Je eettafel in betonlook? Ik deed het zelf!

Joehoe, ik heb weer een tof DIY project onder handen genomen in de afgelopen maand, een betonlook eettafel! Ik laat je graag zien hoe ik dit project heb aangepakt. Hoe de tafel er eerst uit zag en hoe de eettafel in betonlook er nu uitziet. Ik ben zelf super tevreden over het resultaat en ben benieuwd wat jij ervan vindt!

Betonlook eettafel; kopen of zelf maken… ze zijn bizar mooi!

Ik liep er al een paar maanden mee in mijn hoofd dat ik onze eettafel graag wilde veranderen. Jaren hebben we van deze eettafel genoten zoals hij was, maar inmiddels was ik hem toch ook al een tijdje een beetje beu. Een paar jaar geleden heb ik hem al eens geschilderd omdat ik hem te druk vond met de verschillende kleuren die hij had. Door de tafel te schilderen zijn we zijn toen van een grijs witte tafel naar een compleet witte tafel gegaan, zie hieronder.

oude fabriekslampen net niet
eettafel schilderen

Maar ook de witte tafel was niet meer wat hij geweest was. Afgebladderde verf en viezigheid tussen de groeven van de balken zorgen voor steeds meer frustraties aan mijn kant. Tijd voor iets anders dus. Maar het onderstel van de eettafel vind ik nog steeds prachtig dus bedacht ik me dat betonlook misschien wel een idee zou zijn.

Vorig jaar heb ik in ons nieuwe huis de vensterbanken al van beton cire voorzien en daar ben ik nog steeds super blij mee. De keuze voor een betonlook eettafel is dus snel gemaakt. Maar dan wel een DIY variant. Spannend!

Eetafel betonlook zelf maken

Om de eettafel zelf van beton cire te voorzien moest ik wel wat voorwerk doen. Om te beginnen moest ik de tafel helemaal schuren. Daarna moesten alle groeven dichtgezet worden met 2 componenten houtlijm. Na overleg met Patrick van Smart Deco waar ik mijn beton cire vandaan haal heb ik nog even getwijfeld of ik zijn advies moest volgen; namelijk een mdf plaat op de tafel maken zodat ik de groeven niet hoef dicht te zetten. Maar eigenwijs als ik ben heb ik besloten om dat toch niet te doen omdat het blad dan nog hoger komt en ik de eettafel al aan de hoge kant vind.

Bij de vensterbank heb ik de beton cire van Smart Deco gebruikt die ik zelf nog moest mengen. Dit keer heb ik de Easy Line geprobeerd. Een beton cire lijn die al gemengd is en kant en klaar aangeleverd wordt. Je kan hiermee direct aan de slag om de eettafel betonlook te krijgen.

eettafel behandelen met beton ciré
eettafel groeven dichtzetten met houtlijm
eettafel met betonciré behandelen

Beton ciré zelf op de eettafel aanbrengen

Voordat je met de beton ciré begint moet er eerst nog geprimerd worden trouwens. Heel belangrijk om de zuiging van de ondergrond te verminderen.

Na het primeren heb ik dus twee emmers klaarstaan. Een ervan met Easy Line Raw en een ervan met Easy Line Fine. De Raw moet eerst, en als die droog is mag de Easyline Fine erop.

In principe zou je na het aanbrengen van de raw laag ook op die dag -na droging- de fine laag nog aan kunnen brengen maar dat heb ik niet gedaan. Ik heb express tot de volgende dag gewacht. Ten eerste omdat ik er zeker van wilde zijn dat het extra droog was, maar ook omdat de twee laag anders pas eind van de middag opgebracht kon worden. En nu -midden in de winter- is het hier dan al zo donker in huis dat ik het allemaal minder goed kan zien. Ik heb voor dit soort projecten echt daglicht nodig!

Frank is bij ons overigens de toeschouwer als het gaat om dit soort diy projecten. Hij doet veel in huis, maar het meeste heeft te maken met sloopwerk, electra, de tuin en ruwe opbouw. Als het gaat om de afwerking zoals schilderen, behangen, stucen of beton ciré aanbrengen dan ben ik de ‘sjaak’. Gelukkig vind ik het allemaal leuk om te doen, dus het is een prima verdeling zo!

Wil je ook zelf aan de slag? Check deze website voor beton ciré

Alle handelingen die je moet verrichten op je eettafel

 • Groeven (en beschadigingen) dichtzetten met 2 componenten houtlijm
 • Schuren
 • Primer aanbrengen
 • Easy Line raw aanbrengen als eerste laag; laten drogen
 • Als het droog is schuren
 • Easy Line Fine aanbrengen als tweede laag; laten drogen
 • Als het droog is schuren
 • Na het schuren stofvrij maken en de eerste PU laag aanbrengen; laten drogen
 • Binnen 48 uur de tweede PU laag aanbrengen

Het opbrengen van de lagen Easy Line beton ciré is eigenlijk ‘een makkie’. Natuurlijk heb ik met de vensterbanken al geoefend dus de eettafel in betonlook krijgen lukt ook. Het is eigenlijk hetzelfde, alleen wat groter. Dat laatste zorgt overigens nog wel voor een beetje spanning bij mezelf. Ik moet immers een groter oppervlak bewerken en wil niet dat er stukken zijn die te snel indrogen en dat er ‘bobbels’ ontstaan. Gelukkig valt dat alles mee. Ik kan de Raw laag goed smeren en ook de zijkanten van de tafel prima meenemen. De hoeken kan je doen met een speciaal hulpmiddel – de uitwendige hoektroffel- maar hier kan ik niet zo goed mee overweg 😉 .

Ik werk de hoeken dus af door gewoon vanaf beide zijdes (bijvoorbeeld bovenkant en zijkant) te strijken en voorzichtig met mijn flexibele spaan (onmisbaar!) de dikkere delen af te laten vloeien naar de rest van het oppervlak. Voor mij werkt dit prima, maar iedereen ontwikkelt hierin zijn eigen techniek denk ik. Van mij hoeft het in principe ook niet superstrak te zijn. Alhoewel je wel graag een glas op de tafel wilt zetten zonder dat het ‘wiebelt’.

De PU lagen vind ik eigenlijk het spannendste om te doen. Dit komt een beetje nauw omdat je niet teveel mag opbrengen, maar ook niet te weinig. Lekker duidelijk hè ?! Ik doe dit op gevoel. Ik probeer er tijdens het rollen van de PU laag (dat doe je met een vachtroller) voor te zorgen dat er geen dikke witte laag op komt en werk nat-in-nat.

eettafel betonlook zelf maken
eettafel betonlook

Eetafel betonlook: het uiteindelijke resultaat

Nadat ik alle richtlijnen van Smart Deco gevolgd heb ziet het resultaat van de tafel er uit om door een ringetje te halen. Hij is echt superstrak afgewerkt met de Easy Line Fine (lekker spul om mee te werken) en ook de tekening in de tafel vind ik helemaal mooi. De Easy Line is iets minder makkelijk te beïnvloeden dan de Original beton ciré die je zelf moet mengen, maar het werken ermee is erg fijn.

Op de rechtse foto kan je goed zien hoe mooi strak het resultaat is geworden.

Het grote voordeel van de betonlook eettafel ten opzichte van hoe hij er eerst uitzag is dat de tafel nu héél eenvoudig schoonmaken is. Ik haal er gewoon een natte doek overheen en klaar ben ik. Voorheen zat er vanalles tussen de groeven dus dat werd best smerig. Het robuuste houten onderstel van de eettafel constrasteert prachtig met de betonlook van het blad. Ik ben er dan ook super blij mee. Nu nog een andere vloer en we hebben een ‘modern’ huis 😉 .

onderstel eettafel betonlook en hout

Zelf je eettafel betonlook maken? Ik raad het je zeker aan

Heb je écht twee linkerhanden, dan is het misschien niet zo slim om hier aan te beginnen. Maar ben je regelmatig van het klussen en opknappen in je huis dan kan jij dit ook!

4 gedachten over “Je eettafel in betonlook? Ik deed het zelf!”

  1. Hoi José, ik heb even moeten zoeken voor je 😉 Het is de kleur 1002 en dan van de kant en klare betoncire. Bedankt voor je complimenten, we zijn er nog steeds blij mee! Alhoewel ik eigenlijk nog eens een ander kleurtje op de tafel zou willen 😉 . Dus wordt vervolgd denk ik.

 1. Hi,

  Wij zijn geïnspireerd geraakt door dit stuk en willen ook een tafelblad met beton cire bekleden. Nu vraag ik mij af, wiebelen jouw glazen/ vazen op tafel?
  En is het erg moeilijk? We hebben namelijk geen ervaring ☺️

  1. Hi Jacqueline,

   Wat leuk om te horen. Onze glazen wiebelen niet hoor, de tafel is mooi strak afgewerkt! Ik was vooral voor de eerste keer best zenuwachtig. Het is niet echt heel moeilijk, maar je moet wel doorwerken. Voordat het ‘indroogt’ moet je alles gladgestreken hebben, daarna lukt het niet makkelijk meer.
   Maar ik had er zelf ook geen ervaring in en het is me ook gelukt, dus dat komt bij jullie ook vast goed! Veel succes, en als je het leuk vindt om het eindresultaat te delen… dan hou ik me aanbevolen!
   Groetjes, Joyce

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven