De tweeling gaat dan ook twee dagen naar het kinderdagverblijf en één dag naar Opa en Oma, maar dan op een andere dag. Op die manier hebben opa en oma niet 3 kinderen tegelijk over de vloer. We vragen ons alleen af of ons zoontje het misschien vervelend zal vinden als hij drie dagen gescheiden wordt van de tweeling? Hoe denken jullie hierover?

Hoe hou je alle ballen in de lucht?

een tweeling erbij

Wat goed, dat je deze vraag nu al vast aan ons voorlegt! Met een tweeling erbij is het straks een hele toer om alle ballen in de lucht te houden. Je hebt gelijk om je nu al op voorhand goed te informeren om straks eventuele problemen of moeilijke situaties te voorkomen. Het is voor je zoontje heerlijk om meerdere dagen op het kinderdagverblijf te zijn. In jouw planning gaat hij straks van één naar twee dagen. Dat geeft hem veel meer gelegenheid om zich te verbinden met andere kinderen, wat goed is. Hij leert de kinderen op de groep beter kennen en raakt beter vertrouwd met de groepsleiding. Hij herkent het dagelijkse ritme op het kinderdagverblijf veel beter als hij twee keer per week naar de kinderopvang mag.

Volledige aandacht

Afscheidsproblemen na de geboorte van een broer of zusje doen zich ook sneller voor, als een kind zich niet heeft kunnen hechten aan de groep. Je zoon is dus gebaat bij meerdere dagen opvang. Je zoontje heeft juist leeftijdgenoten nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Verder behoudt hij zijn speciale dag en speciale plekje bij opa en oma, zonder dat hij de aandacht hoeft te delen met de tweeling. Dat zal hem juist veel goed doen, een prima keuze dus! Er blijven voor hem nog 4 drukke dagen over om ‘op te trekken’ met de tweeling in huis. Ik gebruik bewust het woord ‘optrekken’, want van samen spelen is gedurende de babytijd nauwelijks sprake! Zijn leeftijd vraagt dus eigenlijk om een ander program, waarbij de tweeling niet om hem heen is.

Ik wens je een mooie bevalling en veel geluk met je gezin!

Wistjedat… leden van de NVOM (Nederlandse Vereniging voor Ouders van Meerlingen) telefonisch hun opvoedkundige vragen aan de Opvoeddesk kunnen stellen. De Meerlingentelefoon is op maandag en dinsdag de hele dag bereikbaar (zonder extra kosten, onderdeel van het lidmaatschap). Lees meer

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven