Eenzaam tijdens kerst, meerderheid alleenstaande moeders voelt zich zo

Ruim 60% van de alleenstaande moeders voelt zich eenzaam tijdens Kerst en Oud en Nieuw. Maar ook 14,7 procent van de getrouwde moeders heeft deze gevoelens tijdens deze dagen. Dit blijkt uit onderzoek wat wat onlangs onder ruim 800 alleenstaande en getrouwde moeders is gedaan.

eenzaam tijdens kerst

Vooral tijdens Oud & Nieuw is het somber gesteld. Tijdens deze feestdag voelt ruim 62 procent van de alleenstaande moeders zich eenzaam. Maar ook een deel van de getrouwde moeders (ruim 16 procent) voelt zich dan eenzaam. Dat is natuurlijk aardig wat minder dan het percentage alleenstaande moeders wat zich eenzaam tijdens kerst voelt, maar ik vind het nog steeds opvallend veel!

Deze moeders hebben wel een partner, maar voelen zich blijkbaar toch eenzaam. Jammer dat het onderzoek geen duidelijkheid gaf over de reden van dit gevoel. Missen bijvoorbeeld de getrouwde moeders hun eigen ouders, voelen ze zich daarom eenzaam?

Eenzaam tijdens kerst, een verdrietige tijd

Het merendeel van de kinderen is tijdens kerstavond en 1e kerstdag bij hun moeder. En de ondervraagde alleenstaande moeders geven aan dat ze de Kerstdagen met hun kinderen, ouders en/of familie vieren. De jaarwisseling brengen ze doorgaans door met vrienden. Wat maakt dan dat zij zich toch in grote getallen eenzaam tijdens kerst voelen? Ruim 10 procent van de alleenstaande moeders is op 1e kerstdag helemaal alleen, daar is het gevoel van eenzaamheid bijna een vanzelfsprekendheid. En daarnaast weet nog een heel aantal van de ondervraagden niet wat ze zullen gaan doen tijdens de Feestdagen.

Getrouwde moeders brengen de Feestdagen voornamelijk door met hun partner en kinderen.

Een logisch gevolg van het bovenstaande is dat deze moeders echt op zien tegen de Feestdagen. Daar hoef je overigens geen moeder voor te zijn. Ik denk dat er ook héél veel single vrouwen (en mannen) zijn die zich eenzaam voelen tijdens de kerst, ook al kunnen ze bijvoorbeeld wel naar familie toe. Aan het einde van de avod ga je toch weer alleen naar huis.

Deze periode in het jaar is bij uitstek een periode waarin of dat veel mensen zich eenzaam voelen en erg geconfronteerd worden met het feit dat ze single zijn. Zowel mannen en vrouwen. En Oud en Nieuw steekt dan nog met kop en schouders boven de Kerstdagen uit. Het moment dat de klok 0.00 uur slaat en iedereen elkaar een Gelukkig Nieuwjaar wenst, zijn het toch de singles die even ‘alleen’ staan. Je toast over het algemeen éérst met je partner en/of kinderen, en daarna pas met de rest.

Voel jij je eenzaam tijdens kerst, of juist helemaal niet? Wij zijn benieuwd hoe jij je kerstdagen doorbrengt, let us know!

 

 

 

3 gedachten over “Eenzaam tijdens kerst, meerderheid alleenstaande moeders voelt zich zo”

  1. Avatar foto
    Rebecca de castro

    Hallo ik voel mijn zeker eenzaam op die speciaal dagen ik heb geen man. Mijn zoon woont bij zijn vader gelukkig woont wel mijn dochter bij mij. Familie en vrienden die woon te ver en hebben een eigen gezin waar ze willen zijn. Hier heb ik nog vrienden groep kunnen opgebouwd. ik woon zins een jaar in een anderen stad
    ik ben verhuis voor de liefde en mijn kinderen niet verwacht dat anders zou dat ik nu eenzaam met de feestdagen . ik heb geprobeerd om een eet groep op te zetten voor mensen net als ik eenzaam zijn met kerst maar geen reacties

    1. Wat ontzettend naar Rebecca, ik kan me voorstellen dat je je dan eenzaam voelt. Moeilijk om in een nieuw stad weer overnieuw te beginnen. Ik hoop dat je toch een beetje kunt genieten de komende dagen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven