Het eerste kinderkussen wat je koopt, hier moet je op letten!

Wanneer geef je je kind een eerste kinderkussen en wat voor kinderkussen kies je dan? Noud is bijna drie en wil sinds kort ook graag een kussen. Bij papa en mamma in bed is dat een van de dingen die hij zichzelf toeeigent, want dat ligt zo lekker. Maar naar wat voor kussen ga je dan op zoek? We nemen een kijkje in de wereld van het kinderkussen en laten je zien wat de beste keuze is voor het eerste kinderkussen.

Direct een kinderkussen kopen? Hier kan je goed terecht:

 • Bol.com; diversiteit aan kussens voor je kind van verschillende merken
 • Beter Bed heeft een groot assortiment
 • Jysk; van oorsprong scandinavisch met uitstekende reviews
 • Koalabedding
het eerste kinderkussen

Vanaf welke leeftijd gebruik je een kinderkussen

Je kind een kussen geven is niet iets wat noodzakelijk is. Toch willen veel kinderen op een gegeven moment graag een kinderkussen hebben. Uiteraard bepaal jíj wanneer zo’n kussen er komt, en niet je kind. Maar vanaf welke leeftijd kan je nu eigenlijk met een kinderkussen beginnen en waar moet je dan op letten?

Vanaf 2-3 jaar een kinderkussen

Vanaf de leeftijd van ongeveer 2-3 jaar oud kan je aan een kinderkussen beginnen. Eerder zeker niet, want dan is het gebruik van een kussen niet veilig. Bij je baby heb je ook duidelijk gekeken naar welk babymatras je moet kopen en ook nu is het zaak dat je oplet bij de aanschaf van het eerste kussen voor je kind. Kinderen die nog niet goed genoeg hun hoofdje kunnen draaien lopen namelijk kans op stikkingsgevaar.

Vanaf 2 jaar oud is dat niet zomaar meer aan de orde en dan kan je beginnende peuter een vorm van ondersteuning best waarderen. Thuis merkte ik dat Noud er behoefte aan kreeg wanneer ik ’s avonds bij hem ging kijken. Dan had hij zijn beer onder zijn hoofd gelegd en gebruikte deze als kussen. Uiteraard is dat geen goed alternatief, ook al ziet dat er schattig oud. De houding van je kindje gaat er niet op vooruit als hij op zijn knuffel ligt.

Vooral bij kinderen die op hun zij slapen biedt een kinderkussen een ondersteunende functie. Kinderen die op hun rug slapen hebben dit nog niet echt nodig voor ondersteuning, maar vinden het waarschijnlijk al wel lekker. Voor mij is het in ieder geval tijd om eens op zoek te gaan naar een kussen voor mijn peuter.

kinderkussen

Een eerste kinderkussen aanschaffen, waar let je op?

Er zijn een aantal zaken waar je goed op moet letten bij het kinderkussen:

 • geen gebruikt kussen doorgeven
 • goede ondersteuning hoofd, schouders, nek
 • veilig kussen
 • liefst machinewasbaar
 • goede ventilatie

Nu is Noud al wat ouder en dan kan het zeker verstandig zijn aan een kussen te beginnen om het hoofd en de nek te ondersteunen. Een kussen doorgeven aan je kind welke oorspronkelijk geschikt is voor volwassenen, wordt afgeraden. Een kind heeft een kussen nodig dat passend is voor zijn lichaamsbouw. Een kussen wat voor volwassenen gebruikt wordt is veel te hoog voor een kind. Daarbij zijn er voor verschillende leeftijden ook verschillende kussens. Daar kun je rekening mee houden bij de aanschaf ervan.

Wij hebben voor Noud een ‘mijn eerste kussen’ van ‘Silvana’ gekregen om eens te kijken wat hij daarvan vindt. Silvana begon dertig jaar geleden met de ontwikkeling en productie van hoofdkussens. Inmiddels hebben ze dat uitgebreid met een collectie goede dekbedden, maar wij starten met het kinderkussen.

Mijn eerste kinderkussen, review

Mijn Eerste kussen‘ is een zacht kussen dat speciaal ontwikkeld is voor kinderen vanaf twee jaar. Dat betekent een dun kinderkussen dat het hoofdje van jouw kindje voldoende ondersteunt maar niet omhoog duwt. Dat laatste is een belangrijk kenmerk waar veel ouders vergeten op te letten. Vanaf 5-6 jaar oud kan je dan overstappen op een ander kussen wat weer beter bij de wat oudere kindjes past.

Wat fijn is, is dat het kussen wasbaar is op wel 60 graden Celsius! Daarbij kun je door het kussen heen ademen en is het volledig anti-allergisch. Een wasbaar kussen, dat klinkt niet verkeerd hè. Met eventuele loopneuzen en looporen vind ik dat persoonlijk een groot voordeel. Het kussen heeft een afmeting van 60×70 cm, wat ik aanvankelijk wat groot vond. Noud heeft een klein formaat dekbed waar ook een kleinere maat kussensloop bij geleverd wordt, dus deze moest ik wel apart ergens anders kopen. Houd daar dus rekening mee!

Hoe slaapt Noud op dit kinderkussen?

Het jongetje slaapt er heerlijk op! Zijn hoofd zakt er niet in weg, waar ik eerst wel bang voor was. Hij is apetrots op zijn grote jongens kussen. Wanneer hij in de ochtend naar onze slaapkamer komt gelopen neemt hij tegenwoordig zijn eigen kussen mee om nog even tussen ons in te liggen. Ook dat is mooi meegenomen, zo wordt er niets meer ingepikt. En dan roept hij … Mooi kussen hé mama? Ik grote jongen.

Ja lieverd, jij bent een hele grote jongen, en ik ben apetrots op jou!

Waar kan je een goed kinderkussen kopen?

Er zijn natuurlijk meerdere bedrijven waar je goed terecht kan voor een eerste kinderkussen. Als je let op de punten van aanschaf zoals hierboven aangegeven dan kan je onder andere goed terecht bij:

 • Bol.com; diversiteit aan kussens voor je kind van verschillende merken
 • Jysk; van oorsprong scandinavisch met uitstekende reviews
 • Beter Bed heeft een groot assortiment
 • Koalabedding

Tip: Op zoek naar gouden tips voor het naar bed gaan van je kindje? Lees dan deze ‘naar bed naar bed‘ blog of lees het artikel over het smoeltjesschrift als mooi ritueel voor het slapen gaan!

4 gedachten over “Het eerste kinderkussen wat je koopt, hier moet je op letten!”

 1. Goed artikel! Ik ben mij aan het inlezen welk kussen ik het beste kan kiezen voor onze bijna 3 jarige zoon. Hier heb ik echt wat aan. Hij is een buik/zij slaper, maar doordat hij ook op z’n buik slaapt ben ik nog wel wat terug houdend om een kussen aan te schaffen voor hem…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven