De eindspurt op school: op naar de 10 voor jouw tiener

Voor veel tieners is het een spannende tijd, die voor hun ouders misschien nóg wel spannender is: de laatste maanden van het schooljaar. Voor velen een tijd waar nog wel even een eindspurt op school gemaakt moet worden. Sommige pubers zijn een kei in het uitstellen van dingen. En dan bij voorkeur dingen die met school te maken hebben! Lees hier hoe je dat het beste kan aanpakken, zodat uitstel geen afstel wordt.

De puntjes op de i, of toch een eindspurt op school

De laatste periode van het schooljaar kan 2 dingen inhouden. Hij wordt gebruikt om nog even de puntjes op de i te zetten, of om nog een goede inhaalslag te maken. Wanneer je tiener met Pasen wisselend presteert en de cijfers dreigen bergafwaarts te gaan, is er natuurlijk wel reden tot zorg. Vooral als je kind het volste vertrouwen heeft dat hij last-minute nog een paar goede cijfers binnensleept en daarmee zijn onvoldoendes wegwerkt. Houd daarom het hele jaar het studiegedrag van je kind een beetje in de gaten. Zodat er al eerder ingegrepen kan worden dan vóór het te laat is. Maar dat ingrijpen, hoe doe je dat? Pushing to the limit, of toch beter van niet?

Soms komt er niet uit wat er in zit, is er sprake van faalangst, concentratie- of leerproblemen. Steeds meer onderzoek naar het kinderbrein laat zien dat het werkgeheugen een centrale rol speelt bij aandacht en concentratie. Maar ook bij analytisch denken, het je afsluiten voor afleidingen en het zelfstandig uitvoeren van schoolwerk. Blijf hoe dan ook in contact met de docenten van je kinderen. Ook zij hebben vast goede tips om een eindspurt op school te voorkomen. Of in ieder geval soepeler te laten verlopen 😉

Wat kun je nu nog aan het eind van het schooljaar doen?

TIP 1 Twijfel je aan de capaciteiten van je kind, aan zijn inzet of aan het type onderwijs, laat hem of haar dan testen. Binnen 2 weken weet je wat je kind qua onderwijsniveau aankan en krijg je inzicht in zijn of haar sterke en minder sterke kanten,  leerstijl en attitude ten aanzien van school, leren en presteren. Sowieso handig voor nu en voor de schooljaren erna!

TIP 2 Voor een goede schoolcarrière én het voorkomen van een eindspurt op school moet je kind weten dat hij kan leren. Hij of zij moet vooral zicht hebben op welk gedrag effectieve leertijd oplevert! Al kan jij je het als ouder misschien moeilijk voorstellen, sommige tieners leren écht beter met harde muziek op de achtergrond. Verder schijnt ergens op kauwen goed te zijn voor de concentratie.

TIP 3 Wanneer tieners hun eigen gedrag beter leren controleren (bewustwording, bewaken en bijsturen) leidt dit tot een verbetering van de schoolprestaties.

TIP 4 De Opvoeddesk is er helder in: de beste ideeën en oplossingen komen altijd van tieners zelf. Maak jij je zorgen om de inzet en/of prestaties van kind? Leg je zorg zonder verwijten op tafel. Vraag wat je tiener zelf vanaf morgen anders zou willen!

Check de Opvoeddesk

Wil je meer informatie? Kijk op de site van de Opvoeddesk of bel (035 6957020) voor psychodiagnostisch onderzoek, de Cogmed Werkgeheugentraining, advies en begeleiding. De hulp betreft ‘eerstelijns psychologische zorg’ en wordt (deels) vergoed vanuit de zorgverzekering.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven