Eiland Tiengemeten: lekker spelen en vies worden in de natuur

Lekker een dagje weg met de kinderen maar dan een keer niet naar een speeltuin of een pretpark maar de natuur in en lekker vies worden! Welk kind vindt dat nou niet leuk? Die van mij waren in ieder geval dolenthousiast toen ik ze vertelde dat we een dagje naar eiland Tiengemeten gingen… En dat ze daar in slootjes met modder mochten spelen.

Wat is eiland Tiengemeten?

Het eiland Tiengemeten ligt in het Haringvliet en is ongeveer een half uur rijden vanaf Rotterdam. Zeven jaar geleden is dit eiland door Natuurmonumenten omgevormd van landbouwgrond naar wilde natuur. Dit maakt Tiengemeten tot een van de meest spraakmakende natuurprojecten van ons land. De oorspronkelijke beeldbepalende hoeves bleven bewaard en zijn inmiddels compleet gerestaureerd. Nu zijn er in de hoeves o.a. het bezoekerscentrum gevestigd maar ook twee musea, (het Rien Poortvliet Museum Korendijk met een kabouterzolder en het Landbouwmuseum Tiengemeten), een herberg en een pannenkoekenrestaurant.

Daarnaast is er 4,5 hectare speelnatuur te vinden op eiland Tiengemeten. En hier kunnen kinderen en ouders zich enorm uitleven en ook lekker vies worden. De speelnatuur ligt vlakbij het bezoekerscentrum en lijkt in niets op een speeltuin. Hier vind je geen tegelvloer en speeltoestellen maar beekjes, stenen, materiaal om vloten mee te bouwen, een doolhof door de beplanting en uiteraard is er ook nog heel veel modder.

De Kabouterzolder

Onze dag naar Tiengemeten begon redelijk vroeg. Om 11:00 zaten we op de pont en alleen de overtocht vond onze oudste van 4 al superleuk. Nadat we aangekomen waren, hebben we een rondje door het bezoekerscentrum gelopen en daarna zijn we een kijkje gaan nemen in het Rien Portvliet Museum. Vooral de kabouterzolder is erg leuk! Hier woont Kabouter Spruiteprak met mijn kaboutervrouwtje en die ontvingen ons heel hartelijk. Iedereen kreeg een kaboutermuts op en de kinderen mochten lekker spelen en een kabouter knutselen.

Speelnatuur

Nadat we afscheid hadden genomen van de kabouters op eiland Tiengemeten, hebben we een wandeling over het terrein naar de speelnatuur gemaakt. Onderweg vertelde de architecte hoe de speelnatuur tot stand is gekomen. Ze is samen met kinderen naar de plek gaan kijken en heeft hun gevraagd wat zij graag zouden willen in de speelnatuur. Deze groep kinderen gaf aan dat er vooral iets onder de grond moest zijn en dit zie je terug in de verschillende tunnels die er te vinden zijn. Ook water was een element dat vaak terug kwam en dan niet alleen oversteekplekjes en ondiepe poelen

 

 

maar ook stukken waar je kan vlotvaren. Verder ligt heel duidelijk de nadruk op de speelwaarde van de natuur, kinderen maken echt hun eigen spel en er is dus alleen gebruik gemaakt van ruwe materialen. Om de speelnatuur leuk te houden voor grote en kleine kinderen, zijn er verschillende gebieden aangelegd. Voor de allerkleinsten is er het Ukkie-eiland. Hier zijn ondiepe poelen en kunnen kleintjes heerlijk spelen.

Gelukkig is er ook aan ouders gevraagd wat zij graag terugzagen in de speelnatuur en die gaven aan dat de aanwezigheid van horeca en sanitaire voorzieningen toch wel heel wenselijk waren. En ook hier is gehoor aan gegeven aangezien het pannenkoekenrestaurant tegenover de Speelnatuur ligt en er toiletten, douches (alleen koudwater) en kleedhokjes op het terrein te vinden zijn. Ook staan er op verschillende punten mooie picknickbanken waar ouders lekker op kunnen ontspannen.

 Pannenkoeken eten en spelen

Na deze boeiende uitleg wilden onze kinderen nog maar een ding; lekker gaan spelen. Maar inmiddels was het lunchtijd en lag er in het pannenkoekenrestaurant een stapel pannenkoeken op ons te wachten. En die smaakte goed! Alle pannenkoeken waren helemaal op.

Maar na de lunch waren ze niet meer te houden en ik moet zeggen dat onze jongens echt heerlijk gespeeld hebben. Gezien de leeftijd van onze jongste (1,5) zijn we vooral op het Ukkie-eiland gebleven maar hier was ook nog voldoende voor onze oudste van 4 te ontdekken. En ondanks dat onze jongste zijn middagslaapje miste, was hij zo lekker bezig dat we niets aan hem gemerkt hebben. Allebei onze jongens zagen er aan het eind van de dag wel uit als moddermonsters maar gelukkig hadden we schone kleren bij ons en hebben we ze dus daar even afgespoeld en omgekleed.
Uiteindelijk zijn wij een paar uur later dan dat we vooraf gedacht hadden naar huis gegaan. En toen was dat dus nog onder luid protest van vooral onze oudste. Maar op het pontje zaten onze jongens al te knikkebollen en eigenlijk sliepen ze al toen we de parkeerplaats afreden. In een heerlijke stilte reden we naar huis. Lekker spelen maakt ook lekker moe, zullen we maar zeggen!

Praktische info

Speelnatuur eiland Tiengemeten is open voor bezoekers van 1 april tot 1 november op woensdag- en vrijdagmiddag en in het weekend. Tijdens de schoolvakanties is de Speelnatuur alle dagen open, behalve de maandag. Meer weten? Check de website van eiland Tiengemeten.

1 gedachte over “Eiland Tiengemeten: lekker spelen en vies worden in de natuur”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven