Eerlijk zijn tegen jezelf: lastiger dan eerlijk zijn tegen een ander

Eerlijk zijn: het fascineert me. Iedere keer kom ik het weer tegen in mijn leven. In mijn werk, in mijn relaties… Eerlijk zijn voelt voor mij niet als een keuze. Tegen anderen, maar vooral ook eerlijk zijn tegen jezelf. Ik heb mezelf lang genoeg genegeerd – zodanig dat ik goed onderuit ging. En nu kan ik niet meer anders… Alles wat in mij leeft moet ik wel aankijken. En wegkijken voor dingen lukt mij niet. Enerzijds een cadeau, anderzijds ook bar lastig . Want soms leiden eerlijke gesprekken tot ingewikkelde situaties… Maar goed. Diep van binnen klopt het. En zo’n ‘eerlijk’ gesprek zal vast weer ergens toe leiden…! Hoe zit dat bij jou? Hoe eerlijk ben jij? En tegen jezelf?

Lees ook: Omgaan met liegen bij kinderen; 5 tips

Eerlijkheid: niet zo makkelijk als het lijkt

Omdat ik veel met het thema ‘eerlijkheid’ heb, neemt het in mijn praktijk een centrale plek in. Ik help mensen die het lastig vinden om eerlijk naar zichzelf te zijn. Mensen die hun eigen wensen naar de achtergrond schuiven en voorbij gaan aan wat ze zélf belangrijk vinden.

Hoe eerlijk ben jij? Luister je goed naar jezelf? Weet je wat je graag wilt? En hoe lang laat je het bij het oude als dingen al lang niet meer naar je zin gaan? Eerlijkheid vraagt om verandering. Als je eerlijk kijkt en de waarheid onder ogen ziet dan wordt er eigenlijk altijd een actie van je gevraagd. En dan wordt het ook lastig. Want het is vaak prettiger om dingen te laten zoals ze zijn. De boel omgooien geeft gedoe en vraagt om durf. En om wat te veranderen moet je ook weten wát je dan anders wilt. Hmmm. Daar stokt het vaak. Want misschien heb je daar nog nooit écht bij stil gestaan… Je hoort het al: eerlijk zijn tegen jezelf, dat is vooral kritische vragen stellen. Aan jezelf dus 😉 .

Eerlijk zijn tegen jezelf: wat wil je niet?

Stap 1 is om toe te laten waar je genoeg van hebt. Ga daar maar eens voor zitten. Niet weglopen maar geef jezelf een kwartier. Ogen dicht, ga lekker zitten, zorg dat je niet afgeleid wordt door een ander. Laat je gedachten maar eens los. Tijd voor eerlijk zijn tegen jezelf! Stel jezelf de vraag: waar heb jij genoeg van? Wat zint je niet? Wat zou je willen veranderen? En? Wat komt er bij je op? Pak een schrift en schrijf dat op.

Nu heb je de belangrijkste stap gezet! Je hebt een begin gemaakt en de deur open gezet. Je weet nog niet wat je precies achter die deur aantreft. Maar dat maakt niet uit. Je hóeft het ook nog niet te weten. De antwoorden komen later. Het begint namelijk met onder ogen zien hoe het NU voor je is.

…En wat wil je eigenlijk wél?

Stap 2 is dat je ruimte geeft aan je verlangen. Geef jezelf ruimte om na te denken over hoe jij het eigenlijk wil. En ik raad je aan om dat niet teveel met je verstand te doen. Schrijf voor jezelf op hoe jij het graag zou willen hebben. Stop niet maar schrijf door. Schrijf jezelf leeg. Geef jezelf ten minste twintig minuten.

Ik ben benieuwd wat het bij jou teweegbrengt!

Lees ook: Het schaamrood staat me op de kaken: ik loog tegen mijn beste vriendin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven