Wat ik als zzp’er check op het einde van het jaar

Er zijn een aantal zaken waar ik de laatste weken van het jaar tijd voor vrij maak als zzp’er en ik neem je graag mee in mijn eindejaars activiteiten. Met deze eindejaarstips kan jij als zzp’er ook het oude jaar goed afsluiten en het nieuwe jaar weer met frisse energie starten.

De eindejaarstips voor een zzp’er in het kort

  1. Jaarruimte pensioen checken
  2. Boekhouding nalopen
  3. Op het laatste moment nog investeren?
  4. Eindejaarsgesprek met de boekhouder plannen
  5. Uurtarieven beoordelen en eventueel verhogen
  6. Klanten op de hoogte stellen en benaderen met aanbod
  7. Reflecteren op het afgelopen jaar
  8. Doelen stellen voor het nieuwe jaar
eindejaarstips zzp'ers voor succes

1. De jaarruimte van je pensioen checken

De meeste mensen gaan ergens tussen hun zestigste en zeventigste met pensioen. Die leeftijd lijkt nu nog lang te duren en veel jongere mensen zijn er dan ook nog niet echt mee bezig. Zeker als het gaat om zzp’ers dan is het aantal dat een goede pensioenverzekering heeft erg laag. En ik snap dat.

Het heeft voor mij ook jaren geduurd voordat ik zover was dan ik er geld aan kon ‘uitgeven’. Want ook al is het een manier van sparen voor jezelf voor later… pensioen sparen voelt in het begin wellicht als geld uitgeven.

Toch is het verstandig zijn om je er wel alvast mee bezig te houden. Wanneer je met pensioen gaat, valt je inkomen namelijk enorm terug, waardoor je niet volledig onbezorgd van je pensioen kan genieten.

Door middel van extra pensioen sparen zorg je ervoor dat je dit verbetert. Wil je weten hoe dit precies werkt en hoe je jouw pensioen kunt bijsparen? Lees dan even verder. Wil je direct beginnen met sparen voor je pensioen? Bereken dan de jaarruimte die je nog hebt en stort een bedrag ineens als je dat kan missen!

Hoe werkt pensioen precies?

Om wat overzicht te creëren is het praktisch om bekend te zijn met hoe pensioen precies werkt. Gemiddeld gezien gaan mensen rond hun 66e met pensioen.

In de basis krijgt iedereen die in Nederland gewoond en gewerkt heeft een AOW-pensioen van de overheid, wat ook wel het basispensioen genoemd wordt. Ook als je zzp’er bent. Gedurende de jaren die je werkt, kun je daarbij als werknemer pensioen opbouwen, maar ook als zzp’er en daar gaan deze eindejaarstips over.

Extra pensioen met behulp van pensioensparen

Om aanvullend pensioen op te bouwen, kun je kiezen voor pensioensparen. Bij dit type pensioen opbouwen heb je een speciale pensioenspaarrekening.

Waar je bij een normale spaarrekening makkelijk geld kunt afnemen, kan dat bij een pensioenspaarrekening niet. Hierbij staat het geld vast en wordt het pas vrijgegeven bij het bereiken van de AOW-leeftijd.

Zo kom je niet in de verleiding om al eerder geld af te nemen. In de opbouwfase kun je eenmalig of periodiek geld storten, waar je rente over opbouwt.

Bij de uitkeerfase heb je dan een mooi bedrag opgebouwd, wat dankzij een vaste of variabele rente is gegroeid.

Hoe hoog dat bedrag moet zijn? Als stelregel wordt 70% van je laatste bruto inkomen. Hoe eerder je begint met inleggen, hoe hoger je pensioen zal zijn.

Pensioenbeleggen voor extra pensioen

Naast pensioensparen kun je er ook voor kiezen om te beleggen voor een hoger pensioenbedrag.

Hierbij investeer je een bepaald bedrag in bedrijfsobligaties, aandelen of via een beleggingsfonds. Het voordeel van pensioenbeleggen is het zeer hoge rendement. Vooral wanneer je meer geld in durft te zetten heb je kans op flinke winst.

Echter hangen er risico’s aan beleggen voor een hoger pensioen: marktrisico’s, renterisico’s, valutarisico’s, faillissementrisico’s en ook beleggingsrisico’s kunnen optreden, waardoor je jouw geld (grotendeels) kunt verliezen.

Wil je een hoog rendement? Dan kan pensioenbeleggen wat voor jou zijn. Voor een veiligere optie kun je echter beter kiezen voor pensioensparen.

2. Boekhouding nalopen

Op het einde van het jaar moet de boekhouding kloppen natuurlijk. Nu heb ik de mazzel dat ik dat allemaal niet alleen hoef te doen. Om te beginnen houdt Frank zich bezig met mijn boekhouding, en daarnaast hebben we een boekhouder die alles nog eens extra controleert.

Maar als eindejaarstip voor een zzp’er moet deze zeker genoemd worden. Sterker nog; ik vind eigenlijk dat je boekhouding altijd op orde moet zijn, en niet alleen op het einde van het jaar. Ik hou ervan om mijn DIGIBTW boekhouding te openen die gekoppeld is aan mijn KNAB rekening waardoor ik per direct inzicht heb ik alles.

In mijn maandomzet, de kosten die ik maak én in het totaalplaatje op jaarbasis. In één oogopslag zie ik alles en dat zorgt ervoor dat je altijd keuzes kan maken op de actuele situatie.

Ook de laatste BTW aangifte moet gedaan worden en de jaarafsluiting. Zaak om alles op orde te hebben dus.

3. Last minute investeren; een van de eindejaarstips voor zzp’ers

Het klinkt misschien een beetje raar, maar last minute investeren kan een hele slimme zet zijn.

Stel dat je het afgelopen jaar een enorme winst hebt gedraaid en je wilt ergens nog wel een keer een nieuwe pc kopen, of een nieuwe telefoon, maar je weet nog niet precies hoe, wat en wanneer.

Neem er de tijd voor om dit even uit te zoeken want door je last minute investeringen daalt je winst en dus ook de belasting die je moet betalen over het afgelopen jaar. Beter nu investeren dan in januari bijvoorbeeld.

Verder kom je -als je nog niet veel geïnvesteerd hebt- misschien wel in aanmerking voor de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA).

Heb je onder de € 2600,00 geïnvesteerd dan krijg je namelijk niets terug van de belasting, maar investeer je boven de € 2600,00 aan bedrijfsmiddelen, dan is je Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek 28% van het geïnvesteerde bedrag.

Dit is dus een eindejaarstip die je als zzp’er echt geld kan opleveren.

4. Eindejaarsgesprek met je boekhouder plannen

Dit vind ik een van de belangrijkste dingen om te doen. Natuurlijk heb ik ook tussentijds overleg me de boekhouder, maar op het einde van het jaar wil ik echt even weten waar ik aan toe ben.

Ik verwacht van mijn boekhouder dat hij de moeite neemt om even met mij om tafel te gaan zitten en te bespreken hoe ik er voor sta.

Zijn er nog zaken die ik vergeten ben? Moet ik andere stappen gaan ondernemen in 2024? Denk bijvoorbeeld aan het wel of niet omzetten van mijn eenmanszaak naar een BV.

Het zijn van die onderwerpen waar je misschien niet zo snel over nadenkt, maar die wél besproken moeten worden om de juiste richting te bepalen aan het einde van het jaar.

5. Eindejaarstips zzp’er; uurtarieven beoordelen en eventueel bijstellen

In principe moet je jaarlijks je tarieven beoordelen. Zijn je tarieven nog marktconform? Of is de inflatie dusdanig geweest het afgelopen jaar dat je wel móet wijzigen in je tarieven?

Er kunnen allerlei redenen zijn om je tarieven te verhogen én allerlei redenen om je tarieven gelijk te houden. En alleen jíj bent degene die dat kan bepalen voor je bedrijf (wel of niet in samenspraak met je boekhouder, want soms is advies hierin ook best handig).

Of dat je nu je uurtarieven verhoogt of niet, in alle gevallen zou ik er zelf voor zorgen dat je dit communiceert naar je klanten. Het is toch weer een mooi contactmoment, ook als je uurtarieven gelijk blijven.

6. Een nieuw aanbod aan je klanten communiceren

Regelmatig wordt er op het einde van het jaar door klanten gekeken hoe het met hun budgetten zit. Hebben ze hun budget nog niet opgemaakt? Dan zullen ze dat zeker nog willen doen, want anders krijgen ze het volgende jaar vaak minder budget toebedeeld (dit geldt voor afdelingen van grotere bedrijven).

In andere gevallen kan het ook zo zijn dat je klanten juist nu hun bedgetten voor het volgende jaar gaan bepalen. Een belangrijke eindejaarstip is dus dat je als zzp’er contcat opneemt met je klanten om ze een aanbod te doen.

Een soort van ‘offer they can’t refuse’. Biedt daarbij bijvoorbeeld ook aan dat ze de factuur in 2024 mogen betalen als ze willen. Op die manier kunnen je klanten spelen et hun budget en loopt jouw sales alvast lekker door.

7. Eindejaarstip voor zpp’er; reflecteren op het afgelopen jaar

Ik heb er aan moeten wennen als ik eerlijk ben. Ik ben niet zo van het terugkijken, maar juist meer van het vooruit kijken. Go with the flow, nieuwe ideeën uitwerken en maar doorstomen. Dat past ook bij mijn Human Design type van Manifesting Generator.

Toch is het goed om op het einde van het jaar terug te blikken. Wat heb je allemaal gedaan het afgelopen jaar? Wat ging er goed en wat ging er minder goed?

Heb je je doelen bereikt en zo nee… waar heeft dat aan gelegen? En hoe kan je ervoor zorgen dat je het aankomende jaar niet dezelfde missers maakt als het afgelopen jaar?

Maar ook; waar ben je dankbaar voor?

8. Doelen stellen voor het volgende jaar

En last but not least is het uiteraard belangrijk om doelen te stellen voor het volgende jaar.

Waar ga jij je pijlen op richten in het aankomende jaar, en welke doelen stel je hiermee op voor jezelf en voor je bedrijf?

Denk hierbij niet alleen aan doelen op bedrijfsmatig vlak, maar ook aan persoonlijke doelen. Die laatste die wil ik namelijk nog wel eens vergeten terwijl die o zo belangrijk zijn om ook het volgende jaar de eindejaarstips voor zpp’ers weer door te kunnen voeren.

Jouw bedrijf valt en staan namelijk met jouw persoon. En dat betekent dat het halen van persoonlijke doelen ook direct bijdraagt aan je levensgeluk en dus aan de energie die je nodig hebt om in (en aan ) je bedrijf te werken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven