Voor de eerste keer naar de kapper met je baby of kindje

Voor mama is het vaak spannender als voor de kleine, de eerste keer naar de kapper. En wanneer ga je eigenlijk voor het eerst naar de kapper met je kind? En ga je dan naar een gewone kapper met je kindje, of zoek je een speciale plek zoals bijvoorbeeld een kinderkapper omdat je het zo spannend vindt?

Allemaal vragen die bij een hoop jonge moeders ontstaan tegen de tijd dat hun kindje wat langer haar krijgt. We gaan je helpen om daar wat antwoorden op te vinden.

Onze kinderen en de eerste keer naar de kapper

Laat ik eerst even beginnen met onze eigen situatie. Ik moet toegeven dat het bij ons een paar jaar geduurd heeft voordat de kinderen voor het eerst naar de kapper gingen. Dit terwijl behoorlijk wat kinderen voor hun tweede verjaardag al eens in de kappersstoel hebben gezeten.

Tips voor de eerste keer naar de kapper met je baby of kindje

Ik had daar zo mijn redenen voor. We vonden het bij Luc fantastisch dat hij wat langer haar had als jongen en ‘dus’ vond ik het niet nodig dat hij naar de kapper ging. Zijn pony knipte ik zelf een beetje bij, voor zover ik dat durfde.

Lotte ging pas wat later naar de kapper omdat zij -als meisje- nu eenmaal nóg makkelijker met lang haar rond kon lopen. Daarnaast duurde het bij Lotte best wel een tijdje voordat haar haar flink begon te groeien. En ze heeft krullen, dus dan vallen de haren toch al korter. Dat geldt natuurijk ook voor jongens met krullen.

Wanneer ga jij met je kind naar de kapper voor de eerste keer?

Uit mijn situatie kan je al afleiden dat dit eigenlijk voor iedereen verschillend is. Alhoewel veel baby’s tussen de 12 en 18 maanden al voor het eerst naar de kapper gaan, hoeft dat bij jullie dus helemaal niet het geval te zijn.

Misschien duurt het bij jouw kindje ook wel een tijdje voordat de haren eindelijk beginnen te groeien en ben je er dan vooral heel zuinig op.

Uiteraard beslis je uiteindelijk zelf wanneer jij met jouw baby voor de eerste keer naar de kapper gaat. Ben jij er nog niet aan toe en heeft jouw kindje hier nog geen mening over? Dan ga je toch lekker niet!

Laat je niet gek maken door anderen

Laat je dus in ieder geval niet gek maken door anderen. Andere vaders en moeders (maar ook opa’s en oma’s) hebben nogal snel hun mening klaar over het haar van jouw kindje.

Bij Luc was dat ook het geval. Vooral opa en oma vonden dat lange haar helemaal niets. Dikke vette pech, vond ik. Onze baby, onze opvoeding. Niet die van hen.

Als jij en je baby wél toe zijn aan de kapper, wat dan?

Maar er komt waarschijnlijk een moment dat jij er wel aan toe bent dat je baby voor de eerste keer naar de kapper gaat. Of misschien is hij of zij al geen baby meer, maar een peuter of kleuter.

Op het moment dat je wél besluit om naar de kapper te gaan, hou er dan rekening mee dat dit voor jou kindje ook best een spannende gebeurtenis is. Vandaar ook dat het slim kan zijn om voor een kapper te kiezen die ervaring heeft met het knippen van kinderen.

Dat kan een speciale kinderkapper zijn, maar bij een gewone kapsalon kunnen ze uiteraard ook met kinderen omgaan.

Wat kun je verwachten bij de kapper?

Geef in ieder geval bij de kapper aan dat dit de eerste keer is voor jouw baby of kindje, dan kunnen ze er rekening mee houden.

Onze kapsalon had bijvoorbeeld een speciale autostoel voor kinderen. De meeste kindjes vinden het fantastisch om daar in te zitten. Maar mocht je kindje dat ook niet fijn vinden, dan kan hij of zij altijd nog bij jouw op schoot zitten om geknipt te worden.

Het gaat erom dat de eerste ervaringen bij de kapper voor jouw baby of kindje fijn zijn. Dus: géén haren wassen (vinden veel kindjes niet fijn in het begin) en laat het vooral niet te lang duren.

Hou het bij een beetje van de pony af knippen bijvoorbeeld of bij de jongens misschien wat haren in de nek (of rond de oren) wegknippen als je het haar te lang vindt worden.

Zorg er in ieder geval voor dat de tondeuse nog even op tafel blijft liggen en bewaar die voor de volgende keer. Net als de föhn.

Nog een geintje van onze kapster: zij had gekleurde gel bij de kinderstoel staan. Ieder kindje dat geknipt werd mocht -als ze dat wilden- een gek kleurtje gel kiezen voor in hun haar.

Wat kan er allemaal spannend zijn de eerste keer bij de kapper?

  1. Je kindje wordt geholpen door iemand die hij of zij niet kent; dat is op zich al spannend
  2. Misschien is je kindje bang dat het pijn gaat doen
  3. Of denkt hij of zij dat de haren die afgeknipt worden nooit meer teruggroeien
  4. Een schaar zo vlak bij je hoofd kan ook heel spannend zijn (dat vind ik zelf nog wel spannend zo dicht bij mijn oren)
  5. Het zou kunnen dat jouw kindje bang is van de cape die je bij een kapper om krijgt
  6. Als het te lang duurt dan is jouw kindje er waarschijnlijk al snel klaar mee

Tips voor de eerste keer naar de kapper

Onderstaande tips gaan jouw en je baby of kindje vast en zeker helpen om van de eerste keer naar de kapper een fijne beleving te maken. Zo eentje die ervoor zorgt dat je kindje ook de volgende keer weer met plezier mee gaat.

1. Neem je kindje al eens eerder mee als je zelf naar de kapper gaat

Voordat je je kindje of baby voor de eerste keer meeneemt naar de kapper om zelf geknipt te worden is het slim om je kindje al eens mee te nemen zonder dat hij of zij zelf aan de beurt is.

Als jij naar de kapper gaat neem je je kindje gewoon mee. Weet jij dat jouw kindje zich prima gaat vermaken al die tijd? Dan kan je wat leuke dingen meenemen zodat hij of zij zichzelf bezig kan houden. Maar mijn advies is eigenlijk dat je je kindje meeneemt, samen met je partner.

Die kan jullie kindje dan bezighouden terwijl jij geknipt wordt. Ze kunnen een keertje van dichtbij komen kijken samen en misschien ook wel even de kappersscharen aanraken waarmee de kapster aan het knippen is.

Is jouw kindje het beu maar ben jij nog niet klaar? Dat neemt je partner je kindje gewoon lekker mee naar huis.

Op deze manier kan je het beste zijn of haar vertrouwen opbouwen voor de kapper.

2. Zoek een goede kapsalon uit én licht de kapper in

Als het dan echt zover is dat jouw kleintje voor de eerste keer mee mag naar de kapper om geknipt te worden, dan heb jij de kapsalon natuurlijk al uitgekozen.

Kies je voor de speciale kinderkapper die lang niet overal zit? Of ga je voor een kapsalon die het voor kinderen ook leuk maken door bijvoorbeeld die autostoel waar ik het hierboven over had.

Wist je dat er ook kapsalons zijn die een klein beeldschermpje hebben zodat je baby of kindje naar een filmpje kan kijken om hem of haar bezig te houden? Dat kan natuurlijk ook heel handig zijn. Voor jou én de kapper.

Bijna iedere kapper zorgt er wel voor dat ze wat lekkers voor kinderen in een grote pot hebben, maar neem voor de zekerheid zelf iets mee als beloning voor die eerste keer kapper.

3. Praat er met jouw kleintje over

Spontaan de kapper bezoeken zonder dat je dit vooraf bespreekt met jouw kindje is meestal niet de beste methode.

Beter kan je er even de tijd voor nemen om je kindje uit te leggen wat jullie gaan doen en waarom.

Bespreek dat het knippen geen pijn doet. Merk je dat je kindje een beetje bang is, dan kan je misschien thuis ook al even kappertje spelen en een klein beetje van de haren afknippen. Vlak voordat je echt naar de kapper gaat.

Op deze manier kan jouw kindje wennen aan de eerste keer naar de kapper, terwijl hij nog thuis is.

Een thuiskapster is trouwens ook een goede optie voor kinderen die het spannend vinden. Zeker als deze thuiskapster al jaren voor papa en mama aan huis komt.

4. Boeken over naar de kapper gaan

Wil je het nog meer voorbereiden? Denk dan eens aan boeken over naar de kapper gaan. Onderstaande boeken zijn leuke voorleesboeken waarmee je je kindje kan voorbereiden op de eerste keer naar de kapper gaan:

Je vindt deze voorleesboeken -en meer- bij Bol.com.

5. Maak de afspraak voor de eerste keer kapper op een passend tijdstip

Het is belangrijk dat je kindje met een goed gevoel bij de kapper zit. Misschien kan je niet alles ter plekke bij de kapper voorbereiden, maar je kan er wél voor zorgen dat je de eerste ervaringen met de kapper zo goed mogelijk voorbereid.

Denk daarbij dus aan voorbereiding op het gebied van erover praten en lezen, maar óók over het juiste moment van naar de kapper gaan.

Kies een moment uit dat voor jullie beiden goed past. Zorg ervoor dat je zelf geen haast hebt en dat je kindje volledig uitgerust is en lekker gegeten heeft.

Heeft hij of zij honger dan hebben ze geen geduld en worden ze snel chagrijnig in de kappersstoel als ze te lang moeten wachten.

Bij slaap weten we ook allemaal dat kinderen er niet gezelliger op worden. Maak dus de afspraak op zo’n moment dat je weet dat het binnen het ritme van jouw kindje past zodat je de meeste kans hebt op een positieve ervaring die eerste keer bij de kapper.

6. Afleiden met iets kleins

Ook al hebben we hierboven al aangegeven dat het belangrijk is dat de eerste keer bij de kapper niet te lang gaat duren, het is toch slim om erop voorbereid te zijn dat je kindje zich gaat vervelen.

Neem bijvoorbeeld een knuffel mee waar jouw kindje dol op is, of pak voor deze keer je mobieltje erbij om een filmpje te kijken samen.

7. Neem wat eten en drinken mee

Nog steeds gaan we ervan uit dat je kindje de eerste keer bij de kapper niet te lang stil hoeft te zitten. Maar better safe then sorry.

Zorg er dus voor dat je wat te eten en te drinken in je tas hebt zodat je je kindje op zijn of haar wenken kan bedienen bij honger of dorst.

8. Wees zelf ook lief en gezellig tijdens de eerste keer naar de kapper gaan

Dit is misschien een inkoppertje, maar we benoemen het toch nog maar even. Voor de eerste keer naar de kapper gaan met jouw kindje terwijl jij zelf stikchagrijnig bent is niet slim.

Is dit -om wat voor reden dan ook- het geval? Bel dan je kapper af, want dit gaat hem niet worden.

Zorg ervoor dat je in een fijne stemming bent én dat je je kindje kan overladen met complimenten omdat hij of zij het zo goed doet. Bij het stilzitten tijdens het knippen bijvoorbeeld, of bij het luisteren naar de kapster.

9. Klaar bij de kapper? Tijd voor iets leuks!

Ook dat wat je naderhand doet draagt bij aan een positieve ervaring van het kappersbezoek. Ga dus naar die eerste keer naar de kapper ook nog eens leuks doen samen met je kindje om de dag compleet te maken.

Kies in dit geval voor iets waarbij jouw kindje niet meer stil hoeft te zitten, zoals bijvoorbeeld een leuke speeltuin of een kinderboerderij ofzo.

De volgende keer dat je weer naar de kapper gaat kan je dat ook meteen weer even aanhalen: ‘Weet je nog? Toen zijn we ook naar die leuke speeltuin geweest!’

Wat mag je vooral niet vergeten tijdens de eerste knipbeurt van jouw kindje?

Dat ene lokje haar!

Dit moment komt nooit meer terug, dus vergeet vooral niet dat eerste lokje haar dat afgeknipt wordt te bewaren!

Geef van te voren ook bij de kapster aan dat je dit graag wilt, zodat ze daar bij de eerste keer knippen rekening mee kunnen houden en je direct een mooie lok te pakken hebt voor in je ‘mijn baby’s eerste dagboek’ of ‘herinneringendoos’ ofzo.

Wel of niet zelf de haren van jouw baby knippen?

Dit is natuurlijk een hele persoonlijke keuze. Ik kan me zomaar voorstellen dat je het zelf heel spannend vindt om je kindje te knippen.

Maar stel je nu eens voor dat je weet dat jouw kindje zich bij de kapper helemaal niet comfortabel gaat voelen? Dan is het misschien tóch slim om eerst zelf te beginnen thuis, in plaats van de eerste keer gelijk naar een kapper te gaan.

En ook al ben jij geen kapster, het komt écht goed als je zelf een klein beetje aan de slag gaat. Begin gewoon met een klein stukje haar afknippen. En dan bedoel ik écht klein. Knip dusdanige stukjes af dat je weet dat het bijna niet te zien zal zijn.

Misschien raak je er langzaam wel bedreven in en kan je het zelfs vaker doen. Levert het niet het gewenste resultaat op? Dan kan je altijd nog een afspraak maken bij de kapper toch? En vergeet ook vooral niet dat het haar van jouw kindje gewoon weer aangroeit 😉 .

Heel veel succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven