Vanaf wanneer moet je kindje naar de tandarts en hoe pak je dat het beste aan?

Vanaf welke leeftijd moet je kindje nu voor de eerste keer naar de tandarts? En is het dan slim om naar een kindertandarts te gaan, of is dat helemaal niet nodig? Neem je je kindje mee als je zelf naar de tandarts gaat, of juist niet. Dit -en meer vragen- over de eerste keer tandarts worden in dit interview met een kindertandarts in Amsterdam behandeld.

Wanneer begin je met tandenpoetsen en wanneer ga je de eerste keer naar de tandarts?

Laten we bij het begin beginnen. Nog voor je de eerste keer naar de tandarts gaat is het namelijk belangrijk dat je al begonnen bent met tandenpoetsen.

eerste keer tandarts

Wanneer begin je met tandenpoetsen?

Er wordt geadviseerd om te beginnen met tandenpoetsen vanaf het moment dat het eerste tandje is doorgebroken. Als het eerste tandje doorbreekt kan er, wanneer er niet of niet goed wordt gepoetst, plaque vormen op het tandje. En als er tandplaque is, dan krijgen bacteriën de ruimte om te groeien. Zo kan er dan ook een gaatje ontstaan.

De enige manier om te voorkomen dat bacteriën kunnen groeien is door het tandje goed schoon te houden. Het poetsen hoeft natuurlijk, zeker wanneer er pas één tandje is, helemaal niet zo lang te duren. Het belangrijkste is eigenlijk dat het een leuk moment is voor je kindje én dat er routine in het tandenpoetsen komt. Op het moment dat kinderen van kleins af aan tandenpoetsen als iets positiefs ervaren dan is de kans natuurlijk veel groter dat ze op latere leeftijd ook positief zijn over het tandenpoetsen.

Probeer daarom een strijd te voorkomen. Belonen met een snoepje is niet zo slim natuurlijk, maar er zijn allerlei andere methodes om het tandenpoetsen leuker te maken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan liedjes zingen of neuriën tijdens het tandenpoetsen. Gekke bekken trekken of poetsen met een Magic timer van bijvoorbeeld Oral B. Of laat je kind jouw tanden poetsen terwijl jij die van je kindje poetst. Zeg bijvoorbeeld dat je tot 20 telt en dat het dan klaar is maar tel dan wel langzaam genoeg zodat alles goed schoon is.

Wanneer eerste keer tandarts?

Vanaf het doorbreken van het eerste tandje ga je -samen met de start van het tandenpoetsen- ook het beste de eerste keer naar de tandarts.

Dat klinkt misschien een beetje raar want het kindje kan dan vaak nog niet eens rechtop zitten maar daar is een hele goede reden voor. De afgelopen jaren heeft een uitgebreid onderzoek in Den Bosch plaats gevonden. Tijdens dit onderzoek is gebleken dat kinderen die al vanaf het eerste tandje naar de tandarts gaan én goede begeleiding krijgen met het schoonhouden van gebit een flinke voorsprong behalen.

De kindjes die na het eerste tandje ook de eerste keer naar de tandarts gingen hadden 70% minder gaatjes dan andere kindjes. Een mooi resultaat!

Ps… Het is zo belangrijk dat het gebit van je kindje van jongs af aan goed onderhouden wordt dat tandartsafspraken tot 18 jaar onder de basisverzekering vallen. Daar hoef je je dus geen zorgen over te maken. Let wel op dat de kosten voor een beugel daar niet in opgenomen zijn.

kindertandpasta, eerste tanden poetsen

Tandenpoetsen, welke tandpasta en tandenborstel voor je kind?

Waarom kindertandpasta gebruiken in plaats van gewone tandpasta?

In een gewone tandpasta zit fluoride. Fluoride is heel erg belangrijk om gaatjes tegen te gaan, maar verder niet echt gezond. In kindertandpasta zit minder fluoride, de hoeveelheid fluoride wordt opgebouwd naarmate het kind ouder wordt. Ook is de smaak van kindertandpasta vaak iets zachter. Of zeg maar gerust… gewoon lekker 😉 .

Gebruik een zachtere tandenborstel voor je kindje

Je staat er misschien nog niet zo bij stil maar kindertandenborstels zijn zachter dan tandenborstels voor volwassenen. Dit om schade aan het tandvlees of glazuur te voorkomen.

Bij tandenpoetsen is vooral de beweging belangrijk en niet hoe hard je poetst. Zelfs voor volwassenen zijn de harde en normale handtandenborstels vaak te hard. Wat gebruik jij zelf?

Bij kinderen tot 10 jaar is het belangrijk om altijd de tanden na te poetsen. Je kind is motorisch gezien nog niet genoeg ontwikkeld om het gebit goed schoon te houden. Zelfstandigheid is natuurlijk belangrijk en een kind mag ook best zelf poetsen maar blijf napoetsen om gaatjes te voorkomen.

Hoe moet je tandenpoetsen?

Je begnit waarschijnlijk eerst met een gewone tandenborstel, maar als het kan, schakel dan zo snel mogelijk over naar een elektrische tandenborstel. Een elektrische tandenborstel maakt namelijk duizenden poets bewegingen in een hele korte tijd. Het maakt het gebit dus ook veel schoner dan een hand tandenborstel kan doen.

Tip: Bij een elektrische tandenborstel hou je deze per tand een paar seconden stil. Je hoeft dus zelf geen poetsbeweging meer te maken. De electrische tandenborstel doet het werk voor je en op deze manier krijg je de tanden het beste schoon.

Kunnen kinderen ook gaatjes krijgen?

Ja. Kinderen kunnen zeker gaatjes in de tanden krijgen. Vandaar dat de eerste keer naar de tandarts ook zo vroeg mogelijk gepland mag worden. Gaatjes vallen dan nog heel vaak te voorkomen. De tandarts let op de juiste manier van schoon houden van het gebit om zo plaque en uiteindelijk gaatjes, te voorkomen.

Wat als je kind toch een gaatje heeft?

Mocht er toch een beginnend gaatje zijn dan hoeft dit niet altijd behandeld te worden. Dat ligt er aan hoe groot het gaatje is. Als het gaatje nog heel klein is dan kan je door goed poetsen en goede eet- en drinkgewoontes het gaatje nog stoppen. Dat wist je niet hè?

Als het gaatje toch groter is dan wordt er eerst gekeken of het gaatje gevuld kan worden. Is het gaatje ook daar te groot voor dan is er een mogelijkheid om een zilverkleurig kinderkroontje te plaatsen, zo probeer je het kiesje, zo lang mogelijk te behouden. Als ook dat niet meer kan dan zal de tand of kies moeten worden getrokken.

Je kind is bang voor de tandarts, wat doe je dan?

Het allerbelangrijkste is natuurlijk om te voorkomen dat kinderen bang worden. Ga daarom al vroeg met je kindje de eerste keer naar de tandarts zodat hij of zij van jongs af aan bekend raakt met de tandarts en de tandartspraktijk. Heb je zelf een tandartsfobie? Dan is het niet slim om met je kindje mee te gaan. Je wilt immers niet dat je kindje ook bang wordt voor de tandarts. Misschien heeft je partner geen problemen met de tandarts en kan die de eerste keren mee?

Plan afspraken aan het begin van de dag. Een tandartsafspraak kan natuurlijk een beetje spannend zijn en dan is het fijn als het kind fit en goed uitgerust is.

Zorg ervoor dat alles rondom de tandarts positief benaderd wordt. Bespreek met hem of haar wat er aan de hand is en bouw de bezoeken op. Eerst alleen maar in de stoel liggen en mond open doen. Het volgende bezoek een spiegeltje in de mond en even voelen aan de tanden. Zo kan je langzaam het vertrouwen van je kind in de huisarts laten groeien.

Misschien adviseert de tandarts dan even iets regelmatiger te komen maar dat is het vast waard wanneer je kind na een poosje vol vertrouwen naar de tandarts gaat.

Kinderen meenemen naar je eigen afspraak bij de tandarts? Niet doen!

Ik moet eerlijk toegeven dat ik dit zelf wel gedaan heb, maar nu ik dit advies hieronder lees snap ik helemaal dat het niet slim is. De eerste keer naar de tandarts moet een goede ervaring zijn!

Stel dat de tandarts bijvoorbeeld even wat tandsteen verwijdert dan weet je zelf wat er gaat gebeuren maar voor kinderen kan het hoge geluid best beangstigend zijn.

Niet te vaak eten en drinken op een dag

Je tandarts heeft het je misschien al verteld, maar zo niet dan nog even deze tip: Let op dat je kind niet de hele dag door eet en drinkt. Dit zorgt er voor dat de tanden de hele tijd aan zuren en suikers blootgesteld worden. Beter is het om bijvoorbeeld in een keer een fles of beker limonade op te drinken.

Probeer het eten en drinken te beperken tot een maximum van zeven keer per dag. Dit zijn dus drie hoofdmaaltijden en 4 tussendoortjes. In dti blog lees je nog meer tips voor gezonde tanden.

Shutterstock foto door Aleksandr Lupin

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven