Bedrijf starten? De ultieme tips als je geen geld hebt

Overweeg je om -al dan niet vanuit huis- een eigen bedrijf te starten zonder geld? Dan heb ik een aantal tips voor je waar je aan kan denken om toch te starten met je eigen onderneming. Want ook al denkt iedereen dat je geld nodig hebt om je eigen bedrijf te starten, het kan ook zonder! Meer weten? Lees dan snel verder.

eigen bedrijf starten zonder geld, tips

Je eigen bedrijf starten zonder geld, vanuit huis of ergens anders

Ik hoor het nogal eens om me heen. Bijvoorbeeld van vrienden van Luc. Een paar ervan zouden graag een eigen bedrijf willen starten maar hebben geen geld en zij vragen zich af hoe ze dit zonder geld moeten aanpakken.

Op zich niet raar natuurlijk dat je als jongere niet veel eigen geld hebt om in je onderneming te steken. Je komt nog maar net kijken, bent misschien net klaar met school (of nog niet eens), maar wilt toch aan de slag. En als je je spaarpot omkeert dan blijkt dat je een stuk minder te besteden hebt dan je dacht. Je had toch nog niet zoveel gespaard.

Gelukkig kan het ook anders. Want voor het starten van een eigen bedrijf heb je in principe niet altijd geld nodig, zeker niet als je vanuit huis gaat werken. Het kan ook zonder.

Afhankelijk van de niche waar je in zit natuurlijk. Maar al heb je wel geld nodig, dan nog zijn er andere manieren om aan geld te komen als je het zelf niet hebt.

Met deze tips kan jij je bedrijf starten zonder eigen geld

Ik heb al aangegeven dat er ook mogelijkheden zijn om zonder geld je eigen bedrijf te starten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het starten van een blog. Daar heb je eigenlijk niet veel voor nodig. Maar heb jij wel geld nodig dan heb je misschien iets aan mijn tips hieronder.

1. Lenen bij een bank

Als je onvoldoende geld hebt, denk je misschien aan zakelijk financieren. Helaas kun je als startende ondernemer bij de meeste geldverstrekkers nog geen zakelijke financiering krijgen. Je moet namelijk eerst een x-aantal maanden ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel voordat geld lenen zakelijk tot de mogelijkheden behoort.

Dat kan heel vervelend zijn, maar er zijn ook andere mogelijkheden.

2. Bespreek je situatie en geldbehoefte met familie en vrienden

Wil je zzp’er worden en op uurbasis voor je klanten gaan werken? Dan kan je waarschijnlijk zonder geld je eigen bedrijf starten. Een startkapitaal heb je als zzp’er lang niet altijd nodig. Zeker niet als je gewoon bij je klanten op kantoor werkt.

Heb je andere plannen en wel geld nodig maar kan je nog niet bij een bank terecht? Denk dan aan je familie en vrienden. Praat met je dierbaren over je plannen en geef aan waarom je zonder geld eigenlijk je eigen bedrijf niet kan starten. Wie weet is er ‘zomaar’ iemand die je op weg wil helpen. Als je er niet over praat kom je er ook niet achter.

Tip: Schrijf een ondernemingsplan voordat je met vrienden en familie praat

Het is wel heel slim om goed voorbereid het gesprek in te gaan. Zomaar roepen wat je plannen zijn terwijl je niets onderbouwt leidt niet altijd tot het beste resultaat.

En als je zonder geld je eigen bedrijf wilt starten moet je alles uit de kast trekken. Ook voor je familie en vrienden.

Schrijf dus een goed ondernemingsplan!

Als je nog niet eerder een eigen bedrijf hebt gehad, weet je mogelijk niet waar je moet beginnen. Ook in dat geval is het verstandig om eerst een ondernemingsplan te schrijven. Alhoewel zo’n plan niet verplicht is, heb je er wel veel aan.

Een ondernemingsplan geeft je namelijk houvast. Als je net voor jezelf bent begonnen, is dit bijzonder prettig. Je bepaalt onder meer waarin je een bedrijf gaat starten, wie je doelgroep is en hoe je denkt deze te bereiken. Bovendien stel je doelen in een ondernemingsplan en koppel je hier periodes aan waarbinnen je ze wilt behalen.

Je kijkt daarnaast naar het financiële plaatje als je een ondernemingsplan opstelt. Hierdoor krijg je een redelijk goed inzicht in de kosten die het starten van een bedrijf met zich meebrengt en het geld dat je nodig hebt.

Heb je zelf onvoldoende eigen geld? Leg dan je ondernemingsplan op tafel bij je familie en vrienden en kijk waar dit toe leidt.

3. Start een crowdfunding om zonder geld je eigen bedrijf te starten

Een andere manier om zonder geld je eigen bedrijf te starten is via crowdfunding. Via een platform meld je je plannen aan en kijk je of je investeerders kan vinden die wel wat in jouw plannen zien.

Hou er wel rekening mee dat via deze manier van geld ophalen om je eigen bedrijf te starten niet zomaar gaat. Je komt er niet zonder dat je alles goed hebt vastgelegd.

Bij de aanmelding van je crowfundingsproject moet je nog duidelijker voor ogen hebben hoeveel geld je nodig hebt en wat je daarmee gaat doen dan als je alleen bij vrienden of familie te rade gaat.

4. Neem contact op met het UWV

In sommige gevallen kan ook het UWV wat voor je betekenen als je zonder geld je eigen bedrijf wilt starten. Het UWV kan in bepaalde situaties namelijk een voorbereidingskrediet verstrekken, of een starterskrediet. In beide gevallen moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen, maar wie weet voldoe jij daar aan en kan je zo toch je eigen bedrijf starten.

5. Begin een bedrijf waar subsidie voor gegeven wordt

Heb je een innovatief idee dan kan het zomaar zo zijn dat je in aanmerking komt voor een subsidie van de overheid. Er worden namelijk subisides beschikbaar gesteld om bijvoorbeeld innovaties te ondersteunen.

Maar ook provinciaal kan je misschien wel terecht, óf bij je gemeente. Denk hierbij bijvoorbeeld aan initiatieven om de recreatie of het toerisme op een bepaalde plek verder te ontwikkelen.

Heb jij plannen in die richting dan kan het zomaar zo zijn dat je in aanmerking komt voor subsidie en zo je eigen bedrijf kan starten zonder geld.

6. Informeer bij Sociale Banken Nederland

Kan je niet terecht bij de gewone banken, maar kan je ook niet zonder geld je eigen bedrijf starten? Dan is Sociale Banken Nederland misschien een oplossing voor je. SBN is een samenwerkingsverband van 23 verschillende kredietbanken en gemeentes.

7. Kijk of je in aanmerking komt voor een Bbz bij de gemeente om zonder geld je eigen bedrijf te starten

Het klinkt misschien raar, maar in sommige gevallen behoort het wel degelijk tot de mogelijkheden. Je kan dan via de Bbz regeling (Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen) van een gemeente een bedrijfskapitaal aanvragen.

Zelfs als je net je eigen bedrijf gestart bent zonder geld en je financiële problemen kent. Natuurlijk moet je ook weer aan een aantal voorwaarden voldoen, maar informeer zeker even bij je gemeente als je verder geen mogelijkheden ziet.

Waar heb je geld voor nodig als je een eigen bedrijf start?

Start je vanuit huis je eigen bedrijf en woon je nog niet zelfstandig, dan kan je misschien wel tijdelijk zonder geld je eigen bedrijf runnen.

Maar hou er rekening mee dat er toch vaak kosten zijn bij een eigen onderneming. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een goede laptop of pc die je moet aanschaffen om je werk te kunnen doen. Het openen van een zakelijke rekening of een verzekering die je af moet sluiten om bepaalde risico’s af te dekken.

Afhankelijk van het bedrijf dat je start en de branche waar je in zit is het van belang je vooraf goed te laten informeren, ook als je zonder geld wilt beginnen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven