Wel of geen personeel aannemen, hoe pak je dat aan als zzp’er?

Ik heb er al zo vaak over gedacht en werd het afgelopen weekend weer met dit vraagstuk geconfronteerd: Zal ik wel of niet de stap nemen om personeel aan te nemen als zzp’er? Is dat realistisch, een eenmanszaak met personeel? En welke risico’s komen daar eigenlijk allemaal bij kijken?

eenmanszaak met personeel
Stockfoto van mensen op de werkvloer door Dima Sidelnikov

Een eenmanszaak met personeel, hoe dan?

Allereerst vroeg ik me altijd af of dat het überhaupt wel kan, een eenmanszaak met personeel. Of ben je dan ineens geen zzp’er meer en moet je over naar een andere bedrijfsvorm? Jaren geleden heb ik daar voor mezelf al meer duidelijkheid in verschaft door dat uit te zoeken. Als zzp’er kan je dus gewoon personeel aannemen, ook al zou je uit de naam Zelfstandige Zonder Personeel afleiden dat dat niet kan. Het kan dus wel 😉 .

Maar er zit natuurlijk een verschil tussen technisch kunnen en de praktijk. Want er komt nogal wat bij kijken als je personeel wilt aannemen als zelfstandige. Om te beginnen zal je winst moeten maken als zzp’er om personeel te bekostigen. Maar een eenmanszaak draait normaal gesproken om jezelf. Op het moment dat je personeel aanneemt binnen je eenmanszaak betekent dat per direct dat je ook verantwoordelijk bent voor een ander. Niet alleen qua werk en het werk wat hij of zij aflevert, maar vooral ook financieel.

Dat laatste is mijn grootste struikelblok. En ongetwijfeld niet alleen van mij. Het is niet alleen de vraag of je het kan betalen, een extra personeelslid, maar het is ook de verantwoordelijkheid dat -als je het niet (meer) kan betalen- je iemand op straat zou moeten zetten. Dat lijkt me verschrikkelijk!

Waarom ik er extra personeel bij zou willen?

Ik kom altijd tijd tekort. Dat was jaren geleden al zo, toen ik de webshop er nog bij had, en dat is nu nog steeds zo. Een paar jaar geleden was ik dan ook al bezig met de vraagstelling of ik een vacature zou plaatsen binnen mijn bedrijf. Zazou en MamsatWork tegelijkertijd goed draaiende houden dat wilde niet lukken. De keuze was dus ‘simpel’: personeel aannemen binnen de eenmanszaak of werkzaamheden afstoten. Ik heb toen gekozen voor dat laatste in een wel heel radicale beslissing. Ik ben gestopt met de webshop.

Maar nog steeds bekruipt me regelmatig de gedachte aan extra personeel. Er moet nog zoveel gebeuren aan MamsatWork, maar daar lijk ik nooit aan toe te komen. Op zich niet erg als je je daar bij neer kan leggen, maar dat vind ik persoonlijk nogal lastig. Sommige dingen móeten nu eenmaal gebeuren, zoals de administratie, maar afgezien daarnaast heb ik ook nog een bepaalde ambitie waar ik wat mee wil. Ik blijk echter niet de enige zzp’er te zijn die moeite heeft met de beslissing om te groeien las ik in dit artikel van Ondernemen en Internet.

Veel zelfstandigen hikken -net als ik- op tegen de financiële zorgen die een extra personeelslid met zich meebrengt, maar als je wilt groeien moet je hier toch keuzes in maken. Er zijn echter ook mogelijkheden in groei zonder dat je personeel aanneemt in je eenmanszaak.

Groeien met je bedrijf zonder personeel aan te nemen

Als je wilt groeien met je bedrijf dan kan dat ook zonder personeel aan te nemen. Het ligt alleen misschien iets minder voor de hand. Op onderstaande manieren kan je je bedrijf verder doorontwikkelen zonder investering in eigen personeel:

1. Werken met andere zzp’ers

Deze tip ligt nogal voor de hand natuurlijk. Als je geen personeel wilt aannemen, dan kan je personeel inhuren. En een zelfstandige inhuren is daarbij een prima optie. Zeker als je kijkt naar de hoeveelheid nieuwe eenmanszaken die afgelopen jaar zijn opgericht. Feit is wel dat je voor een zzp’er over het algemeen een behoorlijk bedrag neerlegt. Als het iemand is met dezelfde expertise als jijzelf hebt, dan vind je het misschien ook wel lastig om hier zoveel geld aan uit te geven. Je kan het immers zelf ook.

Maar misschien vind je wel iemand waarmee je afspraken kan maken. De persoon in kwestie werkt voor jouw opdracht tegen een wat lager tarief en als hij/zij jou eens nodig heeft, dan werk jij voor hetzelfde tarief voor hem. Zo kan je elkaars pieken opvangen zonder dat je klanten teleur moet stellen.

2. Start met een VA

Heb je het zelf erg druk met je werk, en nadert het punt dat je het eigenlijk allemaal niet meer kan bolwerken? Dan is het misschien ook een mogelijkheid om te starten met een VA in plaats van personeel aan te nemen voor je eenmanszaak. De VA hoeft dan niet het werk van je over te nemen waar jij expert in bent. Maar juist al het andere. Waarschijnlijk ben je in dit geval goedkoper uit dan dat je een expert van jouw caliber moet betalen.

3. Geen personeel in eenmanszaak maar iemand op de payroll

Door een werknemer ‘in dienst te nemen’ via een payroll bedrijf creëer je een constructie met flexibiliteit. Ja, de constructie kost je wellicht iets meer dan dat je zelf als eenmanszaak personeel gaat aannemen. Maar je zit er niet aan vast. Heb je geen werk meer, dan is er geen opzegtermijn en kan je zo met je personeel stoppen. Dit doet overigens niets af aan het verantwoordelijkheidsgevoel wat je kan hebben natuurlijk, buiten het feit dat de werknemer in kwestie zich vooraf bewust is van de payroll constructie. Een ander voordeel is dat alle administratieve rompslomp rondom het salaris van je werknemer geregeld wordt door het payroll bedrijf.

4. Betrek je partner bij je zaak in plaats van personeel in je eenmanszaak

Ik weet niet hoeveel zelfstandigen dit doen, maar ik kan het zelf iedereen aanraden 😉 . Als Frank niet zo nauw bij mijn bedrijf betrokken zou zijn geweest, dan had ik nog veel meer tijd aan de administratie, facturatie en jaarcijfers moeten besteden. Dat neemt hij gelukkig allemaal van mij over waardoor ik me kan focussen op de rest.

5. Werken met een stagiair

Ik heb een aantal keren een stagiair ‘in dienst’ gehad. Hier zitten voor- en nadelen aan. Het grootste nadeel voor mij is dat een stagiair ook gewoon veel tijd kost. Ze komen niet voor niets bij jou om te leren. Als je als eenmanszaak personeel nodig hebt, dan komt dat voort uit de behoefte om te groeien, of om werkzaamheden op te vangen die anders zouden blijven liggen. Een stagiair gaat dat lang niet altijd voor je oplossen. Hou daar dus rekening mee. Persoonlijk denk ik dat een stagiair pas nuttig is als je meer personeel hebt, ook als zzp’er.

6. Uitbesteden van specifieke zaken aan externen

Als laatste in de rij -voor zover ik het kan bedenken- het uitbesteden van werk. En dan doel ik niet op het uitbesteden zoals aan een VA die allerlei administratieve zaken van je overneemt, maar juist specifiek werk. In mijn geval zou dat bijvoorbeeld de social media kunnen zijn. Of alleen Facebook, of Pinterest. Of alleen het maken van de nieuwsbrieven. Noem maar op. Het uitbesteden hiervan zorgt ervoor dat je geen extra personeel aan hoeft te nemen binnen je eenmanszaak, maar dat je wel expertise hebt binnen dat specifieke stukje werkzaamheden.

Afijn, ik ben er zelf nog niet helemaal uit hoe ik het ga aanpakken, nog steeds niet. Heb je suggesties? Of aanvullingen op dit artikel? Laat het me zeker even weten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven