Effectief leren doe je zo! Voor school of welke andere studie dan ook

Effectief leren leer je eigenlijk niet echt op school. Tenminste… niet als het niet van nature ook een beetje in je zit. Heb je moeite met focus, moeite met leren in het algemeen, geen zin, of gewoon niet zoveel kaas gegeten van hoe je nu eigenlijk moet leren? Dat op zich is allemaal niet zo vreemd en je bent zeker niet de enige. Het vreemde is dat je het eigenlijk niet op school leert. Kan jij niet leren en is plannen je grootste uitdaging, maak dan je borst maar nat als je naar de middelbare school gaat, of gaat studeren.

Gelukkig wordt het steeds meer erkend… leren leren is een kunst op zich. En als je de kneepjes van dat leren nog niet in je vingers hebt, dan kan je die goede punten wel op je buik schrijven. Want ook al doen scholen voorkomen dat ze er alles aan willen doen om je op weg te helpen, op een of andere manier slagen ze daar nog niet volledig in is mijn ervaring. Vandaar ook dat ik getriggerd werd door Christiaan Henny en zijn systeem ‘StudySmartWithChris‘. Ik vertel je er vanalles over, maar eerst nog even dit…

effectief leren, study smart with chris

Effectief leren? Zo doen ze dat tegenwoordig!

Ik: ‘Schat, heb je al geleerd voor je toetsen volgende week?’ Hij: ‘ja, ik heb het al drie keer doorgelezen, ik denk dat ik het wel ken’. Ik: ‘Zal ik je even overhoren dan?’ Hij: ‘Mwah, lijkt me niet nodig, ik ken het wel hoor’. De volgende dag komt zoonlief thuis met een 2,5. Ik: ‘Oh’. Hij: ‘Ik snap er niets van mam, ik had toch écht goed geleerd’.

Klinkt dit herkenbaar? Voor ons was dit het afgelopen jaar regelmatig het geval. Niet continu -ik mag niet overdrijven- want meneer staat echt nog wel de nodige voldoendes, maar toch is het wel de strekking van zijn leergedrag. Een gebrek aan effectief leren. En ik snap dat wel, want het is allemaal a-bra-ca-da-bra voor die middelbare scholieren. Ze worden op school wel ondersteund, voor zover dat gaat, maar moeten ook nog veel zelf doen. En daar wordt in het schoolsysteem geen rekening mee gehouden, dan is de ondersteuning verdwenen.

Het verschil tussen leren en effectief leren

Het ergste is nog dat hij zelf het idee heeft dat hij er heel erg zijn best voor doet. Hij heeft immers een dik uur (met telefoon op) zitten lezen in zijn boeken. Maar het is eigenlijk verspilde tijd. Met een beetje mazzel heeft hij een klein idee waar de stof over gaat en blijft dat idee net lang genoeg hangen om zich door de toets heen te wurmen.

Buiten het feit dat ze het leren al moeilijk genoeg vinden schieten de hormonen ook nog eens alle kanten op. En worden ze geconfronteerd met die irritante ouders die steeds maar aan hun hoofd zitten te zeuren. Maar het kan ook anders!

Chris legt hier uit hoe hij tot deze methode is gekomen

Andere manier van studeren, StudySmartWithChris

Tijd voor een frisse wind in de studietechnieken. Geen moeder die steeds maar controleert en zeurt om herhalen en ‘overhoren’, maar een methodiek die mijn zoon leert om effectief te leren. Met bijbehorende studietool die hem begeleidt. Begeleidt in de beste manieren van leren (dan hoort hij het eens van een ander), en die ook gelijk die mogelijkheid biedt.

Ik heb wat door het platform van Chris zitten neuzen en ik word er zelf helemaal blij van. Ik zou er bijna nog een studie bij gaan oppakken 😉 . Het platform zelf ziet er in eerste instantie misschien wat ‘simpel’ uit, maar als je even de moeite neemt om te verkennen zie je alle mogelijkheden. Een kleine greep uit de methodiek:

  • Heel veel video’s met heldere uitleg over effectief leren, de structuur en het hoe en wat
  • De mogelijkheid om je boek van voor tot achter toe te voegen tijdens het studeren (door middel van het 4-stappenplan)
  • Het maken van samenvattingen
  • Mogelijkheid tot het maken van flashcards (dé methodiek om het leren ook echt effectief te maken)
  • Mindmaps maken en toevoegen aan je aantekeningen
Hier zie je hoe het 4 stappenplan werkt in het systeem

Al het bovenstaande is bedoeld om je met tools te ondersteunen in het leerproces. Daarna kan je gaan oefenen. Met je eigen flashcards. StudySmartWithChris helpt je herhalen op de juiste momenten (je kan zelfs herinneringsmailtjes ontvangen), maar geeft daarnaast ook aan wanneer het tijd is om even te pauzeren.

Naast dit alles beschik je met dit platform ook nog eens over heel veel bestaande samenvattingen en flashcards van andere studenten. Een waardevolle aanvulling, ook al is het natuurlijk de bedoeling dat je eerst zelf aan de slag gaat. Je kan met de bestaande samenvattingen echter wel je eigen kennis controleren.

Wie kan er allemaal leren effectief te studeren?

Het platform wordt veel gebruikt door scholieren en studenten. In eerste instantie dacht ik voornamelijk aan havo/vwo leerlingen op voortgezet onderwijs, maar ik zie er ook VMBO boeken tussen staan. Daarnaast wordt het ook veel gebruikt door studenten, inmiddels zijn er al zo’n 200.000 studerenden die gebruik maken van deze studietool. Bij jongere kids kan je meer gebruik maken van spelenderwijs leren.

Uiteraard kan je de techniek en de ondersteunende studietool op alle leerboeken toepassen, staan ze niet in het systeem, dan voeg je ze zelf toe. Zo kan je het altijd passend maken voor je eigen leermateriaal en dat gaan ‘we’ hier in huis dan ook doen. Luc gaat er zijn laatste jaar -zijn eindexamenjaar- gebruik van maken in de hoop dat hij eindelijk leert om effectiever te leren. Niet alleen handig voor het komende jaar, maar ook voor de jaren die nog komen!

Voor € 8,95 per maand kan je gebruik maken van StudySmartWithChris

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven